Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Πώς σκοπεύει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να «κλειδώσει» την συμφωνία για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ: Δεκαπέντε κρίσιμες ημέρες μέχρι να λυθεί η δύσκολη εξίσωση


Η φρεγάτα ΥΔΡΑ και το πλήρωμά της έχουν δώσει πολλά στοιχεία για την ανάγκη ενίσχυσης των φρεγατών του στόλου καθώς ήταν το μόνο πλοίο στην Ερυθρά θάλασσα που τα συστήματά του παρέμειναν σε προγενέστερες δεκαετίες. Πηγή: Πολεμικό ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Σε περίπου ένα 15θημερο οι επιτελείς και κυρίως οι εξειδικευμένοι αξιωματικοί στα συστήματα των φρεγατών ΜΕΚΟ καλούνται να ολοκληρώσουν νέα μελέτη που ζητήθηκε για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων κύριων μονάδων του στόλου.

Από την 6 η Ιουνίου η Hellas Journal είχε γράψει ότι η κοινοπραξία είπε την τελευταία της «τσουχτερή» λέξη σχετικά με κόστος της αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών.

Και πως το ναυτικό επιτελείο, ναι μεν ανέλυσε τα δεδομένα σε ανώτατο επίπεδο, πλην όμως καλείται να σχεδιάσει τον τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως γίνει το επόμενο βήμα.

Η τελευταία κίνηση που πρόκειται να γίνει από την στρατιωτική πλευρά, αφορά στο που θα εστιάσει ο εκσυγχρονισμός, ύστερα και από τα τελικά δεδομένα που έδωσαν Γερμανοί και Ολλανδοί.

Η κοινοπραξία, εκτός της κοστολόγησης παρέδωσε την δική της πρόταση η οποία στηρίζεται αποκλειστικά στην προτεραιοποίηση των αναγκών που έχει το ναυτικό για κάθε ΜΕΚΟ ξεχωριστά.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι από το πρωί της Δευτέρας κανείς δεν θα μπορεί να σηκώσει κεφάλι κι όλοι όσοι έχουν επιφορτιστεί με τον σχεδιασμό του εκσυγχρονισμού, πρέπει να παραδώσουν τον φάκελο στην στρατιωτική ηγεσία, ώστε να γίνει η εισήγηση και να ληφθεί η τελική απόφαση.

Σε λίγες ώρες οι κάλπες θ’ ανοίξουν και οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν για τις Ευρωεκλογές. Το διάστημα της προεκλογικής περιόδου ήταν αυτό που έβαλε «φρένο» σε αρκετές διαδικασίες που πρέπει να τώρα τρέξουν, μια και θεωρούνται υψηλής προτεραιότητας.

Με δεδομένο την «αλμυρή» τιμή που έδωσαν Γερμανοί και Ολλανδοί, η εξίσωση του εκσυγχρονισμού έχει γίνει αρκετά πιο δισεπίλυτη γι’ αυτούς που πρέπει ν’ αποφασίσουν τον τρόπο ενίσχυσης των τεσσάρων ΜΕΚΟ.

Στην κοινοπραξική πρόταση υπάρχει λίστα που το κάθε προϊόν έχει την δική του τιμή κι από εκεί θα πρέπει να γίνει η αυστηρή επιλογή όλων όσα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναβάθμιση.

Focus στα ηλεκτρονικά…

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αξιωματικοί του ναυτικού εστιάζουν σε αναβάθμιση του συστήματος μάχης καθώς και σε αλλαγές κρίσιμων ηλεκτρονικών που έχουν άμεση σχέση με την ουσιώδη αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών.

Το μηχανολογικό κομμάτι του εκσυγχρονισμού κι άλλα, δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε μια υπόθεση εκμετάλλευσης της τεχνογνωσίας που έχουν αναπτύξει τα ίδια τα στελέχη του πολεμικού ναυτικού, τόσο των πληρωμάτων, όσο και του προσωπικού που εργάζεται στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Στελέχη του πολεμικού ναυτικού επισημαίνουν ότι ακόμη κι αν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, τα χρονοβόρα βήματα δεν σταματούν εκεί.

Έως την τελική υπογραφή της συμφωνίας ο δρόμος παραμένει μακρύς ενώ το ίδιο ισχύει και με την έναρξη των εργασιών στο πρώτο πλοίο.

Τότε επίσης θα φανεί, το ρίσκο που έχει πάρει το πολεμικό ναυτικό κι αν τυχόν απαιτούνται επιπλέον εργασίες.

Βεβαίως τι μέλει γενέσθαι με την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων των ΜΕΚΟ, που ούτως ή άλλως ήταν ξεχωριστά προγράμματα είναι ένα επιπλέον κρίσιμο ερώτημα.

Τα παραπάνω είναι λόγοι που ανώτατοι αξιωματικοί επισημαίνουν ότι το σενάριο ενεργοποίησης ενός σχεδίου για την απόκτηση και τέταρτης FDI είναι ιδιαιτέρως ώριμο, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσουν τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου