Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Τουρκικός Τύπος: Τέλος τα F-35 για την Τουρκία

Στην αποκάλυψη ότι η Άγκυρα τερμάτισε τις δραστηριότητες λόμπι που πραγματοποιήθηκαν μέσω της εταιρείας Arnold and Porter στις ΗΠΑ για να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35, το οποίο αποσύρθηκε λόγω τους S-400,  ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16, προχώρησε ο τουρκικός Τύπος.

Η Cumhuriyet με τίτλο «Αλλαγή στη στρατηγική της Άγκυρας για τα F-35» αναφέρει ότι η Defense Industry Technologies (SSTEK), θυγατρική της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), υπέγραψε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους σύμβαση παροχής υπηρεσιών ύψους 750.000 δολαρίων, η οποία παρατάθηκε τον Αύγουστο πέρυσι για 1,5 εκατ. δολάρια, για ένα έτος, με τη δικηγορική εταιρεία Arnold and Porter με έδρα τις ΗΠΑ.

Η παροχή υπηρεσιών είχε σκοπό να «διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα παραμείνει στο πρόγραμμα F-35».

Η εταιρεία Arnold και Porter ανέφερε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι η σύμβαση παροχής συμβουλών με την SSTEK τον Σεπτέμβριο έληξε στις 16 Αυγούστου 2022 και δεν υπογράφηκε νέα συμφωνία.

Η σύμβαση, η οποία διήρκεσε για ενάμιση χρόνο με κόστος 2,5 εκατομμύρια δολάρια, προέβλεπε πως η εταιρεία θα «προτείνει μια στρατηγική για να διασφαλίσει ότι η SSB και οι Τούρκοι εργολάβοι θα παραμείνουν στο πρόγραμμα F-35» και «να προσεγγίσει εμπορικούς εταίρους και τα ενδιαφερόμενα μέρη του προγράμματος F-35 να εξηγήσουν τη σημασία της παραμονής του SSB στο πρόγραμμα.»

Σημειώνει πως οι ΗΠΑ, με ρήτρα στον αμυντικό προϋπολογισμό του νόμου του 2021, έθεσαν την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 υπό τον όρο της εγκατάλειψης των S-400.

Όταν η Τουρκία ζήτησε 40 νέα F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ πέρυσι λόγω του αποκλεισμού των F-35, είχε θέσει την ατζέντα ότι θα ήθελε να μεταφέρει το ποσό των περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανήθηκε για το πρόγραμμα F-35 για την αγορά F-16.

 
ΠΗΓΗ liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου