Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Τουρκία: Ο Κιλιντσντάρογλου προσφεύγει κατά του νέου νόμου Ερντογάν περί παραπληφόρησης

Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα κάνει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της Τουρκίας (CHP) κατά της ισχύς του νέου νόμου περί παραπληροφόρησης επειδή παραβιάζει τα άρθρα το τουρκικού συντάγματος που εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης.

Το άρθρο 29 του νέου νόμου περί παραπληροφόρησης στην Τουρκία προβλέπει ποινής φυλάκισης έως τριών ετών για διασπορά fake news. Για αυτό και ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσε ότι την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο και ότι στη συνέχεια θα ζητήσει την αναίρεση του νέου νόμου στο σύνολό του.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Οκτωβρίου, το κοινοβούλιο της Τουρκίας ψήφισε νομοσχέδιο αποτελούμενο από 40 άρθρα για την αντιμετώπιση της «παραπληροφόρησης» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη θετική ψήφο των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) παρά την κατακραυγή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των ενώσεων Τύπου.

Ο νόμος περιμένει την επικύρωσή του από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να τεθεί σε ισχύ, την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον καταγγέλλουν ως εργαλείο κατά των ελεύθερων ΜΜΕ εν όψει των επερχόμενων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2023.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΠΗΓΗ newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου