Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Επιχείρηση ASPIDES: Η Φρεγάτα ΨΑΡΑ κατέρριψε drones των Χούθι


Επίθεση με σμήνος από drones δέχθηκε η ελληνική  φρεγάτα ΨΑΡΑ ενώ συνόδευε πλοίο «υψηλού στόχου» στον κόλπο του Άντεν. Οι Χούθι εκτόξευσαν drones εναντίον του εμπορικού πλοίου και της ελληνικής φρεγάτας, στην οποία το enikos.gr βρέθηκε λίγο πριν τον απόπλου της από το Τζιμπουτί.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές από το ελληνικό πεντάγωνο, «τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΨΑΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, χρησιμοποιώντας τόσο το σύστημα antidrone, όσο και το πυροβόλο, έβαλε εναντίον 4 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, δύο εκ των οποίων κατερρίφθησαν και τα άλλα απομακρύνθηκαν. Η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».

Το enikos.gr βρέθηκε στο Τζιμπουτί, όπου ναυλοχούσε το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για ανεφοδιασμό, λίγο πριν ξεκινήσει την αποστολή του.

Χθες στις 9.00 το βράδυ η φρεγάτα ΨΑΡΑ απέπλευσε από το λιμάνι του Τζιμπουτί, όπου είχε δέσει για 48 ώρες, προκειμένου να ανεφοδιαστεί.

Προορισμός της ήταν ο Κόλπος του Άντεν, όπου είχε προγραμματισμένη παραλαβή εμπορικού πλοίου το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «υψηλού βαθμού επικινδυνότητας». Ένα πλοίο – πιθανός στόχος, με πολύ υψηλό «ενδιαφέρον».

φρεγάτα- Ψαρά- Τζιμπουτί

Το enikos.gr βρέθηκε στο Τζιμπουτί όπου ναυλοχούσε η φρεγάτα ΨΑΡΑ, λίγο πριν αναχωρήσει για τον Κόλπο του Άντεν, όπου έχει έναν τομέα ευθύνης 200 ναυτικών μιλίων. Εκεί, ο Νίκος Δένδιας με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στο πλήρωμα της φρεγάτας επεσήμανε ότι «σας στέλνουμε σε περιοχή κινδύνου. Ήδη απόψε θα συνοδεύσετε ένα πλοίο μέσα από την επικίνδυνη περιοχή».

Δένδιας- φρεγάτα ΨΑΡΑ

Τα 195 μέλη του πληρώματος, με τα οποία είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο πρόστεγο του πλοίου, έδειχναν αποφασισμένα να φέρουν σε πέρας με επαγγελματισμό την αποστολή τους, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, μετά από συνολικά 3 μήνες παραμονής.

Το πλήρωμα αποτελούν 20 άτομα υποστήριξης του οργανικού ελικοπτέρου Aegean Hawk S-70B, 18 μέλη των «Σκιών του Αιγαίου» – της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, ενώ εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των γυναικών που εθελοντικά ζήτησαν να λάβουν μέρος στην αποστολή, ανερχόμενος στις 40.

Δένδιας- φρεγάτα

Η φρεγάτα ΨΑΡΑ φέρει αρκετά νέα οπλικά συστήματα εν σχέσει τις άλλες 3 ΜΕΚΟ. Επιπλέον, σε αντίθεση με την φρεγάτα ΥΔΡΑ, φέρει νέο σύστημα anti-Drone το οποίο έχει χαρακτηριστεί πολύ πιο αποτελεσματικό, συγκρινόμενο με το αντίστοιχο που είχε τοποθετηθεί στην φρεγάτα ΥΔΡΑ.

Όπως είχαμε δημοσιεύσει στο enikos.gr, το νέο anti-drone σύστημα αναπτύχθηκε στην ΕΑΒ και είναι πολλά υποσχόμενο ως προς την τεχνολογική του εξέλιξη.

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρέδωσε στον Κυβερνήτη της Φ/Γ «ΨΑΡΑ» την ιστορική σημαία των Ψαρών, την οποία είχε δώσει ο Δήμαρχος του νησιού και αποτελεί τεκμήριο ηθικής και επιχειρησιακής ανάτασης. Η λευκή σημαία απεικονίζει σε ερυθρό χρώμα την άγκυρα για την ελπίδα, τον Σταυρό ως μαρτυρία Πίστεως και το δόρυ ως ένδειξη πυγμής. Στην άγκυρα διακρίνεται τυλιγμένο ένα φίδι ως σύμβολο της δύναμης του Ελληνικού Έθνους, του οποίου τη γλώσσα τσιμπούσε μια κουκουβάγια, συμβολισμός που δείχνει τη φρόνηση με την οποία έπρεπε να διεξαχθεί ο Αγώνας για την Ελευθερία.

ΠΗΓΗ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου