Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Ο Ερντογάν και το «σχέδιο χάους»


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η σύζυγός του Εμινέ και ο γιος τους Νετσμεντίν Μπιλάλ Ερντογάν στον αγώνα ποδοσφαίρου της Τουρκίας με την Ολλανδία, στο Βερολίνο (φωτ.: EPA/Filip Singer)

Του Σάββα Καλεντερίδη

Στις 2 Ιουλίου 2004 έγινε κάτι πολύ περίεργο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ένας Σύρος πρόσφυγας παρενόχλησε σεξουαλικά ένα επτάχρονο κοριτσάκι, κι αυτό από οικογένεια Σύρων προσφύγων. Ενώ τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά, χωρίς να υπάρχει αναστάτωση, αυτή τη φορά η είδηση κυκλοφόρησε αστραπιαία και πολλές χιλιάδες άτομα νεαρής ηλικίας, άρχισαν να επιτίθενται σε καταστήματα, σπίτια, αυτοκίνητα και σε οικογένειες Σύρων προσφύγων.

Τα επεισόδια εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις, τη Αντιόχεια, την Προύσα, το Κίλις, το Ικόνιο, την Ούρφα, τα Άδανα, το Αντέπ, τη Σμύρνη, την Αττάλεια, την Κωνσταντινούπολη, με στόχο πάντα τους Σύρους πρόσφυγες, τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους, τα καταστήματά τους, αλλά και τη δημιουργία συνθηκών χάους… Τα γεγονότα έγιναν γνωστά στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της Συρίας, όπου οι μέχρι χθες φίλοι και σύμμαχοι της Τουρκίας, μέλη τζιχαντιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων, άρχισαν τα αντίποινα εναντίον τουρκικών στόχων.

Ένα είναι σίγουρο, ότι όσο δεν θα ξεχάσουν οι Σύροι πρόσφυγες αυτά που υπέστησαν από τους Τούρκους προβοκάτορες, άλλο τόσο δεν θα ξεχάσουν οι Τούρκοι αυτά που υπέστησαν από τους μέχρι χθες φίλους τους. Πυρπολήθηκαν καταστήματα τουρκικών συμφερόντων, τουρκικά φορτηγά που μετέφεραν εμπορεύματα, γραφεία και καταστήματα της τουρκικής εταιρείας τηλεφωνίας και ταχυδρομείων, γραφεία της ΜΙΤ, πολιορκήθηκαν φυλάκια του τουρκικού στρατού και καταστράφηκαν εκατοντάδες τουρκικές σημαίες που κυμάτιζαν εδώ κι εκεί, για να δείξουν ότι η περιοχή είναι υπό την κατοχή του τουρκικού κράτους.

Η όλη επιχείρηση στην Καισάρεια, γιατί περί τέτοιας πρόκειται, είχε πανομοιότυπα χαρακτηριστικά με τα Σεπτεμβριανά του 1955, τότε που ορδές «αγανακτισμένων» Τούρκων, που οργανώθηκαν και συντονίζονταν από τη Διοίκηση Ανορθοδόξου Πολέμου (Özel Harp Dairesi), επιτέθηκαν σε καταστήματα, βιομηχανίες, σπίτια, εκκλησίες ακόμα και σε νεκροταφεία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, προκαλώντας απίστευτες καταστροφές, θανάτους και βιασμούς.

Τότε είχε προηγηθεί το χάραγμα των «στόχων» από την Διοίκηση Ανορθοδόξου Πολέμου, για να μην καταστραφούν κατά λάθος τουρκικές περιουσίες, ενώ οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων είχαν προετοιμαστεί και είχαν μεταφερθεί με κρατική μέριμαν από την προηγουμένη πλησίων των «στόχων».

Η «αφορμή» για τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» ήταν η βόβμα που έριξαν οι ίδιοι οι Τούρκοι στο υποτιθέμενο σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, το στημένο δημοσίευμα για μεγάλες ζημιές στο σπίτι και μετά ήλθε η τουρκοφασιστική φωτιά που έκαψε τα πάντα.

Η αιτία ήταν η τριμερής για το Κυπριακό, που ήταν σε εξέλιξη στο Λονδίνο. Η ελληνική πλευρά έπρεπε να πάρει το μήνυμα, να είναι πιο… διαλλακτική.

Σημειώνεται ότι στις 6 Σεπτεμβρίου, ημέρα που ξέσπασαν τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, ο Βρετανός υπουργός παρουσίασε τη βρετανική πρόταση για τη λύση του Κυπριακού, η οποία αφορούσε τη διατήρηση της βρετανικής κυριαρχίας και την εισαγωγή Συντάγματος.

Φυσικά οι Τούρκοι πέτυχαν «μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγώνια». Αφ’ ενός έγινε πιο… διαλλακτική η ελληνική πλευρά εξυπηρετώντας τους στόχους της Άγκυρας στο Κυπριακό, αφ’ ετέρου έκαναν το πιο σημαντικό γι’ αυτούς βήμα, για να εξαλείψουν τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης.

Αν όμως τα Σεπτεμβριανά έγιναν για τους προαναφερθέντες λόγους, τα γεγονότα της Καισάρειας για ποιον λογο έγιναν; Οι λόγοι είναι δύο.

Ο Ερντογάν αναγκάστηκε να δώσει το «σήμα» στους δικαστές να αρχίσουν τη δίκη του δολοφόνου και των συνεργών της δολοφονίας του Σινάν Ατές, πρώην προέδρου της παρακρατικής-παραστρατιωτικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, που είναι παράρτημα του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), που συγκυβερνά με το ΑΚΡ του Ερντογάν. Και λέμε αναγκάστηκε να το κάνει μετά από 18 μήνες από τη δολοφονία του, γιατί από «κάπου» βγήκε ένα βίντεο, που καταγράφει όχημα που φέρει μπλε φάρο και είναι εγγεγραμμένο στο ΜΗΡ, να μεταφέρει με απόλυτη ασφάλεια τον δολοφόνο από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη.

Το θέμα αυτό, που ενοχοποιεί ολόκληρο το ΜΗΡ και τους μηχανισμούς του, αποτελεί εδώ και εβδομάδες σοβαρό πρόβλημα μεταξύ Ερντογάν-Μπαχτσελί, ο οποίος έπρεπε να προστατέψει τους ανθρώπους του και να δώσει ένα μήνυμα στον Ερντογάν.

Το μήνυμα ανέλαβαν να το δώσουν τα κατά τόπους μέλη της παρακρατικής-παραστρατιωτικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων και το έδωσαν, αφού ο Ερντογάν έκανε σκληρές δηλώσεις εναντίον εκείνων που θέλουν να δηιουργήσουν χάος στην Τουρκία, δηλαδή εναντίον του Μπαχτσελί αλλά και του βαθέος κράτους.

Γιατί, όπως λέει ο δημοσιογράφος Αλί Ντουράν Τοπούζ, σε σχετικό του άρθρο στο Artı Gerçek, «δεν βγαίνει ο κόσμος στους δρόμους και δεν μπαίνουν φωτιές στα σπίτια, αν δεν το θέλει το κράτος».

Άρα, το βαθύ κράτος κινήθηκε εναντίον του Ερντογάν, επειδή απελούνται οι μηχανισμοί του.

Υπάρχει και ένας άλλος λόγος. Η δεδηλωμένη πρόθεση του Ερντογάν να κάνει μια στροφή 180 μοιρών και να τα ξαναβρεί με τον Άσαντ, μετά από συνεννόηση με τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα.

Αυτή η στροφή μάλλον δεν είχε την έγκριση του βαθέος κράτους, γι’ αυτό και οι αντιδράσεις. Να σημειωθεί ότι η στροφή αυτή έβγαλε στους δρόμους και τους μέχρι χθες συμμάχους της Τουρκίας στην κατεχόμενη Συρία, οι οποίοι θεωρούν ότι ο Ερντογάν τους «αδειάζει» και τους αφήνει βορά στις δυνάμεις του Άσαντ.

Και ενώ ο Ερντογάν κατηγορεί τους «ρατσιστές» στην Τουρκία ότι επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, δημιουργώντας σκηνικό χάους, ήλθε ο χαιρετισμός του ποδοσφαιριστή της Τουρκίας Ντεμιράλ, ο οποίος πανηγυρίζοντας για το τέρμα που πέτυχε, χαιρέτισε κάνοντας το σήμα των Γκρίζων Λύκων. Αυτό επέσυρε ποινή δύο αγωνιστικών στον συγκεκριμένο παίκτη, προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο με τη Γερμανία και την αντίδραση του Ερντογάν, ο οποίος αναγκάστηκε να στηρίξει τους Γκρίζους Λύκους, που στο εσωτερικό θέλουν να του δημιουργήσουν σκηνικό χάους.

Από τα παράλογα της τουρκικής πραγματικότητας.

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου