Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Ευρωεκλογές Ρωσία: Ικανοποίηση για την εκλογική συντριβή Μακρόν και Σολτς


Οι Ρώσοι πολιτικοί δεν έκρυψαν τη χαρά τους για τις βαριές ήττες των κομμάτων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στις ευρωεκλογές ενώ το Κρεμλίνο σχολίασε την άνοδο των δεξιών κομμάτων στην Ευρώπη.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αντανακλούν, εν μέρει, την «ακατάλληλη πολιτική» και των δύο ηγετών να στηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Ώρα να αποσυρθούν. Στον στάχτη της ιστορίας!», ανέφερε ο Μεντβέντεφ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, πρόεδρος της Άνω Βουλής, δήλωσε ότι ο Μακρόν και ο Σολτς «υπέστησαν μια συντριπτική ήττα με τα κόμματά τους (που) επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την αποτυχία τους τόσο ως εθνικοί όσο και ως Ευρωπαίοι πολιτικοί.

«Επιπλέον, στην περίπτωσή τους, αυτό είναι ένα άξιο αποτέλεσμα, το οποίο προκύπτει από πολλά χρόνια πλήρους αδιαφορίας για τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας», έγραψε στο Telegram.

Η Ρωσία φλερτάρει εδώ και καιρό με τους δεξιούς ηγέτες της Ευρώπης, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, και επιθυμεί να εκμεταλλευτεί κάθε ένδειξη διχασμού στην Ευρώπη που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι μετά τις ευρωεκλογές η πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο θα εξακολουθεί να είναι φιλοευρωπαϊκή και φιλοουκρανική, αλλά η άνοδος των δεξιών κομμάτων είναι ξεκάθαρη.

«Αυτή η δυναμική είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού και φυσικά, παρά το γεγονός ότι οι φιλοευρωπαίοι διατηρούν προς το παρόν τις ηγετικές τους θέσεις, με την πάροδο του χρόνου τα δεξιά κόμματα θα πατήσουν στα πόδια τους», είπε για να προσθέσει πως «παρακολουθούμε στενά αυτές τις διαδικασίες».

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα παρακολουθήσει προσεκτικά τις γαλλικές εκλογές, «ιδίως λαμβάνοντας υπόψη, ας πούμε, την εξαιρετικά μη φιλική και ακόμη και εχθρική στάση της γαλλικής ηγεσίας απέναντι στη χώρα μας».

Ο Μακρόν έχει εξοργίσει τη Ρωσία με μια σειρά δηλώσεων τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ άλλων με την ιδέα να σταλούν ευρωπαϊκά στρατεύματα για να βοηθήσουν την Ουκρανία στον πόλεμο.

Εν όψει των τελευταίων γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2022, ο Μακρόν κατηγόρησε την αντίπαλό του Λεπέν ότι είναι «εξαρτημένη» από τη Ρωσία και τον Πούτιν, επικαλούμενος ένα δάνειο που έλαβε το κόμμα της από μια τσεχορωσική τράπεζα.

Η Λεπέν συναντήθηκε με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο το 2017, αλλά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία καταδίκασε την εισβολή της Μόσχας και προσπάθησε να υποβαθμίσει προηγούμενα σχόλια στα οποία εξέφραζε θαυμασμό για τον Ρώσο ηγέτη.

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου