Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Βούλγαρος Υπουργός Άμυνας: Πρέπει να αποκαταστήσουμε βασικές στρατιωτικές δυνατότητες – Πρέπει να γίνουν σοβαρές δαπάνες

«Δεν μπορούμε να δώσουμε στην Ουκρανία κάτι που δεν έχουμε», είπε ο υπουργός Άμυνας Ντράγκομιρ Ζάκοφ στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, εξηγώντας γιατί η χώρα αποφάσισε να μην στείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.
Αντίθετα, ο Ζάκοφ σημείωσε τις άμεσες στρατιωτικές αναβαθίσεις που πρέπει να γίνουν στην χώρα. Αυτές περιλαμβάνουν ανάπτυξη δυνατοτήτων υποστήριξης πυροβολικού, απόκτηση τρισδιάστατων ραντάρ, κατασκευή συστήματος αεράμυνας, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια πολλαπλών χρήσεων, πυρομαχικά για ναυτικά σκάφη, παράκτια πυραυλικά συστήματα και την απόκτηση εξοπλισμού επικοινωνίας πεδίου.
Τα σχόλια του Ζάκοφ ήρθαν μετά από δήλωση που υπογράφηκε από έξι πρώην υπουργούς Άμυνας, προτρέποντας τη Βουλγαρία να κάνει το αντίθετο και να στείλει όπλα για να βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό.

«Η Βουλγαρία πρέπει να γίνει μέρος της πανευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής απάντησης στην επίθεση κατά της Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η συγκεκριμένη δήλωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ζάκοφ, ο στρατός της Βουλγαρίας έχει απόλυτη ανάγκη ανανέωσης πριν γίνουν τέτοια βήματα.

«Χρειαζόμαστε έναν ικανό και μάχιμο στρατό που μπορεί να μας προστατεύσει. Πρέπει να αποκαταστήσουμε βασικές στρατιωτικές δυνατότητες, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν σοβαρές δαπάνες», είπε ο υπουργός.

Ο Ζάκοφ αποκάλυψε επίσης ότι η Ιταλία πιθανότατα θα ηγηθεί της Βουλγαρικής ομάδα περίπου 1.000 στρατιωτών που θα εκπαιδευτούν στις βάσεις του ΝΑΤΟ της χώρας.

«Αυτός ο στρατός, θα έχει αμυντικές λειτουργίες, δεν θα σταλεί για να πολεμήσει σε ξένο έδαφος», υποσχέθηκε.

Η πρότασή του έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία του Προέδρου Ρούμεν Ράντεφ οι στρατιώτες να βρίσκονται υπό βουλγαρική διοίκηση , και τα προηγούμενα σχόλια του Πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ ότι αυτό θα συμβεί πράγματι.

Στην Βουλγαρία θα σταθμεύσουν επίσης μαχητικά αεροσκάφη F-35 από την Ολλανδία, σημείωσε ο Βούλγαρος Υπουργός

ΠΗΓΗ viadiplomacy 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου