Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Σε... lockdown οι κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής - Κόκκινη κάρτα της Αθήνας σε διάλογο «άνευ όρων»

Της Χριστίνας Κοραή
Από το newpost

Συζήτηση εις βάθος θα γίνει στη Σύνοδο με δυναμική παρέμβαση και του Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίο συνομίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο μόνος που λαμβάνει σοβαρά υπόψη της η Άνγκελα Μέρκελ.

Σε ένα ασφυκτικό πρέσινγκ ενόψει της Συνόδου Κορυφής επιδίδεται η ελληνική κυβέρνηση με το βλέμμα στραμμένο στο ...Βερολίνο. Το nein (όχι) σε αυστηρές κυρώσεις της Γερμανίας που αποτελεί την μεγαλύτερη δύναμη επιρροής στην ΕΕ, με την Ισπανία και την Ιταλία να την συνεπικουρούν καθώς είναι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει εξαγωγές αμυντικών προγραμμάτων συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ με την Τουρκία, δεν προδιαθέτει για υψηλές προσδοκίες. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο σουλτάνος να ξαναπέσει στα χαμηλά, με ένα κοκτέιλ τιμωρίας που θα προσεγγίζει σε ...ασπιρίνες, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών.

Συζήτηση εις βάθος θα γίνει στη Σύνοδο με δυναμική παρέμβαση και του Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίο συνομίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο μόνος που λαμβάνει σοβαρά υπόψη της η Άνγκελα Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά επαφών στις επόμενες ημέρες με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Το μήνυμα Δένδια ότι «η ΕΕ δεν είναι αφελής και η Τουρκία δεν θα την ξεγελάσει» στην ουσία θέτει προ των ευθυνών τους, τους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι καλούνται και προκαλούνται να μην κλείνουν τα μάτια στις προσχηματικές κινήσεις της Τουρκίας, στο παρά πέντε της Συνόδου προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις.

Αλλά να μην υπάρχουν αυταπάτες, ανεξαρτήτως της διπλωματικής πίεσης στην οποία προχωρά η κυβέρνηση. Ομοφωνία για σοβαρές κυρώσεις δεν υπάρχει.

Του χρόνου...

Η σκληρή (για ΗΠΑ) θέση του Μάικ Πομπέο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όταν κατηγόρησε την Τουρκία ότι με τις προκλητικές της ενέργειες υπονομεύει την ίδια τη συμμαχία και κάνει «δώρο» τους S-400 στη Ρωσία, δείχνει την αβεβαιότητα στην οποία βρίσκεται πολύ περισσότερο που ο νέο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου 2020 ως αντιπρόεδρος είχε επανειλημμένα επικρίνει τις ΗΠΑ. Είναι αναμενόμενο η Άγκυρα να θέλει να κερδίσει χρόνο μέχρι να δει όχι μόνο τις αποφάσεις της ΕΕ στη Σύνοδο αλλά και να κωδικοποιήσει τις διαθέσεις του νέου πλανητάρχη απέναντι της. Οπότε σε κάθε περίπτωση δεν αναμένονται ιδιαίτερες εξελίξεις πριν τις αρχές του 2021.

«Χωρίς όρους»

Ανοιχτή σε διάλογο αλλά με όλες τις διαφορές και διεκδικήσεις που έχει εγείρει είναι η Τουρκία. «Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις με την Ελλάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι. «Στην πραγματικότητα, επιτεύχθηκε συμφωνία για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, αλλά η ημερομηνία της συνάντησης δεν μπορούσε να καθοριστεί, καθώς η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πίσω λόγω του γεγονότος ότι το Oruc Reis ήταν στο πεδίο» συνέχισε. «Το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis ολοκλήρωσε τις δραστηριότητές του στην ανατολική Μεσόγειο και επέστρεψε στην Αττάλεια στις 29 Νοεμβρίου 2020. Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, όπως είναι μέχρι σήμερα».

Η απόσυρση του Oruc Reis είναι το βασικό επιχείρημα που θα επικαλείται η Τουρκία το επόμενο διάστημα προκειμένου να επιρρίπτει ευθύνες στην Αθήνα που δεν αρχίζει ο διάλογος, στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού blame game που εντάσσεται στους τακτικισμούς της.

Όλα στο τραπέζι

Η ομάδα των χωρών που τάσσεται υπέρ των κυρώσεων είναι οι: Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Τσεχία. Επίσης η Ολλανδία έχει επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από το 2019 για τον πόλεμο στη Συρία. Η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Φινλανδία προτιμούν ήπιες ή καθόλου κυρώσεις.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο ανέφερε ότι στην επικείμενη Σύνοδο «όλα είναι στο τραπέζι» και η Κομισιόν έχει κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες. Αναμένει την απόφαση των ηγετών των κρατών – μελών της ΕΕ. «Δεν θα γίνει επανεξέταση στο πλαίσιο μιας ανακοίνωσης ή στο πλαίσιο μιας ενέργειας, αλλά με βάση τις ενέργειες, τις ανακοινώσεις και τη συμπεριφορά (της Τουρκίας) για συγκεκριμένη περίοδο», δήλωσε.

Η γραμμή της Αθήνας

Η Αθήνα στέλνει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν μπορεί να βασιστεί στις όποιες υποσχέσεις της Τουρκίας όταν επί μήνες το Oruc Reis πηγαινοερχόταν από την Αττάλεια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δηλώνοντας μάλιστα ότι έκανε έρευνες τα αποτελέσματα των οποίων θα αξιολογηθούν. «Η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει συνέπεια και διάρκεια σε βάθος χρόνου ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες επιθετικές ενέργειες» δήλωσε κυβερνητική πηγή στο NEWPOST.

Διπλωματικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η Τουρκία σε μια κίνηση ενίσχυσης του επικοινωνιακού σώου στο οποίο επιδίδεται να προτείνει ακόμη και ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών, για τις οποίες είχε δεσμευτεί και στο παρελθόν αλλά ποτέ δεν προχώρησε στο επόμενο βήμα, αντίθετα γινόταν όλο και πιο προκλητική.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει το πράσινο φως για έναρξη διερευνητικών επαφών πριν από την Σύνοδο Κορυφής και πιθανόν και για το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς η Τουρκία θα πρέπει να δείξει στην πράξη ότι αυτά τα οποία λέει τα εννοεί.

Οι όροι της Αθήνας είναι ξεκάθαροι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές με τις οποίες το NEWPOST δύο είναι οι βασικοί όροι τους οποίους θέτει προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις διερευνητικές επαφές.

*Ο διάλογος να ξεκινήσει από κει που είχε μείνει το 2016 όταν διακόπηκαν οι διερευνητικές επαφές λόγω της προκλητικότητας της Τουρκίας. Αφορούσε αποκλειστικά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Πάγια ελληνική θέση είναι ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, Ελλάδα και Τουρκία να προχωρήσουν σε συνυποσχετικό και να προσφύγουν στο Δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καμιά άλλη διαφορά με την Τουρκία (γκρίζες ζώνες, αποστρατικοποίηση, μουσουλμανική μειονότητα κλπ).

*Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκκίνηση των όποιων συζητήσεων είναι η Τουρκία να δεσμευτεί ρητά ότι κατά τη διάρκεια τους δεν θα προβεί σε καμιά επιθετική η άλλη μονομερή ενέργεια.

Διχοτόμηση

Άσχημα είναι τα νέα και από τις επαφές που είχε η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ με τον νέο τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και εκλεκτό του Ερντογάν.Ο Τατάρ έθεσε θέμα δύο κρατών, εξέλιξη η οποία θα οδηγούσε σε διχοτόμηση του νησιού και αντιβαίνει σε όλες τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το philenews.com, η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Στο τραπέζι είναι η συνάντηση με την τουρκική ηγεσία η οποία δεν έχει ακόμα διευθετηθεί αλλά πληροφορίες τη φέρουν να πραγματοποιείται στα μέσα Δεκεμβρίου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση Αναστασιάδη – Λουτ κράτησε γύρω στη μιάμιση ώρα. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητά του να προσέλθει σε άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συζητά οτιδήποτε που να βρίσκεται εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ούτε αποδέχεται θέμα λύσης δύο κρατών.

ΠΗΓΗ newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου