Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Μόνο «κυβέρνηση βουνού» δεν έχουν πει ότι θα κάνουν

 Γιάννης Τσαπρούνης 

Κουβεντιάζαμε εδώ, στο «Πολιτικό Καφενείο», πριν από λίγες ημέρες, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη θρυλική ταινία «Underground» του Εμίρ Κουστουρίτσα. Οι σύντροφοι της Κουμουνδούρου βάλθηκαν να μας επιβεβαιώσουν. Εβαλαν ως εισαγωγική μουσική για ομιλία του Αλέξη Τσίπρα τον ύμνο του ΕΑΜ.

ΑΣ κάνουμε, όμως, μια μικρή παρένθεση σε αυτό το σημείο. Ας θυμηθούμε ποιο ήταν το σενάριο της ταινίας «Underground», που αναφερόταν στην ιστορία της Γιουγκοσλαβίας από το ξεκίνημα έως τη διάλυσή της. Μία ομάδα πολιτών ζούσε σε ένα υπόγειο κελάρι για δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πιστεύοντας πως ο πόλεμος συνεχιζόταν… ακόμα.

ΜΕ παρόμοιο τρόπο ενεργούν ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του. Επιχειρούν να στήσουν ένα σκηνικό «Underground». Προσπαθούν να αναβιώσουν το εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Γιατί δεν υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση να βάζουν τον ύμνο του ΕΑΜ σε κομματική εκδήλωση το 2023.

ΕΝΤΑΞΕΙ, δεν είναι κάτι που ξεκίνησε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Η τακτική είναι ίδια εδώ και πολλά χρόνια. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» το 2015. Αυτό αποτέλεσε και την κορύφωση μιας οξείας ρητορικής διχασμού, που ξεκίνησε μαζί με τα Μνημόνια.

ΗΤΑΝ τότε που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «αγκαλιά» με ακραίους αγανακτισμένους στην πλατεία Συντάγματος κραύγαζαν «να καεί το μπ… η Βουλή». Ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που μιλούσαν για «προδότες και Τσολάκογλου» που κυβερνούσαν την Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής αποκαλούσε «τρόικα εσωτερικού» τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ακροδεξιός συγκυβερνήτης του χυδαιολογούσε κραυγάζοντας «στα… τέσσερα» για τους πολιτικούς αντιπάλους του.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, και στον ΣΥΡΙΖΑ την έχουν πατήσει σαν τους πρωταγωνιστές του «Underground». Ξέρουν πολύ καλά ότι ο Εμφύλιος τελείωσε πριν από 74 χρόνια.

ΑΠΟ την άλλη, όμως, επιχειρούν να χτίσουν ένα εικονικό «Underground» και να το πασάρουν στην κοινωνία. Καταγγέλλουν διαρκώς πως δεν υπάρχει δημοκρατία στην Ελλάδα. Πως οι θεσμοί έχουν καταπατηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αμφισβητούν τις δημοσκοπήσεις, γιατί ετοιμάζονται να αμφισβητήσουν ακόμα και το εκλογικό αποτέλεσμα της ήττας που θα υποστούν στις επερχόμενες κάλπες. Ο Σπίρτζης λέει πως θα επιβάλουν τη δημοκρατία με το «άγριο» και ο Πολάκης ως συνήθως απειλεί ως… εισαγγελέας με φυλακίσεις. Σε λίγο θα πουν ότι μπορεί να ορκίσουν και κυβέρνηση του… βουνού ή της… Κυψέλης.

ΤΙΠΟΤΑ δεν γίνεται τυχαία. Προσπαθούν να αναβιώσουν ένα ανύπαρκτο εμφυλιοπολεμικό κλίμα για έναν απλό λόγο. Οπως έχουν ομολογήσει οι ίδιοι, «η κανονικότητα δεν ήταν ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά».

ΠΗΓΗ eleftherostypos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου