Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Πρώτο “soft kill” για το σύστημα αντι-drone της ΕΑΒ


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Ιουλίου, η φρεγάτα ΨΑΡΑ (F-454) που συμμετέχει στις αποστολές της Επιχειρήσεως ASPIDES της EUNAVFOR, είχε την πρώτη της εμπλοκή με εναέριες απειλές που εκτοξεύουν οι Χούθι από τις περιοχές της Υεμένης που ελέγχουν.

Πλέοντας στον Κόλπο του Άντεν και παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, η φρεγάτα άνοιξε πυρ εναντίον 4 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV) σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής. Δύο εκ των απειλών εξουδετερώθηκαν, μία με πυρά από το πυροβόλο Mk45 Mk2 των 127 χιλ. και η δεύτερη από το σύστημα αντι-drone με το οποίο έχει εφοδιαστεί η φρεγάτα. Η δράση διήρκεσε περί το 20λεπτο, από τις 03.10 έως τις 03.30 περίπου, ώρα Ελλάδος.

Η συγκεκριμένη δράση, σηματοδότησε την πρώτη επιχειρησιακή χρησιμοποίηση του συστήματος αντι-drone, που όπως είχε αποκαλύψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ανέπτυξε η ΕΑΒ και εγκαταστάθηκε στο πολεμικό πριν την αναχώρηση για την αποστολή. Η πρώτη δράση, που καταγράφεται στο μητρώο του συστήματος, υπήρξε αποτελεσματική, αφήνοντας πολύ θετικές εντυπώσεις για την επιβεβαίωση των ικανοτήτων και επιδόσεών του. Το σύστημα πέτυχε την αδρανοποίηση του στόχου, ο οποίος στερήθηκε του ελέγχου από τον σταθμό ελέγχου εδάφους, καταγράφοντας έτσι την πρώτη επιτυχία “soft kill” του συστήματος της ΕΑΒ.

Το εμπορικό που συνόδευε η ελληνική φρεγάτα, ήταν πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container ship) με σημαία Λιβερίας.

ΠΗΓΗ https://doureios.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου