Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Ποιους φόρους θα πληρώσουμε μέσα στο καλοκαίρι

“Φορο-καταιγίδα” περιμένει μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες εκατομμύρια νοικοκυριά, καθώς, όπως συμφωνήθηκε κατά τις επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα, η πληρωμή των περισσότερων φόρων ξεκινά από τον Ιούνιο.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν περιθώριο μέχρι τις 15 Μαΐου το αργότερο, προκειμένου να διορθώσουν λάθη στον υπολογισμό του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΑ).


Έτσι, από τον πρώτο κιόλας μήνα του καλοκαιριού οι οφειλέτες θα πρέπει να ξεκινήσουν την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες, καθώς τότε τίθεται σε ισχύ και η σχετική ρύθμιση της λεγόμενης “ύστατης ευκαιρίας”, από την οποία το κράτος αναμένει έσοδα 2,74 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2016. Με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν με την τρόικα η ρύθμιση αφορά φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που έχουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Τον Ιούνιο επίσης θα αποσταλεί το Ειδικό Έκτακτο Τέλος Ακινήτων (EETA)  για το 2013 από το οποίο το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 3,2 δισ. ευρώ. Το νέο “χαράτσι” του 2013 θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012 αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%. Του τέλους αυτού θα εξαιρεθούν οι μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, άνεργοι που επιδοτήθηκαν από τον ΟΑΕΔ ή το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, ή το λογαριασμό ανεργίας προσωπικού ημερησίων εφημερίδων ή τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και ειδικές περιπτώσεις προσώπων για τα οποία έχει εκδοθεί σχετική απόφαση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, ύστερα από υποβολή αιτήματός τους στη ΔΟΥ.

Από τον Ιούλιο δε, αναμένονται και τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το έτος 2012 για κατόχους ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2%.
Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα λάβουν και ειδοποιητήρια για τους παλαιότερους φόρους ακινήτων, όπως ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2011 που θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως και 2% για ιδιοκτήτες ακινήτων με συνολική αντικειμενική αξία άνω των 200.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου