Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Νέα από τη Σερβία

O ΣEΣEΛI ΔIAKOMIΣΤHKE ΣE NOΣOKOMEIO ΓIA EΓXEIΡΗΣΗ
12.01.2012
Από την έδρα του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος ανακοινώθηκε ότι οι γιατροί της Χάγης έκαναν εγχείριση στον πρόεδρο αυτού του κόμματος, Vojislav Šešelj, και ότι ο ίδιος έλαβε έναν βησματοδότη στο στήθος. Επίσης, οι παράγοντες του ίδιου κόμματος ζήτησαν ώστε να λάβει το κοινό της Σερβίας όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, η σύζυγος του Σέσελι, Jadranka, πληροφορήθηκε απ΄πο τις Αρχές της μονάδας προφυλάκισης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, ότι η εγχείρηση έληξε»,- δήλωσε στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου ο Nemanja Šarović, ένας από τους υψηλόβαθμους παράγοντες του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος. Επίσης, οι δικαστές αυτού του Δικαστηρίου, που δικάζουν τον Σέσελι, ζήτησαν να λάβουν επειγόντως τις πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του, και διέταξαν ότι, μετά την επιστροφή του στη μονάδα προφυλάκισης, πρέπει να τον εξετάσει ένας Ρώσος γιατρός, ο οποίος το έκανε και προηγούμενα. Το Συμβούλιο Δικαστών, επικεφαλής του οποίου βρίσκεται ο προεδρεύοντας δικαστής, Žan-Klod Antoneti, ζήτησαν από τις Αρχές της μονάδας προφυλάκισης, την έκθεση για τα περιστατικά κάτω από τα οποία ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος διακομίστηκε σε νοσοκομείο, την περασμένη Παρασκευή. Τέλος, και από τον εφημερεύοντα γιατρό της μονάδας προφυλάκισης ζητήθηκε να παρουσιάσει, αμέσως μετά την επιστροφή του Σέσελι από το νοσοκομείο, μια λεπτομερέστατη έκθεση για την κατάσταση της υγείας τους.
 
ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΚΑΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
12.01.2012
Άνδρες της αστυνομίας της αποστολής Euleks, σε σύμπραξη με τους άνδρες της αστυνομίας του Κοσόβου, συλλάβανε σήμερα στην Πρίστινα τέσσερις παράγοντες του Υπουργείου Υγείας του Κοσόβου, στο πλαίσιο της ανάκρισης για τις υποθέσεις διαφθοράς και κακής διαγωγής. Ο Nikolas Hoton, εκπρόσωπος της αποστολής ΕΟΥΛΕΞ είπε ότι ανάμεσα σε αυτά τα άτομα βρίσκεται και ο διαρκής γραμματέας αυτού του υπουργείου - Iljir Tolaj. Το πρακτορείο ειδήσεων ΑΠ μετέδωσε, επίσης, ότι ο Hoton διευκρίνισε πως οι εν λόγω τέσσερις Αλβανοί συνελήφθηκαν με την κατηγορία ότι μεσολάβησαν σε πολλές πράξεις διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης του επίσημου πόστου, της πεοσυμφωνίας κατά την προκήρυξη  δημόσιων διαγωνισμών και της σύναψης τοξικών συμφωνιών. Την εν λόγω επιχείρηση των αστυνομικών της αποστολής Euleks διέταξαν οι παράγοντες του Γραφείου του ειδικού εισαγγελέα.
 
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
12.01.2012
Τα μέλη της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστήριξαν το σχέδιο απόφασης, που απευθύνει έκκληση  να χορηγηθεί στη Σερβία, το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το εν λόγω σχέδιο απόφασης παρουσίασε ο εισιγητής για το χώρο της Σερβίας, κ. Jelko Kacin, ο οποίος συνηγόρησε να αποκτήσει η Σερβία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να προσδιοριστεί η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Κανένα μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων δεν οδήγησε υπό ερωτηματικό το απαραίτητο της χορήγησης, στη Σερβία, του καθεστώτος υποψήφιας χώρας, παρότι ορισμένοι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με τον προσδιορισμό της ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, ο κ. Kacin δήλωσε ότι σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να δει μια πραγματική και αληθινή πρόοδο στη Σερβία, τότε θα έπρεπε να αρχίσει, όσο ταχύτερο δυνατόν, τις συνομιλίες για ένταξη της Σερβίας στην Ένωση. Επίσης, το Ευρωκοινοβούλιο επιδοκίμασε και την έκκληση του προέδρου της Σερβίας, κυρίου Boris Tadić, υπέρ του παραμερισμού των οδοφραγμάτων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με την Πρίστινα, για εύρεση λύσης ορισμένων θεμάτων τεχνικής φύσεως. ¨Τώρα η Σερβία πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί ως τώρα στο διάλογο με την Πρίστινα», είπε ο κ. Kacin, και πρόσθεσε πως ο ίδιος αναμένει ότι την 1η Μαρτίου τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα δώσουν θετική απάντηση στο αίτημα για την υποψηφιότητα της Σερβίας.
 
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΕΣ
12.01.2012
«Η κυρία Zagorka Dolovac, δημόσιος εισαγγελέας Σερβίας, υπέγραψε σήμερα στη Μόσχα, με τον γενικό εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κύριο Juri Čajko, Συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα σε παράγοντες των εισαγγελιών των δύο χωρών»,- δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας της Σερβίας, κ. Tomo Zorić. Η ίδια συμφωνία προβλέπει ανάπτυξη εντατικής συνεργασίας ανάμεσα στη Σερβία και τη Ρωσία στον αγώνα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς, της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού, του λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών και όλων των ποινικών πράξεων από τον τομέα της δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος, και, τέλος, για την καταπολέμηση όλων των άλλων εγκληματικών πράξεων, που αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία. Επίσης, η κυρία Dolovac είχε συνομιλίες με τον κύριο Čajko και σχετικά με τις ποινικές πράξεις που διενεργούνται στη Σερβία σε βάρος της Mira Marković και του Markο Milošević, στους οποίους η Ρωσία είχε δώσει καθεστώς προσφύγων, κι έτσι ήταν αδύνατη η έκδοσή τους στη Σερβία. Άλλωστε, οι παράγοντες της Ρωσικής Εισαγγελίας γιορτάζουν σήμερα τα 290 χρόνια ίδρυσης, και στην επίσημη τελετή εορτασμού αυτής της επετείου ήταν παρούσες αντιπροσωπείες 35 χωρών, ανάμεσα στις οποίες και τα μέλη της αντιπροσωπείας από τη Σερβία. Η Σέρβα δημόσιος εισαγγελέας, κυρία Zagorka Dolovac, πρόκειται να γίνει δεκτή,αύριο, Παρασκευή, από τον πρόεδρο της Ρωσίας, κύριο Dmitrij Medvedev.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ
12.01.2012
Ο κ. Oliver Ivanović, κρατικός γραμματέας στην έδρα του σερβικού Υπουργείου για το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε σήμερα πως η Κυβέρνηση της Σερβίας ετοιμάζει διάταγμα για την αναγνώριση των πτυχίων των Πανεπιστημίων, βάσει της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί προηγούμενα στο διάλογο Βελιγραδίου και Πρίστινας. Επιπλέον, ο κ. Ivanović δήλωσε για το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ότι κατά την παρούσα στιγμή για την επίλυση του ζητήματος των πτυχίων των Πανεπιστημίων ενδιαφέρονται περισσότερο οι Αλβανοί που ζουν στα νότια διαμερίσματα της Κεντρικής Σερβίας, κοντά στα διοικητικά σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και ότι και οι Σέρβοι που ζουν στο νότιο Κοσσυφοπέδιο, δηλ. νοτίως του ποταμού Ιμπαρ θα έχουν, επίσης, συμφέρον από την αναγνώριση των πτυχίων. «Η Κυβέρνηση της Σερβίας είναι πρόθυμη να βρει λύση για όλα τα δυνητικά προβλήματα, προσφέροντας, εκ των προτέρων, τις λύσεις για παρόμοιες καταστάσεις»,- δήλωσε, στο τέλος, ο κ. Ivanović.
 
ΤΙ ΛΕΝΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
11.01.2012.
 Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απήυθυναν έκκληση προς παράγοντες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να χορηγήσουν τον Μάρτιο στη Σερβία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, με την υπόθεση πως οι σερβικές αρχές μέχρι τότε θα έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που καθορίστηκαν στο Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης, τον Δεκέμβριο, - αναφέρεται στο σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το οποίο πρόκειται να συζητηθεί αύριο στις Βρυξέλλες από τους μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του εν λόγω θεσμού. Παράγοντες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρούν ότι, όσον αφορά τη γνώμη μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Σερβίας, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η ΕΕ να δείξει δέσμευση της για την προοπτική αυτής της χώρας για να ενταχθεί στην Ένωση, αναφέρεται στο σχέδιο του ψηφίσματος. Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδοκιμάζουν την πρόοδο της Σερβίας στη διαδικασίας εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και καλεί το Βελιγράδι να χρησιμοποιήσει το χρόνο πριν τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο, για ενεργό συμμετοχή στο διάλογο με την Πρίστινα, ωστέ να εφαρμοστούν πλήρως συμφωνίες που επιτεύχθηκαν, και να βρεθεί μια λύση για την πλήρη συμμετοχή του Κοσόβου στην περιφερειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου .
 
ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΟΔΕΙΟΥ ΣΤΗ ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ
11.01.2012.
 Ένα πρόσωπο που συλλήφθην έχει παραδεχθεί ότι έφερε τα όπλα μέσα στην αθλητική αίθουσα «Borik» στη Μπάνια Λούκα, αλλά άνδρες της αστυνομίας εξετάζουν ακόμα τα κίνητρα και τις συνδέσεις του με τους άλλους», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, κα. Mirna Šoja. Σύμφωνα με τα λόγια της, η ποινική διερεύνηση του κρατούμενου είναι σε εξέλιξη και γίνεται υπό την εποπτεία και τη διαβούλευση με το Γραφείο του Εισαγγελέα της Βοσνίας/Ερζεγκοβίνης. «Άνδρες της αστυνομίας της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας διεξήγαγαν επιδρομές σε διάφορες θέσεις στη Μπάνια Λούκα», δήλωσε η κα. Šoja. «Στο πλαίσιος των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνονται από τους παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, για να ρίξει φως στα γεγονότα της 8ης Ιανουαρίου, όταν πριν από την επίσημη Ακαδημία αφιερωμένη στην ημέρα της Δημοκρατίας, η αστυνομία στην αίθουσα «Borik» βρήκε ένα ορισμένο αριθμό όπλων, έγινε ακροαστική εξέταση πολλά άτομα, ένα εκ των οποίων εξετάστηκε με τη βοήθεια του πολυγράφου», πρόσθεσε η κα. Šoja. Στην εφημερίδα «Νέζαβισνε Νόβινε» της Μπάνια Λούκα, αναφέρεται ότι ο συλληφθείς που έχει αναγνωρίσει πως μέσα στην αθλητική αίθουσα «Borik» έφερε τα εκρηκτικά και τα όπλα είναι ένας μακρόχρονος υπάλληλος του εν λόγω ιδρύματος.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΙΣΤΙ
11.01.2012.
 Ο επικεφαλής του κλιμακίου διαπραγματευτών του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, κ. Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι το πρόβλημα σχετικά με την παρουσίαση του Κοσόβου σε περιφερειακές και διεθνείς συναντήσεις δεν έχει συμφωνηθεί. Είναι απαράδεκτη για τη Σερβία εκπροσώπηση του Κοσόβου σε τέτοιες συγκεντρώσεις που δεν αναφέρεται στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ», δήλωσε ο κ. Στεφάνοβιτς για τη εφημερίδα «Politika» του Βελιγραδίου. Στην εν λόγω εφημερίδα αναφέρρεται δήλωση από την εφημερίδα «Koha Ditore» της Πρίστινα ότι το Κόσοβο σε διεθνείς και περιφερειακές συναντήσεις θα παρουσιαστεί με το όνομά του, αλλά ότι παρά το όνομα θα στέκεται η εξήγηση πως «δεν προδικάζει τη στάση του κράτους απέναντι στο καθεστώς». Από αυτή την άποψη, ο Στεφάνοβιτς υποδεικνύει ότι εκπρόσωποι Τύπου της Πρίστινα ασχολούνται με υπαινιγμούς, και τονίζει ότι η δραστηριότητα της διεθνούς κοινότητας πρέπει να στραφεί προς την Πρίστινα. «Η ίδια πρέπει να παραιτηθεί από μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και την ανάγκη να ακυρώσει το ψήφισμα 1244 Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία παριστάνει τη τελευταία και έγκυρη βάση για τις διεθνείς σχέσεις απέναντι στο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και την εκπροσώπησή του», κατέληξε ο κ. Στεφάνοβιτς.
 
ΕΚΘΕΣΗ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
11.01.2012.
 Στη Ρώμη εγκαινιάστηκε έκθεση με τίτλο «Σερβικός πολιτισμός - δρόμος διά τους αιώνες», η οποία στο ιταλικό κοινό παρουσιάζει όλες τις πιο σημαντικές στιγμές του σερβικού πολιτισμού, από το Lepenski Vir και Vinca, δια τους δρόμους των Ρωμαίων αυτοκράτορων, που γεννήθηκαν ή ζούσαν στο έδαφος της Σερβίας, τις σερβικές τοιχογραφίες και τις μονές, μέχρι τη σύγχρονη τέχνη της Σερβίας. Η έκθεση διοργανώθηκε στο Μουσείο του ρωμαϊκού πολιτισμού, στο πλαίσιο του Μηνός σερβικού πολιτισμού στη Ρώμη, που λαμβάνει χώρα από τις 27 Δεκεμβρίου έως τις 27 Ιανουαρίου. Το ιταλικό κοινό έχει την ευκαιρία να δει το αντίγραφο της τοιχογραφίας Λευκός Άγγελος, του Ευαγγελίου του Μίροσλαβ, την εικόνα «κοπέλα του Κοσσυφοπεδίου», τα αντίγραφα αντικειμένων από το Viminacium, το Σίρμιο, το Lepenski Vir και τη Vinca, τη λαϊκή σερβική στολή, τα κεντήματα... Η Σέρβα πρεσβείρα στη Ρώμη, κα. Ana Hrustanović είπε ότι παριστάνει μεγάλη ευχαρίστηση για αυτήν το γεγονός ότι ο σερβικός πολιτισμός και η κληρονομιά αντιμετωπίζεται με μεγάλο ενδιαφέρον του ιταλικού κοινού. Σερβική κουλτούρα, επίσης στη Ρώμη, παρουσιάστηκε στο ιταλικό κοινό με την έκθεση «Κυριλλικά».
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
11.01.2012.
 Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ότι για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιήσει όχι μόνο τα συμφέροντα των Σέρβων και των Αλβανών, αλλά και τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων. «Το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου είναι διεθνοποιημένο και πρέπει να βρεθεί λύση σε διεθνές επίπεδο, επειδή για τη νότια σερβική επαρχία αποφασίζουν ουσιαστικά παράγοντες των μεγάλων δυνάμεων, εκπρόσωποι των κρατών - μέλων του Συμβουλίου Ασφαλείας, συν Γερμανία», δήλωσε ο κ. Τάντιτς στη συνέντευξή του στο περιοδικό «Nedeljnik» του Βελιγραδίου. «Τώρα πρέπει να ληφθεί υπόψη μια λύση για το Κοσσυφοπέδιο όπως για το παράδειγμα το πρότυπο για τη Βόρεια Ιρλανδία, Νότιο Τιρόλο, Oland Νησιά και κάποιες λύσεις από την πρώην Γιουγκοσλαβία», είπε ο Τάντιτς. Σύμφωνα με τα λόγια του, λύση για το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να συμπεριλαμβάνει τέσσερα βασικά σημεία: την προστασία των σερβικών μοναστηριών, ειδικές εγγυήσεις για τους Σέρβους στις θύλακες, ρύθμιση της περιουσίας των Σέρβων πολιτών και κράτους και λύση για το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

ΠΗΓΗ glassrbije
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου