Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Μήνυμα του Στρατού από τον Έβρο: Όποτε θέλουμε περνάμε το ποτάμι – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ


Με σήμα τον μονοκέφαλο αετό του βυζαντίου, η 31 Ταξιαρχία «Κάμια» έδωσε το πρόσταγμα της άσκησης “River Route” στον Έβρο, στέλνοντας παντού το μήνυμα ότι ο Ελληνικός Στρατός είναι πανίσχυρος και πανέτοιμος να περάσει το ποτάμι όποτε θέλει.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία «ΚΑΜΙΑ» (31 Μ/Κ ΤΑΞ) φέρει ως παράσταση στο έμβλημά της την Μονή Κοσμοσώτηρας Φερών, ο μονοκέφαλος αετός του Βυζαντίου, που είναι εντοιχισμένος στη μονή, κρατώντας ταινία με τη λέξη “ΒΗΡΑ” (ΦΕΡΕΣ) και τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού. Συμβολίζει το χώρο που είναι ταγμένη να υπερασπίσει η Ταξιαρχία και τη μηχανοκίνησή της.

Στρατός

Το ρητό της είναι “Ουδείς αμελών τρόπλιον ίστησιν, ουδείς υπνωτών των ελύτου πολεμίων ετροπώσατο· των κοπιώντων εισίν οι στέφανοι και τα τρόπαια των υπομενώντων τα εκ των αγώνων πονήματα” (Ισσαάκιου Κομνηνού (σελ. 84) “Τυπικόν Μονής Κοσμοσώτηρας Φερών), που σημαίνει “Κανείς δεν έστησε τρόπαια με την αμέλεια, κανείς, ενώ βρισκόταν σε κατάσταση ύπνου, δεν κατατρόπωσε τον εχθρό του· τα στεφάνια ανήκουν σε αυτούς που κοπιάζουν και τα τρόπαια σε αυτούς που υπομένουν τους κόπους των αγώνων”.

Έτσι κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι ο ηγετικό ρόλος που διαδραμάτισε η 31 Τ/Ξ «ΚΑΜΙΑ» στην Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «RIVER ROUTE» με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ», του 730 Τάγματος Μηχανικού Γεφυροσκευής (730 ΤΜΧ Γ/Φ) και του 744 Λόχου Μηχανικού Γεφυροσκευής (744 ΛΜΧ Γ/Φ).

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε ποτάμι του νομού Έβρου, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων (ΚΕΠM), την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

Σκοπός της άσκησης, ήταν η ρεαλιστική εκπαίδευση του προσωπικού σε αντικείμενα πλεύσης των ερπυστριοφόρων και τροχοφόρων μέσων, καθώς και στην τεχνική διάβασης υδάτινου κωλύματος, υπό τις συνθήκες ενός σύγχρονου περιβάλλοντος επιχειρήσεων.

Με σύνθημα «όποτε θέλουμε περνάμε το ποτάμι» η άσκηση ξεκίνησε με τα αμφίβια VBL για να ακολουθήσουν τα Μ113 δημιουργώντας προγεφύρωμα στην αντίπερα όχθη, ενώ το μηχανικό ακολουθούσε με το RIBON, στήνοντας γέφυρα στον ποταμό, επιτρέποντας την διέλευση των Μ1117 και αρμάτων μάχης LEOPARD, μαζί με τα Hummer.

Παράλληλα, οι «ινδιάνοι του Αιγαίου», τα ελικόπτερα KIOWA καταδείκνυαν στόχους κι επέφεραν καίρια πλήγματα, όπου απαιτείτο, έχοντας ως αποστολή την εγγύς υποστήριξη.

Την τελική φάση της άσκησης, παρακολούθησαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ) «ΘΡΑΚΗ» Σταύρος Παπασταθόπουλος, o Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) «ΘΗΣΕΑΣ» Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπολομύτης και Παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αρμενία, τη Βουλγαρία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Κύπρο.

 Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

Στρατός

Στρατός

Στρατός

Στρατός

Στρατός

Στρατός

Εντολές

Στρατός

 ΠΗΓΗ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου