Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία: Η ακροδεξιά έφτασε στο 93% στις γαλλικές πόλεις


Ιούνιος 10, 2024. Ελλάδα.

Φωτό: Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ μόλις ψήφισαν στο παραβάν με τα χρώματα της σημαίας της Γαλλίας, για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ένα εκλογικό κέντρο στο Le Touquet, στη βόρεια Γαλλία στις 9 Ιουνίου 2024.  AFP

Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση βγήκε στην κορυφή στο 93% των εκλογικών περιφερειών σε όλη τη Γαλλία στις ευρωπαϊκές εκλογές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών τη Δευτέρα.

Η νίκη του κόμματος ώθησε τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ζητήσει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου, με δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου.

Ο Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι βέβαιος ότι οι Γάλλοι θα κάνουν τη σωστή επιλογή στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

«Είμαι σίγουρος για την ικανότητα του γαλλικού λαού να κάνει τη σωστή επιλογή για τον εαυτό του και για τις μελλοντικές γενιές. Η μόνη μου φιλοδοξία είναι να είμαι χρήσιμος στη χώρα μας που αγαπώ τόσο πολύ», είπε ο Μακρόν στο X.

Η εκπληκτική ανακοίνωσή του ήρθε αφότου οι προεκλογικές προβλέψεις της ΕΕ έδειξαν ότι η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) είχε συγκεντρώσει υπερδιπλάσιες ψήφους από την κεντρώα συμμαχία του στις γαλλικές εκλογές.

Στην ομιλία του προς το έθνος την Κυριακή, ο Μακρόν σημείωσε ότι συνολικά τα ακροδεξιά κόμματα στη Γαλλία είχαν κερδίσει σχεδόν το 40 τοις εκατό των ψήφων.

«Είναι μια κατάσταση από την οποία δεν μπορώ να παραιτηθώ… Δεν μπορώ να συμπεριφέρομαι σαν να μην είχε συμβεί τίποτα», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση σάρωσε τα διοικητικά συμβούλια στις γαλλικές εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Κυριακή, συνεχίζοντας τη φαινομενικά αδυσώπητη άνοδό της υπό τη μακροχρόνια ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν και τον 28χρονο νυν αρχηγό του κόμματος Τζόρνταν Μπαρντέλα.

Το κόμμα ήταν στην κορυφή της δημοσκόπησης σε 32.613 από 35.015 εκλογικές περιφέρειες (πόλεις, χωριά και περιοχές), που αντιπροσωπεύουν το 93 τοις εκατό του συνόλου.

Τα αποτελέσματα σηματοδοτούν μια τεράστια αύξηση σε πέντε χρόνια για το κόμμα, το οποίο κέρδισε το 71 τοις εκατό των εκλογικών περιφερειών στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές του 2019. 

Σε εθνικό επίπεδο, πήρε 31,36 τοις εκατό των ψήφων, έναντι 23,34 τοις εκατό πριν από πέντε χρόνια.

franch24

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου