Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Υδρογονάνθρακες: Οι πρώτες έρευνες για φυσικό αέριο στην Κρήτη “ωριμάζουν”


Σε ένα πιο αναβαθμισμένο στάδιο ωριμότητας μπαίνει το project διερεύνησης των ελληνικών παραχωρήσεων για την ExxonMobil, επικεφαλής της κοινοπραξίας με την HELLENiQ ΕNERGY στις δύο περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. 

Λίγους μήνες πριν λάβει αποφάσεις για το εάν θα προχωρήσει ή όχι σε ερευνητικές γεωτρήσεις, κάτι που αναμένεται έως το τέλος του 2024, η ExxonMobil προχώρησε σε έρευνες για να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση των περιοχών, δρομολογώντας ουσιαστικά τις διαδικασίες για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η έναρξη των αδειοδοτικών διαδικασιών για ερευνητικές γεωτρήσεις θα μπορούσε, σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, να προεξοφλεί και την επενδυτική απόφαση και σίγουρα την επιδίωξη της αμερικανικής εταιρείας να επισπεύσει τους χρόνους αδειοδότησης σε περίπτωση που προχωρήσει σε γεώτρηση.

ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τι συλλέγει το σκάφος
Εντός του Μαΐου, η αμερικανική εταιρεία CSA, πιστοποιημένη συνεργάτις της ExxonMobli, με σκάφος της EDT Offshore, έναν από τους κύριους παρόχους εξοπλισμένων πλοίων και εξειδικευμένου πληρώματος για τον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτέλεσε συνδυαστικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου με πρωταρχικό σκοπό την καταγραφή του υφιστάμενου περιβάλλοντος και δευτερεύοντα στόχο την ανίχνευση πιθανής φυσικής παρουσίας υδρογονανθράκων στα επιφανειακά ιζήματα.

Η έρευνα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη μέσα στο έτος που έγινε για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil – HELLENiQ ΕNERGY. Τα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν για την περιβαλλοντική μελέτη βάσης. Η συνδυαστική αυτή έρευνα πεδίου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη μέσα στο έτος που έγινε για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil – HELLENiQ ΕNERGY. Τα αποτελέσματα των ερευνών θα αξιοποιηθούν για την περιβαλλοντική μελέτη βάσης, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) το επόμενο διάστημα. Επίσης θα αξιοποιηθούν για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Το σκάφος της EDT έχει συλλέξει, μεταξύ άλλων, ζωικά χαρακτηριστικά (πλαγκτόν, φυτοπλαγκτόν, διαλυμένο οξυγόνο, δείκτες ευτροφισμού, μικροπανίδα κ.λπ.), αλατότητα, Ph, σωματίδια, βαρέα μέταλλα, υφιστάμενη ύπαρξη υδρογονανθράκων (από φυσικές διαφυγές, πλοία, φορτία κ.λπ.) κ.ά. Επιπλέον έχουν προσκτηθεί δείγματα ιζημάτων, στα οποία θα γίνει γεωχημική ανάλυση. Με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, όπως εξηγούν στην «Κ» αρμόδια στελέχη της ΕΔΕΥΕΠ, συλλέγονται δείγματα επιφανειακών ιζημάτων τα οποία και αναλύονται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εντοπίζονται φυσικές μικρο-διαφυγές αερίων ανάλογα με τη χημική σύσταση του δείγματος. Οι συγκεκριμένες εργασίες προβλέπονται από τις συμβάσεις παραχώρησης που κυρώθηκαν στη Βουλή με νόμο και τις οδηγίες για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου