Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Το ιδιαίτερο εύρημα του αγάλματος του Ερμή της Ηράκλειας Σιντικής ‘επέζησε’ από ισχυρό σεισμό


Ιούλιος 6, 2024. Ελλάδα.

 Το αρχαίο μαρμάρινο γλυπτό του θεού Ερμή κοντά στο χωριό Ρούπιτε χρονολογείται γύρω στον 2ο αιώνα. Ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Ηράκλειας Σιντικής.

Σύμφωνα με τους Βούλγαρους αρχαιολόγους το άγαλμα σώθηκε από ισχυρό σεισμό. Στο σημείο της ανασκαφής βρέθηκαν σκαλοπάτια και βάθρα από μεγάλα μαρμάρινα αγάλματα, αλλά το εύρημα αυτό εξέπληξε τους αρχαιολόγους.

«Το άγαλμα δημιουργήθηκε γύρω στον 2ο αιώνα, θα μπορούμε να το διευκρινίσουμε αφού αφαιρεθεί και καθαριστεί από αναστηλωτές. Στα τέλη του 4ου αιώνα, ένας ισχυρός σεισμός έπληξε την πόλη και λίγο πριν από αυτό, η χριστιανική θρησκεία είχε ανακηρυχθεί ως  η μοναδική θρησκεία.

Οι Ηρακλειώτες έκρυψαν τους παλιούς θεούς όπως και το άγαλμα αυτό στο μεγάλο κανάλι της πόλης, το έθαψαν με χώμα χωρίς να το καταστρέψουν και έτσι αποχωρίστηκαν από το ειδωλολατρικό παρελθόν τους», λέει ο επικεφαλής των ανασκαφών  καθηγητής Λούντμιρ Βαγκαλίνσκι.

 Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εύρημα είναι μοναδικό για ολόκληρη τη Βουλγαρία. Το άγαλμα είναι ψηλότερο από άνθρωπο – 210 εκατοστά, καθώς είναι θεότητα.

 «Αυτός ο εικονογραφικός τύπος των γλυπτών του Ερμή, ήταν δημοφιλής τον 2ο αιώνα, και ιδιαίτερα στη Μακεδονία όπως και στη νότια Ελλάδα, που ήταν μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εκείνη την εποχή. Είναι ρωμαϊκά αντίγραφα πολύ προγενέστερων αρχαίων ελληνικών παραδειγμάτων, που πιστεύεται ότι είναι ένα χάλκινο άγαλμα που δημιούργησε ο διάσημος γλύπτης Πολύκλητος», λέει ο επικεφαλής της ανασκαφής Βαγκαλίνσκι. 

Πιο απλοποιημένα είναι τα ρωμαϊκά δόρατα, χωρίς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για τον Ερμή, αλλά αυτά τα δόρατα που έχουν διασωθεί σε εμάς είναι λίγα. Είναι στο Λούβρο, στο Μόναχο, στην Αθήνα και τώρα εμφανίστηκαν εδώ.

Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό το άγαλμα είναι πραγματικά ένα πολύ καλό εύρημα, χαίρομαι που βρήκε τη θέση που του αξίζει στο μουσείο του Πέτριτς», προσθέτει ο καθηγητής δρ Λούντμιλ Βαγκαλίνσκι.

Σύμφωνα με τον Δρ Βαγκαλίνσκι, ο Ερμής έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην Ηράκλεια Σιντική αφού πολλά χάλκινα αγαλματίδια βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. 

bntnovinite

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου