Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΧΑ: Αντίδραση στα "τυφλά" για τις τράπεζες

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Με αποκλειστική... ενασχόληση την πορεία των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το Χρηματιστήριο της Αθήνας κινήθηκε ανοδικά την Πέμπτη, για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση.

Ο συναλλακτικός όγκος -και τζίρος- εμφανίστηκε ενισχυμένος σε σχέση με τα πρόσφατα πλήρως απαξιωτικά επίπεδα, ωστόσο η απόπειρα του Γενικού Δείκτη -που κινήθηκε σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών- για κλείσιμο πάνω από τις 640 μονάδες υπήρξε ανεπιτυχής, παρά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη έως και 2,21%.

Με «φόντο» τις επαφές του Charles Dallara στην Αθήνα, οι οποίες θα συνεχιστούν και αύριο, και την αίσθηση που δημιουργείται μέσα από δημόσιες δηλώσεις Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων ότι η διαπραγμάτευση οδεύει προς ολοκλήρωση, οι τραπεζικός δείκτης κινήθηκε και σήμερα ανοδικά, υπεραποδίδοντας του Γενικού Δείκτη, παίρνοντας έτσι μια διήμερη ανοδική «ανάσα» 9,15%.


Τόσο κατά την αυριανή συνεδρίαση στο Χ.Α., όσο και την επόμενη εβδομάδα, οι εξελίξεις αναφορικά με το PSI και η σχετική ειδησεογραφία θα αποτελέσουν τον άξονα γύρω από τον οποίο θα περιστραφεί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με επίκεντρο τους τίτλους του τραπεζικού κλάδου.

Σε αυτό το περιβάλλον, αναλυτές της αγοράς αναμένουν διατήρηση της μεταβλητότητας σε υψηλά επίπεδα, σημειώνοντας ότι η τάση στο ελληνικό ταμπλό παραμένει ακόμη ασαφής και απροσδιόριστη. Αξιολογούν θετικά το γεγονός ότι το Χ.Α. πέτυχε δύο συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις με σχετικά αυξημένο τζίρο, τονίζουν ωστόσο ότι στο βαθμό που οι εξελίξεις διαμορφώνουν τις διαθέσεις της αγοράς από μέρα σε μέρα, όλα τα σενάρια για την κίνηση του ΓΔ παραμένουν ανοιχτά.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ έκλεισε με κέρδη 0,49% στις 632,19 μονάδες. Για τον δείκτη των τραπεζών, που βρέθηκε να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά έως και 5,57%, τα κέρδη στο κλείσιμο διαμορφώθηκαν σε 3,51% στις 232,38 μονάδες.

Την Πέμπτη διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 27,32 εκατ. τεμαχίων αξίας 32,94 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 100 μετοχές ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευση με θετικό πρόσημο, 53 υποχώρησαν και 122 έκλεισαν αμετάβλητες.

Αναλυτικά από τη σύνθεση του FTSE20, τα υψηλοτέρα ποσοστιαία κέρδη σημείωσαν οι μετοχές των MIG και Τ.Τ., ενισχυμένες 9,14% και 6,23%, ενώ με άνοδο 4,39% και 4,38% ακολούθησαν οι Τρ. Πειραιώς και ΕΤΕ ολοκληρώνοντας στα 0,238 και 1,43 ευρώ αντίστοιχα. Σε 3,77% και 3,52% διαμορφώθηκαν τα κέρδη των Τιτάν και Marfin Popular Bank, οι μετοχές των Eurobank και Alpha Bank ενισχύθηκαν 2,99% και 2,74%, ενώ για τους τίτλους των Motor Oil και Βιοχάλκο τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,40% και 1,06%. Με μικρότερα κέρδη ακολούθησαν οι Τρ. Κύπρου, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ.

Σε αρνητικό έδαφος, οι Μυτιληναίος και ΔΕΗ έκλεισαν με απώλειες 3,33% και 2,33% στα 2,61 και 3,36 ευρώ, στα 12,50 ευρώ με απώλειες 1,50% ολοκλήρωσε η Coca-Cola 3E, ενώ σε μικρότερο ποσοστό υποχώρησαν οι τίτλοι των Jumbo (-1,44%), ΚΑΕ (-1,30%) και Ελλάκτωρ (-0,86%).


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου