Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Δύο σενάρια για το αύριο Εκλογές ή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και άλλων προθύμων…

Δύο είναι τα σενάρια, που συζητούνται πλέον ευρέως για την επόμενη ημέρα: Η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ντόρας Μπακογιάννη, εφόσον καταφέρει να μπει στη βουλή και ίσως με την ανοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η είσοδος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι κρίσιμο στοιχείο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δύσκολα θα προκύψουν οι απαιτούμενοι αριθμοί, ακόμη πιο δύσκολα θα υπάρξει η πολιτική διάθεση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να συνεχίσουν μόνοι τους, αλλά και της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει μία τέτοια κυβέρνηση.


Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εκτίμηση του ΥΠΕΣ τα ποσοστά και οι έδρες διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ 19,18 με 109 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ 16,3% με 50 έδρες

ΠΑΣΟΚ 13,63% με 42 έδρες

Ανεξάρτητοι Ελληνες 10,5% με 32 έδρες

ΚΚΕ 8,46% με 26 έδρες

Χρυσή Αυγή 7,04% με 22 έδρες

Δημοκρατική Αριστερά 6% με 19 έδρες


Να σημειωθεί ότι με δεδομένο πως η ΝΔ είναι η πρώτη των εκλογών και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ – άρα εκείνη λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών του εκλογικού νόμου – δεν μπορεί να συγκροτηθεί αντιμνημονιακή κυβέρνηση: Ούτε οι αριθμοί βγαίνουν, αφού απαιτείται ποσοστό άνω του 50%, ούτε η πολιτική διάθεση όλων των δυνάμεων υπάρχει.


Το δεύτερο σενάριο είναι η διεξαγωγή νέων εκλογών τον Ιούνιο, χωρίς καν να ορκιστεί αυτή που προκύπτει από τις σημερινές εκλογές , όπως λένε στην Ιπποκράτους.


Υπό αυτό το πρίσμα φαίνεται να αποκτά νόημα η αινιγματική δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του για «ένα γύρο εκτόνωσης και ένα γύρο απόφασης». Συνεργάτης του προέδρου του Κινήματος προέβλεπε επιπροσθέτως ότι «αυτή η βουλή δεν πρόκειται να ορκιστεί ποτέ». Τι εκτιμούν οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ; Ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου και το πολιτικό αδιέξοδο, θα προκαλέσουν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων από το εξωτερικό, που θα θέσουν την πορεία της χώρας στο ευρώ σε αμφιβολία. Αυτές με τη σειρά τους  θα προκαλέσουν πανικό και φόβο στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία.


Ο προφανής φόβος, που θα επικρατήσει, κατά την Ιπποκράτους, στην ελληνική κοινωνία για το μέλλον της χώρας θα χαρακτηρίσει και το κλίμα των επόμενων εκλογών, που αναπόφευκτα θα γίνουν εντός του Ιουνίου και θα προκηρυχθούν αμέσως μόλις διαπιστωθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας – περίπου σε δέκα ημέρες – η αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης, με βάση τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Τουλάχιστον από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκφράζεται η εκτίμηση – προσδοκία, ότι σε ένα τέτοιο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κλίμα, οι πολίτες θα ψηφίσουν τελικά υπέρ των δυνάμεων του μνημονίου και της ευρωπαϊκής πορείας.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου