Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Η Φινλανδία αποφασίζει για ένταξη στο ΝΑΤΟ την άνοιξη

Η απόφαση της Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να ληφθεί την άνοιξη, δήλωσε η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν στο Συμβούλιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος το Σάββατο, χωρίς να αποκαλύψει την προσωπική της άποψη για το ζήτημα.

Ένας αυξανόμενος αριθμός Φινλανδών υποστηρίζει πλέον την ένταξη στο ΝΑΤΟ, για την οποία ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο δήλωσε πρόσφατα ότι δεν χρειάζεται πλέον δημοψήφισμα.

Η Μάριν δήλωσε στο κομματικό συμβούλιο το Σάββατο (2 Απριλίου) ότι η Ρωσία δεν είναι ο γείτονας «που νομίζαμε ότι ήταν», προσθέτοντας ότι οι σχέσεις της Φινλανδίας με τη Ρωσία έχουν αλλάξει με «μη αναστρέψιμο» τρόπο.

Ωστόσο, μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στην αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη, αλλά η Μάριν τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν κάποιο μέλος του ΝΑΤΟ έχει επιφυλάξεις για την ένταξη της Φινλανδίας.

Φινλανδοί διπλωμάτες επισκέπτονται το τελευταίο διάστημα ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενδεχομένως στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επερχόμενη διαδικασία υποβολής αίτησης.

Ένας εξέχων βετεράνος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο Έρκκι Τουομιόγια, εξέφρασε την άποψή του ότι η Φιλανδία πρέπει να βαδίσει χέρι-χέρι με τη Σουηδία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Η Σουηδία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει πραγματικό ενδιαφέρον να προωθήσει την ασφάλεια της Φινλανδίας», δήλωσε ο Τουομιόγια. Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πλέον ανοιχτή στο ενδεχόμενο να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Στη Φινλανδία, αρκετά κόμματα έχουν ήδη δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν την αίτηση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η ηγεσία του εθνικιστικού Κόμματος των Φινλανδών έδωσε  , μάλιστα, το πράσινο φως την περασμένη εβδομάδα.

Η υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Κόμματος του Κέντρου Αννίκα Σάαρικο δήλωσε  σε συνέντευξή της στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE το Σάββατο ότι θα ήταν έτοιμη να δώσει στην ηγεσία της χώρας «εντολή να λάβει τις αποφάσεις για την ασφάλεια της Φινλανδίας».

Το Κεντρώο Κόμμα δεν έχει ακόμη δηλώσει αν είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

(Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

ΠΗΓΗ euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου