Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Καταγγελία σε ΟΗΕ για παρενόχληση ερευνητικού σκάφους από τουρκικό πολεμικό - Υπό κυπριακή σημαία το σκάφος

Λευκωσία: Με επιστολή προς το ΓΓ του ΟΗΕ στις 29 Φεβρουαρίου, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, καταγγέλλει παρενοχλήσεις του υπό κυπριακή σημαία ερευνητικού σκάφους, MV Flying Enterprise, από το τουρκικό πολεμικό πλοίο TCG Gediz, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στις 17 Δεκεμβρίου 2015. Η επιστολή κυκλοφόρησε σήμερα ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα δημοσιευθεί στην προσεχή έκδοση του Δικαίου της Θάλασσας, Law of the Sea Bulletin. Απευθυνόμενος προς τον ΓΓ ως τον «θεματοφύλακα της συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», ο πρέσβης Νίκος Αιμιλίου καταγγέλλει «ακόμη μία προκλητική και παράνομη πράξη της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και την υφαλοκρηπίδα της, όπως αντικατοπτρίζονται στη Συνθήκη και στο κοινό διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Αιμιλίου παραθέτει τις λεπτομέρειες του συμβάντος, όπου παρενοχλήθηκε το υπό κυπριακή σημαία σκάφος MV Flying Enterprise, στη διάρκεια διεξαγωγής από μέρους του γεωφυσικών ερευνών για λογαριασμό νομικού προσώπου τρίτης χώρας, νότια της Κύπρου κι εντός της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Για τις έρευνες είχε εκδοθεί σχετική ναυτική οδηγία (Νavtex) στις 16 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει η επιστολή, στις 17 Δεκεμβρίου το τουρκικό πολεμικό αρχικά ζήτησε από το υπό κυπριακή σημαία σκάφος να παραθέσει τα στοιχεία του και τις δραστηριότητές τους στην περιοχή, ενώ στη συνέχεια «να σταματήσει όλες τις ερευνητικές δραστηριότητες, να αλλάξει πορεία πλεύσης και να φύγει, γιατί εισέρχεται σε περιορισμένη τουρκική περιοχή ναυσιπλοΐας».
Όταν το υπό κυπριακή σημαία σκάφος αγνόησε το μήνυμα και συνέχισε τις έρευνες, το τουρκικό πολεμικό επανέλαβε το μήνυμα και συνέχισε να πλέει παράλληλα και με την ίδια ταχύτητα σε απόσταση 2,5 ναυτικών μιλίων.

«Σε κάθε στιγμή του περιστατικού το πλοίο MV Flying Enterprise ήταν εντός της ΑΟΖ/Ηφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, βάση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ του 2003», γράφει η επιστολή Αιμιλίου, σημειώνοντας ότι σκοπός των ερευνών ήταν η τοποθέτηση καλωδίου, έχοντας εξασφαλίσει την άδεια των κυπριακών αρχών και σε πλήρη συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στην επιστολή καταγγέλλεται η Τουρκία για τις πράξεις του πολεμικού της σκάφους, το οποίο παραβίασε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας την οποία απολαμβάνουν τα πολεμικά της πλοία για να παρενοχλήσει το κυπριακό πλοίο.

«Το σκάφος του τουρκικού ναυτικού δεν είχε καμία δικαιοδοσία ή δικαίωμα να παρέμβει και να δώσει οποιαδήποτε οδηγία στο MV Flying Enterprise. Πράττοντας αυτό παραβίασε – μεταξύ άλλων – τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, βάση των άρθρων 56 και 77 της Συνθήκης».

Τονίζει επίσης ότι η Τουρκία, μέσω των πράξεών του πολεμικού της εναντίον του υπό κυπριακή σημαία πλοίο, «παραβίασε το δικαίωμα νομικής οντότητας τρίτης χώρας να πραγματοποιήσει έρευνα για σκοπούς τοποθέτησης υποθαλάσσιου καλωδίου εντός της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 79 (1) της Σύμβασης, όπως καθώς και του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας , να επιτρέπει τέτοιες έρευνες.

«Είναι ξεκάθαρο, γράφει στην επιστολή του ο κ. Αιμιλίου, ότι οι πράξεις της Τουρκίας αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παράβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και επί της υφαλοκρηπίδας της, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση, το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο και το κυπριακό εσωτερικό δίκαιο».

Καταλήγοντας, η Κύπρος καλεί για μια ακόμη φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου για την ειρηνική χρήση των θαλασσών.

ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου