Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Τσαβούσογλου: “ΗΠΑ και Γερμανία πίεσαν την Ελλάδα για τις διερευνητικές”

Τούρκοι και Αλβανοί μεταδίδουν τη δική τους άποψη για το πως φθάσαμε στην ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. 

Τα όσα υποστηρίζει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πρέπει να απαντηθούν και να διαψευστούν από την Αθήνα. Τι είπε ο κ.Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον “υυπουργό Εξωτερικών της κατεχόμενης Κύπρου ’ Tahsin Ertuğruloğlu; Ότι η Ελλάδα πιέστηκε από ΗΠΑ και Γερμανία για να δεχτεί τις διερευνητικές.

Το απόσπασμα των δηλώσεων του:

“Έχουμε σημειώσει ότι, όπως πάντα, ήμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις. Τότε, γίνεται συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Και έχουμε διατυπώσει πρόταση ανοιχτά. Ακόμα και κατά την περίοδο καραντίνας, ο Νίκος Δένδιας είχε πει σε τηλεφωνική μας συνομιλία, όταν τους είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές συνομιλίες, μας είχε πει ότι όσο το πλοίο Oruç Reis βρισκόταν σε εκείνη την επιχειρησιακή περιοχή εκείνη την περίοδο, δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες. Τώρα, το σκάφος έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του εκεί. Θα ξεκινήσει δραστηριότητες σε άλλη περιοχή που θα διαρκέσουν περίπου 6 μήνες σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειάς μας. Επομένως, δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για την Ελλάδα τώρα. Η ατζέντα των διερευνητικών συνομιλιών είναι σίγουρα σαφής. Θα συζητήσουμε ό,τι συζητούσαμε με την Ελλάδα για 60 γύρους, τα επίμαχα θέματα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, άλλες χώρες, οι χώρες που έμαθαν τη στάση μας σε αυτό το θέμα, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, προειδοποίησαν την Ελλάδα να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν. Η Ελλάδα δήλωσε ότι μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έγινε μια προσπάθεια από τον Π/Θ της Αλβανίας Edi Rama να συναντηθούμε εγώ και ο Νίκος Δένδιας στα Τίρανα. Και πάλι, για τους ίδιους λόγους, ο Δένδιας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παρευρεθεί στη συνάντηση. Μου είπε επίσης το ίδιο πράγμα, όταν τον κάλεσα για να του ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση και να ρωτήσω για την κατάσταση. Τώρα, σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Και θέλουμε να απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση ως Τουρκία. Από σήμερα, καλούμε την Ελλάδα να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες και να πραγματοποιήσουμε την πρώτη συνάντηση τον Ιανουάριο. Θα είμαστε εμείς η φιλοξενούσα χώρα. Και οι ημερομηνίες θα καθοριστούν από τις αντιπροσωπείες μας, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν αυτές τις διαπραγματεύσεις, μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα.

Αλλά είμαστε έτοιμοι από σήμερα. Όπως πάντα, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα ως μια χώρα με αυτοπεποίθηση. Και μετά από αυτήν την πρώτη συνάντηση, είμαι έτοιμος να μεταβώ στα Τίρανα σε απάντηση της πρόσκλησης του Edi Rama και να συναντηθώ με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Αυτό συνιστά πρόσκληση. Ελπίζω ότι η Ελλάδα δεν θα απορρίψει αυτήν την ευκαιρία, αυτήν την πρόσκληση, και ότι οι διερευνητικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν αυτόν τον μήνα και μετά μπορούμε να συναντηθούμε με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα”.

Την ίδια ώρα από την Αλβανία μεταδίδονται πληροφορίες για συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στα Τίρανα, αλλά και πληροφορίες που αναφέρουν ότι στην ατζέντα των συνομιλιών θα υπάρχει και η αποπστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών! Προβλέπεται επίσης “λύση” στο Κυπριακό εντός του έτους! Για το Αιγαίο ,οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αναζητηθεί φόρμουλα συνεννόησης στα πρότυπα της ελληνόπουλα-ιταλικής συμφωνίας , ώστε να δοθεί και με τη βούλα η δυνατότητα αλιείας στους Τούρκους! Τα σενάρια από Αλβανία προβλέπουν ότι αυτή η διαδικασία ίσως να διαρκέσει ακόμη και δύο χρόνια.

ΠΗΓΗ militaire

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου