Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

El Pais: Ο ελληνικός καθρέφτης της κρίσης -Ο μηχανισμός πόνου της Τρόικα

Για αρκετούς πολέμιους των προσπαθειών που καταβάλει η Ελλάδα να βγει από την κρίση, το γεγονός ότι βρίσκεται στην προεδρία της ΕΕ, λειτουργεί ως ηχηρό παράδοξο που θα έπρεπε, με κάποιο τρόπο, να αποφευχθεί. Υπάρχει, όμως, και η αντίθετη άποψη που προσπαθεί να δει μέσα από τα... μάτια της Ελλάδας.
Με άρθρο της η ισπανική El Pais κάνει για τον «ελληνικό καθρέφτη της κρίσης», στον οποίο όμως δεν πρέπει να κοιτάζει η Ελλάδα τον εαυτό της, αλλά όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, για να καταλάβουν τι έγινε και έφτασε η χώρα στη συγκεκριμένη κατάσταση.

Μάλιστα σημειώνει πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική χώρα, αλλά εκείνη που διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θαυμάστηκε παγκοσμίως, αλλά και η ισχυρή παρουσία της ΕΕ στα Βαλκάνια. Κι όμως η συγκεκριμένη χώρα, όπως αναλύει η εφημερίδα, υποβαθμίστηκε, συνεχίζει να υφίσταται βάναυση ύφεση, η ανεργία καλπάζει, μεγάλο ποσοστό των πολιτών ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Επιπλέον, κάνει ειδική μνεία στο κομμένο ρεύμα σε πολλά νοικοκυριά, στις τραγωδίες με τα μαγκάλια και την δυσκολία πρόσβασης στη δημόσια υγεία.
Ο αρθρογράφος σημειώνει πως το ΔΝΤ, σχετικά πρόσφατα, παραδέχθηκε τα λάθη που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας. Και αν η κοινή λογική θα έλεγε πως μετά από αυτή την αναγνώριση, θα άλλαζε η πολιτική, αυτό δεν συνέβη. Οπως δεν συνέβη και στην Πορτογαλία, όπου έγιναν αντίστοιχα λάθη.
Για να καταλήξει το άρθρο: «Τώρα που η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ, ο κόσμος μπορεί να δει τι πραγματικά της συνέβη. Να καταλάβουν γιατί οι Ελληνες δεν μπορούν να ζεσταθούν, μετά την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο, γιατί κινδυνεύουν από την αιθαλομίχλη και εντέλει να καταλάβουν γιατί όλο αυτό είναι ένας μηχανισμός πόνου που επιβάλλει η τρόικα ως μέτρο τιμωρίας προς την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου