Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Κίνα: «Γεμάτο με ψυχροπολεμική σκέψη» το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ

 

«Γεμάτο με ψυχροπολεμική σκέψη» χαρακτηρίζει η Κίνα το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, η οποία αναφέρει το Πεκίνο ως «πρόκληση» για την ασφάλεια της συμμαχίας. 

Η αποστολή του Πεκίνου στην ΕΕ δήλωσε ότι η Κίνα «θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή και θα απαντήσει με συντονισμένο τρόπο. Όταν πρόκειται για πράξεις που υπονομεύουν τα συμφέροντα της Κίνας, θα λάβουμε σταθερές και ισχυρές απαντήσεις».

Η νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ, που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της συμμαχίας στη Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα, καθορίζει το δόγμα του για την επόμενη δεκαετία. Εκτός από την ενίσχυση της άμυνας στην Ευρώπη - για την αντιμετώπιση της απειλής από τη Ρωσία -, για πρώτη φορά στην ιστορία της συμμαχίας, χαρακτηρίζει την Κίνα ως «πρόκληση».

«Η λεγόμενη στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ, γεμάτη με ψυχροπολεμική σκέψη και ιδεολογική προκατάληψη, επιτίθεται κακόβουλα και σπιλώνει την Κίνα. Είμαστε σθεναρά αντίθετοι», ανέφερε η κινεζική πλευρά.

Το ΝΑΤΟ «δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει τη σκέψη και την πρακτική του να δημιουργεί ''εχθρούς'' και να εμπλέκεται σε αντιπαραθέσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η Κίνα δεν είναι ο αντίπαλός μας. Αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με τις σοβαρές προκλήσεις που αντιπροσωπεύει», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την Τετάρτη. «Βλέπουμε μια βαθύτερη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου», πρόσθεσε. «Και η αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της Κίνας και οι καταναγκαστικές της πολιτικές έχουν συνέπειες για την ασφάλεια των συμμάχων και των εταίρων μας», κατέληξε. 

naftemporiki.gr

ΠΗΓΗ https://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου