Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Νέος πρόεδρος CHP, Οζγκιούρ Οζέλ: Τι είπε για την εξωτερική πολιτική, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κύπρο


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Η εξωτερική πολιτική είναι πολύ σημαντικός και κρίσιμος τομέας για να αφεθεί στην κυβέρνηση» είπε ο νέος πρόεδρος του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, κατά την ομιλία του μετά την εκλογή του. Ο Οζέλ άφησε αιχμές για τον προκάτοχό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο θέμα αυτό, ενώ έτεινε χείρα φιλίας στον ΣΥΡΙΖΑ και τους αριστερούς ηγέτες του πλανήτη.

«Είμαστε ένα αριστερό και σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Πονάμε για όσα συμβαίνουν μεταξύ της Παλαιστίνης-Ισραήλ. Οι τίτλοι των εφημερίδων γράφουν ‘ο Ερντογάν συνομίλησε με τον Πούτιν, ο Ερντογάν συνομίλησε με τη Γερμανία, ο Ερντογάν συνομίλησε με τον Λούλα... Ο Λούλα είναι ο αριστερός ηγέτης της Βραζιλίας. Δεν είχε δημιουργηθεί καμία διπλωματική επαφή με τον Λούλα μέχρι σήμερα. Σε μια τέτοια κατάσταση, το τηλεφώνημα, που θα έπρεπε να είχε κάνει ο γενικός πρόεδρος του CHP, το έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν. Στη Γερμανία, ο πολιτικός μας συγγενής Όλαφ Σολτς είναι o καγκελάριος. Εμείς είμαστε αυτοί που θα έπρεπε να είχαμε τις πρώτες επαφές.

Το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη διπλωματικών επαφών με το σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, με το βρετανικό Εργατικό Κόμμα και ο περιορισμός των επισκέψεων στο εξωτερικό σε τρεις αμφιλεγόμενες διαδικασίες λίγο πριν από τις εκλογές δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να γίνει αποδεκτή αναλογιζόμενοι τις ρίζες ενός κόμματος καθεστώτος, όπως το CHP, που ασκεί πολιτική.

Εμείς ως CHP, πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρη την πολιτική μας προσέγγιση. Ναι, πρέπει να αλλάξουμε. Πρέπει να αλλάξουμε ακούγοντας τη φωνή του λαού. Για να αλλάξουμε τη μοίρα του κόμματός μας, πρέπει να αλλάξουμε.

Ακριβώς, όπως ο αγώνας μας για τη δημοκρατία έγινε παράδειγμα για τους καταπιεσμένους λαούς, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να κάνουμε την αλλαγή για να αποτελέσουμε παράδειγμα ήθους για όλους τους σοσιαλδημοκράτες στον κόσμο. Είμαστε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Είμαστε το κόμμα του μόχθου».

Ο νέος πρόεδρος του CHP μνημόνευσε τον Ετζεβίτ για την εισβολή στην Κύπρο

Ο νέος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Οζγκιούρ Οζέλ μνημόνευσε παράλληλα τον πρώην πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, επισκεπτόμενος το μνήμα του στο κρατικό νεκροταφείο.

«Βρισκόμαστε ενώπιον ενός εξαιρετικού πολιτικού άνδρα, ο οποίος πέτυχε αναμφίβολα τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος σε μια πολυκομματική περίοδο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του έθεσε τέρμα στις θηριωδίες στην Κύπρο, ονομάζοντας τη στρατιωτική επιχείρηση στην Κύπρο ‘Ειρηνευτική Επιχείρηση’, όπου μετά από αυτή την απόφαση άνοιξε το δρόμο για την ίδρυση της ανεξάρτητης ΤΔΒΚ, η οποία σταμάτησε τη σφαγή των Τούρκων στην Κύπρο, και παρ' όλα τα γεγονότα που συνέβησαν, κατάφερε να αποκαταστήσει σε ένα άκρως διπλωματικό πλαίσιο στις σχέσεις με τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε αντάξιοι του, να είμαστε αντάξιοι του κόμματός μας».

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου