Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Νέος πρόεδρος της Γαλλίας ο Ολάντ

Νέος πρόεδρος της Γαλλίας ο Ολάντ
Με ποσοστό 51,9% αναδεικνύεται νικητής ο Φρανσουά Ολάντ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.Ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συγκεντρώνει το 48,1% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll του ινστιτούτου Ipsos.
Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο πρώτος Σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1995. Ο 57χρονος Ολάντ γίνεται έτσι ο δεύτερος σοσιαλιστής πρόεδρος από την έναρξη της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958 μετά τον Φρανσουά Μιτεράν (1981-1995). Ο Σαρκοζί είναι ο δεύτερος πρόεδρος που ηττάται στο τέλος της θητείας του, μετά τον Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν το 1981.

Η συμμετοχή κυμάνθηκε μεταξύ 80 και 82%, ελαφρά υψηλότερη από τον πρώτο γύρο που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες, αλλά χαμηλότερη από τη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2007.
Ο Ολάντ θα ορκιστεί το αργότερο στις 15 Μαΐου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εκλογή Ολάντ θα έχει πολυεπίπεδες επιπτώσεις για την ευρωζώνη, καθώς ο Γάλλος Σοσιαλιστής έχει υποσχεθεί να επανεξεταστεί το ζήτημα των χωρών με μεγάλο δημόσιο χρέος, στο πλαίσιο του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας.
Μετά μια πρώτη επίσκεψη στο Βερολίνο θα έχει πολλές διεθνείς συναντήσεις με τις ΗΠΑ, τη G8, τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ όπου αναμένεται να εξηγήσει την απόφασή του να αποσύρει εσπευσμένα τις γαλλικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν πριν από το τέλος της χρονιάς.
Επίσης, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ο Ολάντ θα συμμετάσχει στην πρώτη του ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου