Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Ερντογάν: Έτοιμη τρίτομη έκδοση για την επέτειο άλωσης της Κωνσταντινούπολης - «Συνεχίζουμε με το όραμα του τουρκικού αιώνα»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη μία τρίτομη έκδοση για την 571η επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη μία τρίτομη έκδοση για την 571η επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Τα βιβλία περιλαμβάνουν άρθρα για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, τον Μεχμέτ τον Πορθητή και το «Tζαμί»της Αγίας Σοφίας. Ο Ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα έργα αποτελούν έμπνευση για την προσφορά στην Κωνσταντινούπολη και την εξέλιξη της Τουρκίας προς τα εμπρός.

«Η πίστη, η αποφασιστικότητα και η επιμονή του Μεχμέτ του Πορθητή και των ευλογημένων στρατιωτών του κατά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης μας εμπνέει να υπηρετήσουμε το έθνος μας και να μεταφέρουμε την Τουρκία στο 2053 και το 2071», είπε.

«Στα ίχνη του Ιερού Καλέσματος: Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, ο Μεχμέτ ο Πορθητής και το 'Τζαμί της Αγίας Σοφίας' στον τουρκικό Τύπο», είναι οι τίτλοι των βιβλίων που περιλαμβάνει ο τόμος και όλα προλογίζονται από τον ίδιο τον Ερντογάν. 

«Ο Μεχμέτ ο Πορθητής, ο οποίος κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη και τιμήθηκε με την αναγγελία του Προφήτη Μωάμεθ και έκανε πραγματικότητα το όνειρο 7 αιώνων των μουσουλμάνων, τους άφησε μια πολύτιμη κληρονομιά», σημειώνει στο πρώτο βιβλίο. 

Συνεχίζουμε με το όραμα του Τουρκικού αιώνα

Υπενθυμίζοντας ότι παίρνοντας ως παράδειγμα την αποφασιστικότητα και την επιμονή του Μεχμέτ του Πορθητή, μετέτρεψαν την κληρονομιά του, την αγαπημένη Κωνσταντινούπολη, σε ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά, εμπορικά, επιστημονικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά κέντρα του κόσμου, ο Ερντογάν τόνισε ότι πάντα προσπαθούσαν να παράγουν και να υπηρετούν την Κωνσταντινούπολη, στην οποία αφιέρωσαν τη ζωή τους.

Υπογραμμίζοντας ότι προσπάθησαν να «κάνουν αυτό που λένε ότι είναι αδύνατο και να επιτύχουν αυτό που λένε ότι είναι ανέφικτο» θέτοντας υψηλούς στόχους όπως ο Πορθητής, ο δήλωσε: «Τώρα, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το έθνος μας σύμφωνα με το όραμα του Τουρκικού Αιώνα και συνεχίζουμε το δρόμο μας με αποφασιστικότητα για την υλοποίηση νέων σχεδίων. Τα όνειρά μας είναι για την Τουρκία».

Επισημαίνοντας ότι η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, η οποία άλλαξε τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας, έκλεισε μια εποχή και άνοιξε μια νέα, είναι ένα σημάδι χαραγμένο στην ιστορία που δείχνει ότι η Ανατολία θα παραμείνει αιώνια τουρκική πατρίδα, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι καμία νίκη στην ιστορία – σκηνή διεξαγωγής πολλών κατακτήσεων - δεν κερδήθηκε εύκολα και η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης ήταν αποτέλεσμα κόπου, προετοιμασίας, αποφασιστικότητας, επιμονής και θυσίας.

«Για εμάς, η κατάκτηση δεν έχει να κάνει μόνο με την κατάκτηση και τη νίκη, είναι επίσης σύμβολο της αναγέννησης, της οικοδόμησης, της αναζωογόνησης και της πίστης. Ο Μεχμέτ ο Πορθητής, ο οποίος ξεκίνησε με στόχο να κατακτήσει καρδιές και όχι εδάφη, κατέκτησε όχι μόνο μια πόλη αλλά και καρδιές με την ανεκτικότητα και τη δίκαιη διακυβέρνησή του και μετέτρεψε την Κωνσταντινούπολη σε κέντρο πολιτισμού, τέχνης και επιστήμης. Δεν ήταν ένα κομμάτι γης που κατακτήθηκε εκείνη την ημέρα, αλλά εκατομμύρια καρδιές. Η πίστη, η αποφασιστικότητα και η επιμονή του Μεχμέτ του Πορθητή και των ευλογημένων στρατιωτών του κατά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης μας εμπνέουν να υπηρετήσουμε το έθνος μας και να μεταφέρουμε την Τουρκία στο 2053 και το 2071».

«Η Αγία Σοφία έχει μια σημαντική θέση»

Στην εισαγωγή του βιβλίου «Το 'τζαμί της Αγίας Σοφίας' στον τουρκικό Τύπο», οΕρντογάν δήλωσε ότι η Αγία Σοφία, ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της ιστορικής όψης της Κωνσταντινούπολης στην καρδιά της Τουρκίας, έχει υποστεί πολλές μεταμορφώσεις στο πέρασμα των αιώνων και φέρει τα ίχνη πολλών πολιτισμών.

Υπενθυμίζοντας ότι το κτίριο αυτό, το οποίο χτίστηκε ως μεγαλοπρεπής Βυζαντινή εκκλησία, άρχισε να λειτουργεί ως τζαμί μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Μεχμέτ τον Πορθητή και έγινε ένα από τα συμβολικά ιερά του ισλαμικού κόσμου, ο Erdogan επεσήμανε ότι η Αγία Σοφία είχε πάντα μια σημαντική θέση στις καρδιές όλων των μελών του τουρκικού έθνους.

Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας για λατρεία είναι ένα σύμβολο που δείχνει ότι αυτή η κληρονομιά προστατεύεται και είπε: «Η αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας στην αρχική της ταυτότητα δεν είναι μόνο το σπάσιμο των αλυσίδων στις πόρτες αυτού του ιερού τόπου, αλλά και το σπάσιμο των δεσμών στις καρδιές και τα πόδια». «Η ιστορία της κατάκτησης του χρόνου, όχι του χώρου»

Τα βιβλία των τριών τόμων, τα εισαγωγικά σημειώματα των οποίων συνέταξε ο Ερντογάν προετοιμάστηκαν με τη σάρωση άρθρων σημαντικών συγγραφέων της περιόδου σε έντυπα όπως εφημερίδες και περιοδικά από το 1922 έως σήμερα. Τα βιβλία, τα οποία δημιουργήθηκαν με σχολαστική εργασία και έχουν την ποιότητα ενός ιστορικού ντοκουμέντου, αφηγούνται την ιστορία της κατάκτησης του χρόνου και όχι του χώρου στην Κωνσταντινούπολη.Τα βιβλία, που ξεχωρίζουν ως πολύτιμο αρχειακό έργο, χρησιμεύουν επίσης ως μοναδική πηγή για νέες μελέτες.

 «Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης στον τουρκικό Τύπο»

Το «Στα ίχνη του Ιερού Καλέσματος: Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης στον τουρκικό Τύπο» ασχολείται με όλες τις πτυχές της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, όταν ένα αρχαίο όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Στις εφημερίδες και τα περιοδικά εποχής περιλαμβάνεται το γεγονός της κατάκτησης, η ροή των ημερών της πολιορκίας, η πραγματοποίηση της κατάκτησης, η προσφορά του Μεχμέτ του Πορθητή στην Κωνσταντινούπολη μετά την κατάκτηση, καθώς και το πώς λειτούργησαν τα προνόμια που παραχωρήθηκαν στα μέλη των διαφόρων θρησκειών.

Στον δεύτερο τόμο του βιβλίου, «Στα ίχνη του ιερού καλέσματος: Ο Μεχμέτ ο Πορθητής στον τουρκικό Τύπο», αποκαλύπτεται η ζωή, το αίσθημα δικαίου, η επιστημονική και καλλιτεχνική ιδιοφυΐα του Πορθητή, ο οποίος δεν ήταν μόνο ο σουλτάνος των ηπείρων αλλά και ο σουλτάνος των καρδιών, που έκλεισε μια εποχή και άνοιξε μια νέα.

«Άρθρα που έγραψαν σημαντικά ονόματα της ιστορίας μας στην τέχνη, τη λογοτεχνία, τον Τύπο και τη ραδιοτηλεόραση για το ‘τζαμί της Αγίας Σοφίας’, το λείψανο του Μεχμέτ του Πορθητή και τον κοινό πλούτο της ανθρωπότητας, περιλαμβάνονται επίσης στο βιβλίο «Στα ίχνη του Ιερού Καλέσματος: Το 'τζαμί της Αγίας Σοφίας' στον τουρκικό Τύπο».

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται το ιστορικό της Αγίας Σοφίας, ένα μεγάλο βήμα που έγινε τον Ιούλιο του 2020 για την αναβίωση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Τουρκίας και του ισλαμικού κόσμου.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου