Η MBDA ανέπτυξε έναν νέο πύραυλο κρουζ LCM (Land Cruise Missile) μεγάλης εμβέλειας εκτοξευόμενο από εκτοξευτές εδάφους θέλοντας να καλύψει την ανάγκη για ένα τέτοιο όπλο που αναδύθηκε μέσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο πύραυλος αυτός βασίζεται στην ναυτική έκδοση του Scalp EG ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία με καταστροφικά αποτελέσματα. Ο Scalp Naval είναι σημαντικά μεγαλύτερος από την αεροεκτοξευόμενη έκδοση με διαφορετικό σχεδιασμό της ατράκτου του και πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια. Η εισαγωγή του LCM έρχεται καθώς αυξάνεται η ανάγκη για νέες κινητές, αρθρωτές δυνατότητες κρούσης μεγάλης εμβέλειας στο έδαφος.
Όπως ο Scalp Naval, o LCM σχεδιάστηκε για να προσφέρει «Πολύ μεγάλη ακρίβεια σε πολύ μεγάλη εμβέλεια», αν και η έκδοση δεν προσδιορίζει το εύρος, το μέγεθος, το ωφέλιμο φορτίο ή τα συστήματα καθοδήγησής του. Ωστόσο, ο πύραυλος στον οποίο βασίζεται έχει μήκος περίπου 6,4 μέτρα μαζί με τον αποσπόμενο επιταχυντή (Booster), ζυγίζει 1,4 τόνους και φέρει κεφαλή 1.100 λιβρών, πετά με περίπου 500 mph και μπορεί να φτάσει στόχους περίπου 620 μίλια μακριά. Επίσης, ο Scalp Naval διαθέτει συνδυαστικό σύστημα καθοδήγησης αδρανειακής πλοήγησης (INS) με υποβοήθηση GPS, που του επιτρέπει να πετάει σε πολύ χαμηλά ύψη και να προσαρμόζει ανάλογα την πορεία του.
Η MBDA ανακοίνωσε ότι ο LCM έχει «υψηλή επιβίωσημότητα όταν διεισδύει μέσα σε περιβάλλοντα που καλύπτονται από ολοκληρωμένα συστήματα αεράμυνας του εχθρού» λόγω της «μειωμένης διατομής ραντάρ και της ικανότητας παρακολούθησης εδάφους. και υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι στόχων».
Το LCM θα επιτρέψει επίσης «ιδιότητα συγχρονισμένου χτυπίματος υψηλής ακρίβειας (synchronized time-on-target, STOT)» που επέδειξε το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια μιας ταυτόχρονης επίθεσης με Scalp Naval τόσο από τη φρεγάτα πολλαπλών αποστολών Aquitaine όσο και από ένα πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Suffren.
Ο όμιλος MBDA δεν εξήγησε τι είδους εκτοξευτές θα χρησιμοποιηθούν. Ωστόσο, η απόδοση που συνοδεύει τη δημοσίευσή τους στα μέσα ενημέρωσης δείχνει τροχοφόρα οχήματα εκτοξευτών με τέσσερα κάνιστρα πυραύλων το καθένα.
Η πραγματική εφαρμογή των κινητών πυρών εκτεταμένου βεληνεκούς έχει εστιαστεί στην Ουκρανία καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου χρησιμοποίησαν τους (GMLRS) και πιο πρόσφατα βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς (Army Tactical Missile System, ATACMS) σε επιθέσεις σε ρωσικούς στόχους.
Τα όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας, όπως το Storm Shadow και το SCALP-EG, είχαν επίσης σημαντικό αντίκτυπο. Τόσο πολύ που η Ουκρανία ζήτησε και φαίνεται ότι κατάφερε να πείσει τους δωρητές αυτών των όπλων να επιτρέψουν τη χρήση τους εναντίον στόχων στη Ρωσία υπό ορισμένες συνθήκες. Η κατάσταση της αεράμυνας πάνω και γύρω από την Ουκρανία υπογράμμισε περαιτέρω πόσο κρίσιμα θα είναι τα προηγμένα όπλα αντιστάθμισης σε μια συνολική σύγκρουση εναντίον της Ρωσίας, καθώς η αεράμυνα μπορεί να γίνει τόσο πυκνή, η επιβίωσή τους γίνεται επικίνδυνη για όλα εκτός από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη και τις κοινές επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου