Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

«Κόκκινη» κάρτα από Ευρωκοινοβούλιο σε Τουρκία


«Κόκκινη» κάρτα από Ευρωκοινοβούλιο σε Τουρκία
«Κόκκινη» κάρτα έδειξε σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο προς την Τουρκία για τις σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες. Σε ψήφισμά του την καλεί να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες. Το ψήφισμα συνοδεύει την έκθεση προόδου της Τουρκίας, η οποία συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Σε παρέμβασή της, η εισηγήτρια της έκθεσης Ρία Οομεν Ρόϊτεν (Ολλανδία - ΕΛΚ) ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο και η Άγκυρα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου.
Το γεγονός αυτό θα συνεχίσει να επηρεάζει την πορεία των διαπραγματεύσεων, σημείωσε η Ρ. Ρόϊτεν, η οποία παράλληλα κάλεσε τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να εργαστούν εντατικά, όπως ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, με στόχο τη βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Στην παρέμβασή της, η ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μαριλένα Κοππά τόνισε ότι "η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει τι δρόμο θέλει να ακολουθήσει. Αν επιθυμεί ακόμα την ένταξή της στην ΕΕ και αν επιθυμεί, όπως δηλώνουν οι αξιωματούχοι της, να είναι πρότυπο για τον αραβικό κόσμο, τότε έχει πάρει λάθος δρόμο».

Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή στη χώρα, παρατηρούνται κατάφορες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων και προπάντων της ελευθερίας του λόγου, από μια κυβέρνηση που επαγγελόταν την δημοκρατία και την ελευθερία.
Την επιτακτική ανάγκη βελτίωσης της εξωτερικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και των σχέσεών της με τους γείτονές της τόνισαν με τις παρεμβάσεις τους η επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

ΠΗΓΗ ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου