Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Κύπρος:ΠτΔ για Αμμόχωστο: Δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα αναφερόμενος στις χθεσινές προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου ότι «δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων εκκλησιαστικής διακονίας του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου, στο Παραλίμνι.

«Ο Μητροπολίτης Βασίλειος, ως καθοδηγητής μίας έδρας της οποίας μεγάλο τμήμα, από το 1974 και έπειτα, είναι υπό τουρκική κατοχή, έταξε εαυτόν στην εθνική επιβίωση του λαού μας και τη σθεναρή υποστήριξη του δίκαιου αγώνα που διεξάγουμε από κοινού Πολιτεία και Εκκλησία», ανέφερε.
Αγώνας, πρόσθεσε, «ο οποίος αφορά την επανένωση της πατρίδας μας, την επιστροφή στις πατρογονικές εστίες, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την αποκατάσταση των αναφαίρετων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας, στη βάση μίας δίκαιης. Λειτουργικής και κατ’ επέκταση βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό».

Μίας λύσης, συνέχισε, εδραζόμενης στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που θα σέβεται απόλυτα της αρχές και αξίες της ΕΕ, που θα δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες της ειρηνικής συμβίωσης και θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία και κυριαρχία της κρατικής μας οντότητας μακράν εξαρτήσεων από τρίτες χώρες ή παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «έχουμε δώσει δείγματα γραφής για τον σεβασμό μας στην πολιτική ισότητα. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής μέχρι παρεξηγήσεως για το πόσο σεβόμαστε τους συμπατριώτες μας». Αλλά, πρόσθεσε, «δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίζει πόσο οφείλουμε σεβασμό και στα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων».

Είναι για αυτό που λέω, εξήγησε, «όσο σέβομαι την πολιτική ισότητα, άλλο τόσο δεν θα δεχθώ και δεν θα ανεχθώ την πολιτική ανισότητα που η Άγκυρα επιθυμεί να επιβάλει στην πατρίδα μας».

Από όλους εμάς εξαρτάται, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την ενότητα, του λαού, της Εκκλησίας, των πολιτικών δυνάμεων, να δώσουμε μάχες για να πετύχουμε αυτό που χρωστούμε στον λαό της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν εξαιρούμε κανένα, Μαρωνίτες, Λατίνους και Αρμενίους.

«Εκείνο που διεκδικούμε δεν είναι κάτι λιγότερο από ό,τι οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων απολαμβάνουν», ανέφερε.

Έστειλε ένα σαφέστατο, όπως είπε, μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι «όσοι αναμένουν ότι θα υποκύψω σε εκβιασμούς είτε τρίτων είτε παρακινήσεων από το εσωτερικό μέτωπο για ολιγότερο από αυτό που χρωστούμε ως Ευρώπη στους πολίτες μας, θα απογοητευτούν».

Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε ότι «δικαιώνοντας τις προσδοκίες τόσο του προσφυγικού και ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού, η προσπάθεια για επανένωση του λαού και της μοιρασμένης πατρίδας μας παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα μου».
 
Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, αντλώντας δύναμη από τη δική σας πίστη και διεκδικητικότητα, θα συνεχίσουμε άοκνα να αγωνιζόμαστε προκειμένου να μπορέσουμε σύντομα να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη και ειρηνική λύση, ώστε να γίνει δυνατή η επιστροφή στην Αμμόχωστο και στις άλλες κατεχόμενες περιοχές του νησιού μας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε επίσης ότι «οι χθεσινές προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου δεν γίνονται και δεν θα γίνουν αποδεκτές».

Μόλις πρόσφατα, είπε, είχαμε επανάληψη των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του 550 και όχι μόνο, και παρά ταύτα χθες γίναμε μάρτυρες μιας απαράδεκτης κατάστασης, όπως απαράδεκτη βεβαίως είναι και η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε στην ξηρά είτε στην ΑΟΖ της.

«Δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η διπλωματική οδός, το διεθνές δίκαιο, οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες είναι εκείνες που υπαγορεύουν και χαράσσουν το τι δέον γενέσθαι ευθύς αμέσως».

ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου