Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Ο «τροπαιοφόρος» Ερντογάν και οι… υποτακτικοί του στο ΝΑΤΟ

 

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέρασε από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ «τροπαιοφόρος». Έθεσε, διεκδίκησε, εκβίασε και κέρδισε. 

Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού που η Τουρκία καθόρισε, ώστε να συναινέσει στην έναρξη διαδικασίας ένταξης δυο χωρών, της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ. Σε μια διαδικασία που αφορά τις δυο χώρες, το σύνολο των κρατών-μελών, τη γενική θεώρηση, που υπάρχει για διεύρυνση της Συμμαχίας, η κατοχική Τουρκία, άσκησε το δικαίωμα του βέτο. Και το αποτέλεσμα είναι η γραπτή συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών, με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ. Ο δε λογαριασμός από τα όσα ζητά η Άγκυρα στάλθηκε και σε άλλα κράτη-μέλη.

Σε σχέση με τη συμφωνία είναι ενδιαφέροντα όσα αναφέρει σε δήλωση του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς. Ο πρώην ΥΠΕΞ στη δήλωσή του, ασκεί έντονη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση που έκανε, κατηγορώντας την για υποχωρητικότητα και θεατή των γεγονότων σημειώνοντας πως «άφησε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ να προωθήσει στο όνομα και της Ελλάδας, μια κατάπτυστη συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Φιλανδίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας, με την οποία εκτουρκίζεται τμήμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής». Όπως ανέφερε, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ δέσμευσε δύο χώρες, κράτη μέλη της ΕΕ, να προτάσσουν στην διπλωματία τους «τις ανάγκες ασφάλειας» της Τουρκίας, στις οποίες η τελευταία συμπεριλαμβάνει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και την Κύπρο. Περαιτέρω τόνισε πως «έδωσε βορά στην Τουρκία τους Κούρδους της περιοχής, έναν λαό σαράντα εκατομμυρίων για τον οποίο έχει καταργηθεί η δημοκρατική αρχή της αυτοδιάθεσης».

Είναι προφανές πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων με την κατοχική Τουρκία να θέλει να καταστεί κυρίαρχη του παιχνιδιού. Κερδίζει έδαφος και γίνονται τα χατίρια της. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, οι εταίροι στη Συμμαχία- περιλαμβανομένης και της Ελλάδος- αποδέχονται τις παράλογες αξιώσεις του Ερντογάν. Τον αποθρασύνουν σε βαθμό, που στη συνέχεια θα είναι ανεξέλεγκτος και κάποια στιγμή θα επηρεασθούν και τα δικά τους συμφέροντα. Θα τον βρουν μπροστά τους. Αυτό, όμως, δεν τους απασχολεί.

Ευθύνες έχουν και οι δυο εν δυνάμει υποψήφιες χώρες, που προσαρμόστηκαν στις τουρκικές απαιτήσεις, αποδεχόμενες τις τουρκικές αξιώσεις, καταπατώντας αρχές και δικαιώματα, που πρεσβεύουν δημοκρατικές κοινωνίες. Αποδέχονται, μεταξύ άλλων, να στέλνουν αντιφρονούντες πίσω στην Τουρκία, γνωρίζοντας ποια θα είναι η τύχη τους. Οι ευαισθησίες των Σκανδιναβών για τα ανθρώπινα δικαιώματα πήγαν περίπατο. Θυσιάσθηκαν για χατίρι του Ερντογάν, ο οποίος σύντομα θα δώσει και λίστα με ονόματα, που θα εκδοθούν.

Την ίδια ώρα, γέφυρα για να ικανοποιηθούν οι τουρκικές αξιώσει είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.  Ο γραφειοκράτης της Συμμαχίας λειτουργεί ως υπάλληλος του παλατιού του νεοσουλτάνου της Άγκυρας.

ΠΗΓΗ https://www.apopseis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου