Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

ΝΑΤΟ: Ούτε κουβέντα από τον Ερντογάν για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μετά και τη χθεσινή συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε αναβάθμιση των F-16 του από τις ΗΠΑ και ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε πως θα προσπαθήσει να πείσει το Κογκρέσο να ανάψει το «πράσινο φως». 

Στην επίσημη ανακοίνωση, πάντως, του Λευκού Οίκου γίνεται λόγος για ανάγκη σταθερότητας στο Αιγαίο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ερντογάν μπροστά σε όλους του ηγέτες του ΝΑΤΟ δεν έθεσε ούτε μια φορά θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, όπως κάνει όταν βρίσκεται στη χώρα του.

Χωρίς αναφορές εκ μέρους του Ερντογάν στην Ελλάδα κύλησε η Τετάρτη, με τον Τούρκο πρόεδρο, αφού πήρε ότι ήθελε από την Σουηδία και την Φινλανδία, να λαμβάνει και ένα ευχαριστώ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Μπορεί στην Άγκυρα να εκστόμιζε τη μία κορώνα μετά την άλλη κατά της Αθήνας και του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Τούρκος πρόεδρος ήταν μειλίχιος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στο παραπέντε της Συνόδου Κορυφής έδωσε τελικά τα χέρια με τους Φινλανδούς και τους Σουηδούς και άναψε το «πράσινο φως» για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Χρειάστηκαν τέσσερις ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων για να καταλήξουν τα τρία μέρη σε συμφωνία, με τον ενδιάμεσο καφέ που ήπιαν οι αντιπροσωπίες να διώχνει το τουρκικό βέτο από το τραπέζι των συνομιλιών.

Ο Λευκός Οίκος μετά τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν έβγαλε ανακοίνωση όπου τονίζει τη σημασία της σταθερότητας στο Αιγαίο.

Ικανοποίηση στην Αθήνα για την ηρεμία στις δύο πλευρές του Αιγαίου

«Το συμπέρασμα από τις συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο πρόεδρο είναι ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν συνέστησε στον πρόεδρο Ερντογάν να αποφεύγει τις προκλήσεις και ανέδειξε τη σημασία του να υπάρχει σταθερότητα στη ΝΑ Μεσόγειο. Σε όλη τη συζήτηση δεν φαίνεται να προέκυψε κάτι για F-16 και προμήθεια πολεμικού υλικού στην Τουρκία», σημείωσαν κυβερνητικές πηγές.

Η Αθήνα συνεχίζει την θωράκισή της με την αποστολή αιτήματος για τα F-35 στις ΗΠΑ.

Η Αθήνα κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ασχολήθηκε κυρίως με τα θέματα που αφορούν στις δικές της δραστηριότητες, με τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν να θεωρείται κάτι παράπλευρο.

Μάλιστα, η Αθήνα φεύγει ικανοποιημένη από τη Σύνοδο καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν ενέπλεξε τα ελληνοτουρκικά στις εργασίες της Συνόδου.

ΝΑΤΟ: Στις εργασίες της δεύτερης μέρας της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο RECINTO FERIAL IFEMA της Μαδρίτης για να πάρει μέρος στις εργασίες της δεύτερης μέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Σύνοδο και μετά την ολοκλήρωσή της θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, και στο θέμα Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο Έλληνας ΠΘ αναμένεται να αρκεστεί στο να επισημάνει ότι δε γίνεται να υπάρχει εντός ΝΑΤΟ ένα κράτος με αναθεωρητικές απόψεις που αμφισβητεί την κυριαρχία άλλης χώρας – μέλους.

Η συνέντευξη Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, για τη λήξη των εργασιών της Συνόδου είναι προγραμματισμένη για τις 13:15 ώρα Ελλάδας.

Θριαμβολογίες στον τουρκικό Τύπο

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός Τύπος θριαμβολογεί, λέγοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος επιστρέφει στη χώρα νικητής. Ωστόσο, αντιπολιτευόμενες εφημερίδες κατηγορούν τον Ερντογάν, λέγοντας ότι ενώ «άστραψε και βρόντηξε» στην Τουρκία, σιώπησε στη Μαδρίτη.

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για τα F-35

Υπογράφτηκε το επίσημο ελληνικό αίτημα προς στις αρχές των ΗΠΑ για την απόκτηση των F-35 και αναμένεται να σταλεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Η Ελλάδα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, και άλλα 20 υπό αίρεση.

Μάλιστα, οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσουν το αίτημα αυτό.

Κυβερνητικές πηγές σχετικά με την υπογραφή του αιτήματος της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για τα αεροσκάφη F-35, αναφέρουν ότι «είναι ζήτημα του υπουργείου Άμυνας και πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό», σε μια προσπάθεια να αποσυνδέσουν την εξέλιξη από τα τουρκικά F-16 και την αμερικανική στήριξη που απέσπασε ο Ερντογάν.

Όπως σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, «πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία».

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαΐου ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με επίσημη δήλωσή του είχε αναφέρει ότι θα ξεκινούσε άμεσα η διαδικασία απόκτησης των μαχητικών F-35. Οι δηλώσεις εκείνες έγιναν στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ο κ. Παναγιωτόπουλος με στελέχη του Προγράμματος (JSF PO – Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35.

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις με έξοδο ερευνητικού σκάφους κοντά στην Κύπρο

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι βγάζουν ερευνητικό σκάφος κοντά στην Κύπρο.

Βορείως της Κύπρου, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, πλέει τουρκικό ερευνητικό σκάφος, κάτι που αναμένεται να ισχύει μέχρι τις 4 Ιουλίου με παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου