Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Για κάντε το πιο λιανά, κ. Επίτροπε

  Χρήστος Μιχαηλίδης   

Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να κατανοήσουν ότι η Τουρκία είναι «πολύ σημαντικός» περιφερειακός παίχτης και πρέπει να την έχουμε στο πλευρό μας, είπε σε δηλώσεις του στο EURACTIV ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρελι.

«Πρέπει επίσης να κατανοήσουμε εσωτερικά ότι η Τουρκία είναι ένας βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός περιφερειακός παίκτης – το να έχουμε την Τουρκία στο πλευρό μας είναι προς το συμφέρον μας», τόνισε.

  Ωραία, κύριε Επίτροπε της Διεύρυνσης. Συμφωνώ και επαυξάνω. Το «πρέπει να κατανοήσουμε», που λέτε, υπονοεί ότι δεν το κατανοούμε, άρα πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά;  Ή ότι πρέπει να ενισχύσουμε κι άλλο την ήδη υπάρχουσα κατανόησή μας; Αυτή η υπενθύμιση, ξέρετε, μοιάζει και λίγο προσβλητική για χώρες οι οποίες έχουν συνηγορήσει στο να μπει η Τουρκία στην ΕΕ. Αν και, μεταξύ μας, εκείνη πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να είναι ευρωπαϊκή χώρα, με όσα αυτό συνεπάγονται, ή εάν επιμένει (με την πρακτική της, κυρίως) να συμπεριφέρεται με τρόπο που δείχνει ότι μάλλον επιθυμεί να γίνει η ΕΕ μουσουλμανική;…

  Αυτό, το παρακάτω, κύριε Επίτροπε της Διεύρυνσης, που εγράφη από μια σπουδαία γυναίκα, την καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπέρ της διεύρυνσης και ενδυνάμωσης της ΕΕ και ό,τι αυτή πρεσβεύει, κ. Βάσω Κιντή, σας λέει κάτι; Ή επιμένετε πώς πρέπει εμείς να κατανοήσουμε;…

  «H εικόνα με τους μετανάστες που εγκαταλείφθηκαν γυμνοί από τις τουρκικές Αρχές στα σύνορα του Έβρου για να περάσουν στην Ελλάδα είναι βαθιά σοκαριστική.

  Δεν το χωράει ανθρώπινος νους ότι τον 21ο αιώνα, σε μια χώρα που θέλει να έχει σχέσεις με την Ευρώπη, μπορεί να γίνονται ενέργειες τόσο εξευτελιστικές για την ανθρώπινη υπόσταση, ενέργειες που θυμίζουν τις πιο ζοφερές ναζιστικές πρακτικές. Αυτές οι ενέργειες είναι πολύ πιο προβληματικές και ανησυχητικές από τις καθημερινές παραβιάσεις και εντάσεις με την Τουρκία. Δείχνουν ότι οι τουρκικές Αρχές δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να μεταχειριστούν τους ανθρώπους σαν να είναι πράγματα, να τους απογυμνώσουν κυριολεκτικά από κάθε σύνδεση, ακόμη και συμβολική, με τον πολιτισμό. Και δεν είναι ένας και δύο, πράγμα που θα μπορούσε να αποδοθεί ίσως στην αυθαιρεσία κάποιου προσώπου. 

  Πώς μπόρεσαν να οργανώσουν και να διατάξουν αυτή τη συμπεριφορά; Δεν θα λέγαμε καν ότι αυτά τα 92 άτομα αφέθηκαν στη φυσική κατάσταση διότι οι άνθρωποι μετείχαν ως εκείνη τη στιγμή στον πολιτισμό, δηλαδή σε εκείνη τη συνθήκη που τους αναγνωρίζει δικαιώματα, που καθιστά τον καθένα τους, έναν από εμάς. 

  Η τουρκική ενέργεια ανέστειλε θα λέγαμε την ανθρωπινότητά τους. Προσέβαλε όχι μόνο τα θύματα αυτής της βαρβαρότητας αλλά όλους εμάς. Και έδειξε ότι τέτοιες ενέργειες αποσυνδέουν τελικά την Τουρκία από τον πολιτισμό.

  Σκέφτομαι με συντριβή τους αγαπημένους Τούρκους φίλους που είμαι σίγουρη πως, αν τις μάθαιναν, θα έβλεπαν με αποτροπιασμό κινήσεις σαν κι αυτές».

  Τέτοιες ενέργειες, κ. Επίτροπε της Διεύρυνσης, «αποσυνδέουν τελικά την Τουρκία από τον Πολιτισμό». Προσωπικά, δεν χαίρομαι καθόλου για αυτό. Είμαι με την πλευρά εκείνων που πιστεύουν αυτό που λέτε, αλλά όχι με τον τρόπο που το λέτε, ούτε και με τις ενέργειες που δεν έχουν γίνει για να καταλάβει ο σημερινός ηγεμόνας της Τουρκίας ότι εκείνος πρέπει να κατανοήσει ότι «αυτά», η ΕΕ δεν τα ανέχεται.

 
ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου