Ο Ισραηλινός στρατός προετοιμαζόταν για εβδομάδες για την επιχείρηση διάσωσης των τεσσάρων ομήρων στη Γάζα για το σχεδιασμό της οποίας εργάστηκαν εκατοντάδες άτομα έγινε γνωστό την Κυριακή (9/6), με τους Παλαιστίνιους να κάνουν λόγο για μακελειό και ότι έχασαν τη ζωή τους 210 άτομα.

Μέλη του ισραηλινού στρατού, της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών και μια ειδική μονάδα της αστυνομίας πραγματοποίησαν το Σάββατο (8/6) επιδρομή σε δύο κτίρια, σε απόσταση 200 μέτρων μεταξύ τους, στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες κρατούνταν οι όμηροι.

Διέσωσαν τέσσερις ομήρους - τους Νόα Αργκαμάνι, ΑλμόγκΜείρ Τζαν, Αντρέι Κοζλόφ και Σλόμι Ζιβ - οκτώ μήνες μετά την απαγωγή τους από το μουσικό φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου. Στην επιχείρηση σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός αστυνομικός που ανήκε στην ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα.

Το Ισραήλ βομβάρδισε σφοδρά το κέντρο της Γάζας καθώς πραγματοποιούσε την επιχείρηση, σκοτώνοντας περισσότερους από 200 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας πολλούς άλλους, σύμφωνα με αξιωματούχους νοσοκομείων της Γάζας. Το CNNi δεν έχει τη δυνατότητα να επαληθεύσει τον αριθμό των θυμάτων που ανέφεραν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στη Γάζα. Τα ιατρικά αρχεία στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο θύλακα δεν κάνουν διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών που σκοτώθηκαν.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις προετοιμάζονται για αυτή την αποστολή διάσωσης εδώ και εβδομάδες. Υπέστησαν εντατική εκπαίδευση», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) σε ενημέρωση του Τύπου.

Μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι προηγούμενες απόπειρες για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επιδρομής είχαν ματαιωθεί την τελευταία στιγμή «περισσότερες από τρεις ή τέσσερις φορές», λόγω δυσμενών συνθηκών.

Όταν έφτασε η στιγμή, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν προσχεδιασμένα πλήγματα στη Γάζα σε αυτό που αποκαλούσαν υποδομές μαχητών, καθώς η επιχείρηση ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί, ασυνήθιστος συγχρονισμός που οι αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι θα τους έδινε το «στοιχείο του αιφνιδιασμού».

«Ενώ βρισκόταν υπό πυρά, υπό πυρά μέσα στα κτίρια, υπό πυρά κατά την έξοδο από τη Γάζα, οι δυνάμεις μας διέσωσαν τους ομήρους μας», δήλωσε ο Χαγκάρι.

Οι διασώσεις ομήρων είναι σπάνιες: αυτή είναι μόλις η τρίτη επιτυχής επιχείρηση. Ο δεκανέας Όρι Μεγκιντίς διασώθηκε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους από τη βόρεια Γάζα. Σε μια άλλη επιχείρηση στις 12 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ο Φερνάντο Μαρμάν και ο Λουίς Χαρ διασώθηκαν από τη νότια Ράφα.

Οι Παλαιστίνιοι περιέγραψαν σκηνές σφαγής μετά τα πλήγματα που οδήγησαν στη διάσωση. Ο Νιντάλ Αμπντό ψώνιζε το Σάββατο (8/6) όταν είδε αυτό που περιέγραψε ως «τρελό βομβαρδισμό».

«Ήταν κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί, ίσως 150 ρουκέτες έπεσαν σε λιγότερο από 10 λεπτά, ενώ εμείς τρέχαμε να ξεφύγουμε περισσότερες έπεσαν στην αγορά», είπε. «Υπάρχουν παιδιά διαλυμένα και σκορπισμένα στους δρόμους, εξαφάνισαν το Νουσειράτ, είναι η κόλαση στη γη», πρόσθεσε.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι μετά από και αυτή την εξέλιξη είναι απίθανο να αποδώσουν καρπούς οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων ανάμεσα στη Χαμάς και Ισραήλ παρά τις έντονες πιέσεις που ασκούνται από ΗΠΑ και Κατάρ.

ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr