Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Περιφέρεια Κουρδιστάν: Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν δασικές πυρκαγιές -εγκλωβίστηκαν χωρικοί


Αύγουστος 26, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ερμπίλ- Κουρδική Περιφέρεια του Ιράκ

Στη διάρκεια των συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων αυτονομιστών του PKK, ξέσπασαν μεγάλης κλίμακας πυρκαγιές ξέσπασαν σε πολλά χωριά στην περιοχή ‘Barwari Bala’ του Ντουχόκ.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ορισμένοι χωρικοί έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή λόγω των πυρκαγιών που ξέσπασαν από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς.

Ο κάτοικος της περιοχής, Γκαρίπ Μετζίντ δήλωσε ότι χιλιάδες δεκάρια γης έγιναν στάχτη στην περιοχή και μόνο ένα πυροσβεστικό όχημα που ανήκε στην Peshmerga για την Προστασία του Περιβάλλοντος προσπάθησε να παρέμβει στις πυρκαγιές.

Το μέλος της Community Peacemaker Teams (CPT) του Ιρακινού Κουρδιστάν, Καμαράν Οσμάν, ανέφερε ότι «Λόγω των συγκρούσεων με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και τους βομβαρδισμούς UAV, ξέσπασε φωτιά σε τέσσερα χωριά στην περιοχή Barwari Bala σήμερα το πρωί».

Η μεγάλης κλίμακας πυρκαγιά στην περιοχή επεκτάθηκε στα σπίτια, τους αμπελώνες και το νεκροταφείο του χωριού Αλκίσκε, μάλιστα, ο Καμαράν Οσμάν δήλωσε ότι έκλεισαν και οι είσοδοι και οι έξοδοι του κεντρικού δρόμου του χωριού.

«Από τους βομβαρδισμούς περίπου 2 χιλιάδες 400 στρέμματα γης έγιναν στάχτη»

Ο Καμαράν Οσμάν είπε, «Κάποιοι χωρικοί κατάφεραν να ξεφύγουν από τις πυρκαγιές, αλλά αυτή τη στιγμή 19 οικογένειες παγιδευμένες στο χωριό περιμένουν να διασωθούν».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ομάδων Κοινωνικής Ειρήνης, περίπου 2.400 στρέμματα γης έχουν γίνει στάχτη λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην περιοχή.

Από την άλλη, κάτοικος του χωριού Αλκίσκε που μίλησε στο Rûdaw είπε ότι λόγω των πυρκαγιών στην περιοχή έκλεισαν και οι δύο είσοδοι του χωριού τους και κάποιοι πολίτες έμειναν αποκλεισμένοι.

«Μερικοί χωρικοί υποφέρουν από δύσπνοια λόγω καπνού»

Δηλώνοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν οι φωτιές λόγω του μεγέθους τους, ο κάτοικος του χωριού είπε: «Κάποιοι χωρικοί έχουν δύσπνοια λόγω του καπνού. Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. «Η φωτιά έχει εξαπλωθεί σε σπίτια, όλα μπορεί να γίνουν στάχτη, όλα τα ζώα μπορεί να πεθάνουν λόγω της φωτιάς», είπε.

Κάτοικος του χωριού Αλκίσκε δήλωσε ότι το χωριό τους αποτελείται συνήθως από 40 οικογένειες και ότι οικογένειες με οχήματα έφυγαν γρήγορα από την περιοχή.

Μιλώντας για την αιτία της πυρκαγιάς, ο κάτοικος του χωριού είπε: «Μια μεγάλη έκρηξη ακούστηκε κοντά στο χωριό Τσαμλκέ και μετά ξέσπασε μεγάλη φωτιά. «Ελέγξαμε τη φωτιά, αλλά οι φλόγες περικύκλωσαν ξανά την περιοχή χθες το βράδυ», είπε.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου