Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Βρέθηκε απολιθωμένη μέλισσα 100.000.000 ετών

Ένα απολιθωμένο έντομο ηλικίας 100 εκατομμυρίων ετών είναι το παλαιότερο αρχείο μιας πρωτόγονης μέλισσας με γύρη.


Η θηλυκή μέλισσα, η οποία βρέθηκε σε ορυχείο στο βόρειο Μιανμάρ είχε κολλήσει σε ρητίνη δέντρου και διατηρήθηκε μέσα σε κεχριμπάρι, αναγνωρίστηκε από τον ερευνητή του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, George Poinar Jr. ως νέα οικογένεια, γένος και είδος.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο BioOne Complete, φέρνοντας στο φως τις πρώτες ημέρες των μελισσών και στοιχεία για την εξελικτική ιστορία και την διαφοροποίηση των ανθισμένων φυτών.

Τα έντομα επικονιαστές βοηθούν στην αναπαραγωγή των ανθοφόρων φυτών σε όλο τον πλανήτη και είναι πολύ σημαντικοί για την βιοποικιλότητα. Οι μέλισσες διαδραματίζουν βασικό ρόλο επειδή είναι η μόνη ομάδα επικονιαστών που τρέφεται αποκλειστικά με νέκταρ και γύρη καθ’ όλη την διάρκεια του κύκλου της ζωής τους.
Credit: George Poinar Jr., OSU College of Science.
Το νέο εύρημα ταξινομήθηκε ως το Apiculus Discoscapa της οικογένειεας Discoscapidae.
Η απολιθωμένη μέλισσα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τις σύγχρονες μέλισσες – περιλαμβανομένων των τριχών,του λοβού και ενός ζεύγους σπονδύλων στην οπίσθια κνήμη, χαμηλή θέση υποδοχής κεραίας και ορισμένα χαρακτηριστικά πτερυγίων-φλεβών.
« Υπάρχει κάτι το μοναδικό με τη νέα οικογένεια που δεν βρίσκεται σε καμία υπάρχουσα ή εξαφανισμένη σειρά από σφήκες ή μέλισσες και έχει να κάνει με την βάση των δύο κεραιών» , δήλωσε ο Poinar. « Τα απολιθώματα των μελισσών είναι αρκετά, αλλα τα περισσότερα προέρχονται από τα τελευταία 65 εκατομμύρια χρόνια και μοιάζουν αρκετά με τις σύγχρονες μέλισσες. » Τα απολιθώματα όπως αυτά της μελέτης μπορούν να μας πουν για τις αλλαγές που υπέστησαν ορισμένες σφήκες καθώς έγιναν φυτοφάγοι.
Γύρη στον μηρό της μέλισσας Discoscapa apicula. Credit: George Poinar Jr., OSU College of Science.
Πολλοί κόκκοι γύρης που βρέθηκαν στην μέλισσα Discoscapa apicula μας δείχνουν ότι την τελευταία στιγμή της ζωής της είχε επισκεφτεί ένα η περισσότερα λουλούδια.
MelissokomiaNet
Πηγέςphys.orgbioone.org

ΠΗΓΗ melissokomianet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου