Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Αύριο, 7 Ιουλίου, κρίνεται η “τύχη” των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Ναυπηγεία Σαραμαγκά: Ένας διαγωνισμός εθνικής σημασίας

Του Κώστα Κετσιετζή

Κανονικά αύριο Τετάρτη 7 Ιουλίου αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές στους δύο διαγωνισμούς της ειδικής διαχείρισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η ηλεκτρονική δημοπρασία της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για το ακίνητο που διαθέτει εντός της έκτασης.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν κάποιες σκέψεις για να δοθεί παράταση μερικών εβδομάδων στη διαδικασία, καθώς κάποια επενδυτικά σχήματα διερευνούσαν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους.

Τελικά αποφασίστηκε να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση. Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Capital.gr ότι δεν τέθηκε ποτέ επίσημα θέμα παράτασης των διαγωνισμών.


Όπως όλα δείχνουν, το μεσημέρι της Τετάρτης θα γνωρίζουμε το αν τελικά θα υπάρξει κάποιος επενδυτής που θα θελήσει να δώσει και πάλι ζωή στις μεγαλύτερες ναυπηγικές εγκαταστάσεις της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες τρία επενδυτικά σχήματα έχουν δείξει διερευνητικό ενδιαφέρον.

Το ίδιο συνέβαινε και στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία όπου τελικά κατατέθηκε μια μόνο ουσιαστική προσφορά, από την Pyletech Shipyards του ομίλου North Star, η οποία δεν έγινε δεκτή καθώς το τίμημα των 15,1 εκατ. που είχε προσφέρει είχε κριθεί μη ικανοποιητικό.

Η Pyletech πάντως έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει και σε αυτή τη διαδικασία, ενώ εξετάζει τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ναυπηγικές εταιρείες του εξωτερικού που συνδέονται με το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα των 5 δισ. ευρώ.


Δεδομένου, όμως, πως οι αποφάσεις για το εξοπλιστικό αναμένονται στο τέλος του καλοκαιριού, η λήψη αποφάσεων από ομίλους που σχεδιάζουν την εμπλοκή στους διαγωνισμούς των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, γίνεται ιδιαίτερα περίπλοκη.
Οι τρεις διαγωνισμοί

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός της ειδικής διαχείρισης αφορά έκταση 350 στρεμμάτων, εγκαταστάσεις και τεχνικό εξοπλισμό, ενώ ο δεύτερος αφορά μόνο κινητό εξοπλισμό. Και για τους δύο διαγωνισμούς δεν υπάρχει τιμή εκκίνησης. Το κρίσιμο είναι το αν θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο πρόσφορές.

Δεδομένου ότι πρόκειται για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων εταιρείας που βρίσκεται σε ειδική διαχείριση αν υπάρξουν τουλάχιστον δύο προσφορές, τότε επιλέγεται αυτόματα η οικονομικά υψηλότερη προσφορά, ανεξαρτήτως του ποσού.


Η ηλεκτρονική δημοπρασία της ΕΤΑΔ αφορά ακίνητο περίπου 332 στρεμμάτων, στο οποίο περιλαμβάνεται και η δεξαμενή Ν. 5. Η τιμή εκκίνησης είναι περίπου 22 εκατ. ευρώ, χαμηλότερη απ’ αυτή του προηγούμενου διαγωνισμού που κηρύχθηκε άγονος καθώς δεν υπήρξε καμία προσφορά. Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκταση της ΕΤΑΔ βρίσκεται και ο καταυλισμός προσφύγων, ο οποίος θα πρέπει να απομακρυνθεί.

Μια σημαντική αλλαγή που έγινε μεταξύ των προηγούμενων προσπαθειών και των τωρινών διαγωνισμών είναι ο διαχωρισμός της άδειας λειτουργίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε δύο ξεχωριστές άδειες λειτουργίας, για την Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ και την ΕΤΑΔ ΑΕ.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 60 του Ν. 4796/2021) επιτρέπει τη λειτουργία των δύο τμημάτων ως ναυπηγικές επιχειρήσεις, κάτι το οποίο μέχρι τη ψήφιση της δεν ήταν εφικτό. Σε θεωρητικό επίπεδο αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται κάποιος να διεκδικήσει και τα δύο τμήματα των Ναυπηγείων.


Στην προκήρυξη της ΕΤΑΔ, πάντως, επισημαίνεται ότι η εταιρεία “ουδόλως υπόσχεται την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης άδειας λειτουργίας από τις αρμόδιες αρχές, πριν ή μετά τη μεταβίβαση του Ακινήτου στον Οριστικό Πλειοδότη του Διαγωνισμού, ούτε υπόσχεται τη μεταβίβαση του Ακινήτου με άδεια λειτουργίας ναυπηγείου, η απόκτηση της οποίας εναπόκειται αποκλειστικά στον νέο ιδιοκτήτη του Ακινήτου”.

kostaskets@capital.gr

capital.gr

ΠΗΓΗ infognomonpolitics 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου