Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Έναρξη ναυπήγησης του πρώτο τουρκικού Α/Τ TF-2000 με 96 κυψέλες…


Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία ξεκίνησε επίσημα τη ναυπήγηση του πρώτου εγχώριου, δικού της αντιτορπιλικού αντιαεροπορικής άμυνας, του TF-2000.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ armyrecognition.com

Το αντιτορπιλικό, σχεδιασμένο από το Γραφείο Σχεδιασμού του Τουρκικού Ναυτικού και με αιχμή του δόρατος την ASFAT, ναυπηγείται στο Ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης. Το TF-2000 θα χρησιμεύσει ως βασική πλατφόρμα για την περιφερειακή αεράμυνα, με προηγμένα συστήματα αισθητήρων, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ραντάρ ÇAFRAD της Aselsan, το οποίο θα παρέχει επιτήρηση σε ακτίνα 300 km.

Το σκάφος θα είναι εξοπλισμένο με ισχυρά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων αεράμυνας Siper και Hisar, και αντιπλοϊκών πυραύλων Atmaca. Επιπλέον, το πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με τον πύραυλο κρουζ Gezgin, σχεδιασμένο για επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης εμβέλειας.

Με μήκος 149 μέτρα και εκτόπισμα 8.300 τόνων, το TF-2000 μπορεί να φτάσει ταχύτητες άνω των 26 κόμβων. Το σύστημα κάθετης εκτόξευσης 96 κυψελών (MİDLAS) ενισχύει σημαντικά την ισχύ πυρός του. Το σκάφος διαθέτει επίσης ισχυρές ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, με συστήματα σόναρ και ανθυποβρυχιακές τορπίλες.

Η έμφαση που δίνει η Τουρκία στην ανάπτυξη προηγμένων δυνατοτήτων ναυτικής αεράμυνας καθοδηγείται από πολλούς αλληλένδετους παράγοντες. Η στρατηγική θέση της, με ζωτικά για αυτήν θαλάσσια συμφέροντα στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα, την τοποθετεί σε μια περιοχή που συχνά χαρακτηρίζεται από γεωπολιτικές εντάσεις και προκλήσεις ασφαλείας.

Σε αυτά τα ύδατα η διασφάλιση της προστασίας των ναυτικών πλατφορμών είναι απαραίτητη για τη διαφύλαξη των θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας και τη διατήρηση της θαλάσσιας κυριαρχίας.

Επιπλέον, η ευρύτερη αμυντική στρατηγική της Τουρκίας επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στην αυτοδυναμία. Οι περιορισμοί στην αγορά συστημάτων όπως το U.S. Patriot και οι συνέπειες από την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 υπογράμμισαν την ευπάθεια της εξάρτησης από ξένους προμηθευτές.

Σε απάντηση, η Τουρκία έχει επιταχύνει τις προσπάθειές της να παράγει εγχώρια αμυντική τεχνολογία αιχμής, όπως το σύστημα αεράμυνας SIPER, για να διεκδικήσει την κυριαρχία της σε αμυντικά θέματα. Η ανάγκη για αυτές τις εξελίξεις αντικατοπτρίζει επίσης ένα κενό στις ναυτικές δυνατότητες της Τουρκίας. Μέχρι τώρα, ο τουρκικός στόλος δεν είχε ειδικά σκάφη αεράμυνας ικανά να προστατεύουν από απειλές πυραύλων μεγάλης ταχύτητας και μεγάλου βεληνεκούς.

 ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου