Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Πτολεμαΐδα: «Φως» στο Αντάρτικο του Δυτικού Πόντου


Έλληνες του Πόντου το 1906, στο Ακ Νταγ Ματέν (φωτ.: Αρχείο Άννας Θεοφυλάκτου)

Εκδήλωση το Σάββατο 23 Μαρτίου, με ομιλητή τον θεολόγο και ιστορικό δρ. Θωμά Αλεξιάδη

«Φως» στο Αντάρτικο Κίνημα του Δυτικού Πόντου θα επιχειρήσει να ρίξει εκδήλωση του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαϊδας με κεντρικό ομιλητή τον θεολόγο και ιστορικό δρ. Θωμά Αλεξιάδη, το Σάββατο 23 Μαρτίου.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης πρόκειται να βρεθεί η μακρόχρονη ιστορική και λαογραφική έρευνα του Θ. Αλεξιάδη, με παραθέσεις εγγράφων και φωτογραφιών ιεραρχών, αρχικαπετάνιων και αγωνιστών, η οποία εξιστορεί το χρονικό της αντίστασης στον Πόντο.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν επίσης, το μέλος δ.σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Βασίλης Αλεξανδρίδης, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Αναστάσιος Παπαδόπουλος: Ο Οπλαρχηγός του Πόντου» και ο αντιπρόεδρος Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας Ιωάννης Καρύδης, με θέμα «Επανάσταση 1821 – Αντάρτικο του Πόντου: Ομοιότητες και Παραλληλισμοί».

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο των συνολικών δράσεων του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαϊδας, για την Ιστορία και την ανάδειξη του Ποντιακού Ελληνισμού και θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο του σωματείου (25ης Μαρτίου και Γουμεράς), στην πόλη της Πτολεμαΐδας, από τις 19:00.

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου