Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Οι εκδόσεις του παγκοσμίου φήμης SPIKE™ NLOS που ενδιαφέρουν την Ελλάδα.

Εκτός από μεγάλες πλατφόρμες με περιπλανώμενα πυρομαχικά η Ελλάδα χρειάζεται και τους πυραύλους SPIKE NLOS σε, ξηρά, αέρα και θάλασσα για να θωρακίσει το Αιγαίο.

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Πρόλογος

Τα προβλήματα από την επιθετικότητα της Τουρκίας τα ξέρουμε όλοι μας, δεν ξέρουμε όμως την χρονική στιγμή που θα διαλέξει για να μας επιτεθεί. Πρέπει να είμαστε ικανοί για να την αντιμετωπίσουμε σε όλο το φάσμα των απειλών με τα οπλικά συστήματα που κατασκευάζει. Δεν πρέπει επ΄ ουδενί να καταφέρουν να καταλάβουν ένα νησί οι Τούρκοι και να το χρησιμοποιήσουν, για να κάνουν της πονηρές διαπραγματεύσεις μετά και να κερδίσουν μέρος από τα δικά μας κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Πρέπει να τους καταστρέψεις πριν τα καταφέρουν, κατά την προσπάθεια και μετά αν καταφέρουν να αποβιβαστούν. Για όλα αυτά χρειάζονται ένας μεγάλος στόλος από UAV, USV, περιπλανώμενα πυρομαχικά, μικρά ταχέα σκάφη επίθεσης και μικρά ταχέα σκάφη μεταφοράς ενισχύσεων συν τους κατάλληλους πυραύλους και ρουκέτες που θα μεταφέρουν.

 


Η Ελλάδα παρήγγειλε - 27 συστήματα Spike-NLOS σε οχήματα 4x4, Plasan SandCat ή JLTV, 28 ελικόπτερα AH-64 Apache και 4 περιπολικά της κλάσης Machitis.

Τεχνικές Προδιαγραφές

Αποτελεσματική Εμβέλεια Έως 32 χλμ

Βάρος - Βλήμα μέσα μαζί με το κάνιστρο 74 κιλών

Βάρος – Στήριγμα & Πύραυλοι ~ 1650 κιλά

Με 8 πυραύλους μέσα συν τα συστήματα βολής.

Τρόποι Λειτουργίας

• πυρ & Ξεχάστε

• Ενεργοποίηση, Παρατήρηση & Ενημέρωση

• Fire & Steer

Στόχος δέσμευσης

Λειτουργίες LOS, NLOS

Κεφαλές HEAT, Fragmentation, PB

Η νέα έκδοση έχει 50 χιλιόμετρα εμβέλεια.

Υπάρχουν όμως εκδόσεις με 4 πυραύλους μέσα σε κάνιστρα

Που τα έχουν βάλει και σε πλοία με μικρότερο βάρος αλλά με τα συστήματα σκόπευσης χωριστά. Προσοχή μην μπερδευόμαστε με της εκδόσεις άλλο οι SPIKE ER II & άλλοι SPIKE NLOS.

Ο εκτοξευτής με τα 4 βλήματα που βλέπουμε στο βίντεο μας ενδιαφέρει λόγο πολύ μικρού βάρους για να τοποθετηθεί σε πολλά δικά μας πολεμικά πλοία.

Μπορεί να μπει στης φρεγάτες μας και σε δεκάδες άλλα πολεμικά πλοία.

Ναι να μπουν στης φρεγάτες για να μπορούν να αντιμετωπίσουν απειλές σε κοντινές αποστάσεις. Δεν μπορείς στο σήμερα να ρίχνεις έναν, έναν τον κάθε πύραυλο επιφανείας. Με τους SPIKE –NLOS μπορείς να ρίξεις 4 πυραύλους μαζί σχεδόν ταυτόχρονα που θα δυσκολευτούν πολύ να τους αντιμετωπίσουν τα ΑΑ συστήματα του εχθρικού πλοίου και τα ραντάρ του να τα δουν.

Είναι μια βελτίωση χαμηλού κόστους που μετά την απόσυρση των φρεγατών S μπορούν να μπουν σε μικρότερα πλοία.

Προσοχή στης φωτογραφίες με τους εκτοξευτές υπάρχουν αρκετές εκδόσεις με 25 ή 32 χιλιόμετρα εμβέλεια. Η εμβέλεια των 52 χιλιομέτρων είναι από εναέρια μέσα.

Τα συστήματα SPIKE NLOS εν συνδυασμό με περιπλανώμενα πυρομαχικά με 12 εκτοξευτές πχ της οικογένειας Harop με 200 χιλιόμετρα εμβέλεια αλλάζουν τα δεδομένα στο Αιγαίο. Υπάρχουν και τα περιπλανώμενα πυρομαχικά της οικογένειας HERO

Λύσεις χρειαζόμαστε που θα μπουν στα παλιά πλοία για να αντεπεξέλθουν σε έναν σύγχρονο πόλεμο.

Γεώργιος Δικαίος

ΠΗΓΗ hellenicdefence

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου