Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Οι Ευρωπαίοι τρέχουν για να σταματήσουν τη λαθραία μετανάστευση: Λαθρέμποροι θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των άμοιρων

 

O Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Νουρής, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας κ. Παναγιώτης Μηταράκης, ο Υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας κ. Fernando Grande – Marlaska Gomez, o Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων της Μάλτας κ. Byron Camilleri προέβησαν σε δηλώσεις στην Πάφο. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO

To Associated Press σε ανταπόκριση από την Πάφο με τίτλο EU nations: Migrant departures should be stopped abroad μεταδίδει ότι αρκετές χώρες της Μεσογείου δήλωσαν το Σάββατο ότι η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Frontex πρέπει να εργαστεί εντός τρίτων χωρών, για να εμποδίσει τους λαθρεμπόρους να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών, στέλνοντάς τους στην Ευρώπη σε επικίνδυνα ταξίδια με πλοίο.

Ανώτατοι αξιωματούχοι από την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Κύπρο – που δέχονται τις περισσότερες αφίξεις μεταναστών από τα νότια και νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) – δήλωσαν ότι θα διαβιβάσουν την ιδέα στους ηγέτες της ΕΕ, αργότερα αυτόν τον μήνα, να δημιουργήσουν κέντρα αιτήσεων ασύλου σε γειτονικές χώρες, από τις οποίες οι επιτυχόντες υποψήφιοι μπορούν να φτάσουν με ασφάλεια στην Ευρώπη.

Τέτοια κέντρα θα βοηθούσαν στη μείωση της προσέλκυσης των λαθρεμπόρων, επιτρέποντας σε άτομα, με εύλογους φόβους για την ασφάλειά τους στις χώρες τους, να ταξιδεύουν με ασφάλεια σε ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν αποδεχθεί τα αιτήματά τους για άσυλο.

«Χάσαμε τόσο πολύ χρόνο κάνοντας δηλώσεις. Εν τω μεταξύ, παιδιά και ενήλικες συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους ενώ εμείς αγνοούμε το προφανές», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας Byron Camilleri. «Πόσο καιρό θα πάρει εμείς οι Ευρωπαίοι για να παραδεχτούμε ότι ο μόνος τρόπος για να σωθούν ζωές είναι να εξαλείψουμε μια για πάντα το λαθρεμπόριο ανθρώπων;»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης είπε ότι η Frontex χρειάζεται περισσότερους πόρους, διότι «όταν τα σύνορα προστατεύονται καλά και παρακολουθούνται καλά, οι απώλειες ζωών μειώνονται σημαντικά».

Οι δηλώσεις του κ. Μηταράκη έγιναν μετά από συνεχόμενα ναυάγια στα ελληνικά νησιά της Λέσβου και των Κυθήρων αυτή την εβδομάδα, που άφησαν νεκρούς τουλάχιστον 23 ανθρώπους. Ο Έλληνας υπουργός προέτρεψε και πάλι τις αρχές της ΕΕ να απαιτήσουν από την Τουρκία να ελέγχει καλύτερα τα σύνορά της και να λάβει ισχυρότερα μέτρα κατά των διακινητών ανθρώπων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Fernando Grande-Marlaska Gomez δήλωσε ότι η Frontex πρέπει να συνεργαστεί με τις αρχές τρίτων χωρών, για να αποτρέψει την αναχώρηση πλοίων φορτωμένων με μετανάστες.

Ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής εξέφρασε τις ανησυχίες του για αύξηση των αφίξεων οικονομικών μεταναστών εν μέσω αυξανόμενων οικονομικών δυσκολιών στο εξωτερικό και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είπε ότι «ήρθε η ώρα» όπως τρίτες χώρες, που δεν δέχονται πίσω πολίτες με απορριφθείσες αιτήσεις ασύλου, να αντιμετωπίσουν κυρώσεις. «Είναι εντελώς απαράδεκτο για εμάς μια χώρα να αρνείται την επιστροφή των πολιτών της», είπε ο Νουρής.

Τα στοιχεία του Κυπριακού Υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν ότι από τους 27.000 μετανάστες που έφτασαν στη διχοτομημένη Κύπρο, τα τελευταία δύο χρόνια, το 6% έφτασε με πλοίο, ενώ το 94% διέσχισε μια ζώνη ασφαλείας που ελέγχεται από τον ΟΗΕ από το αποσχισμένο βόρειο τμήμα.

Ο κ. Νουρής ταξίδεψε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, για να ζητήσει βοήθεια από τον παγκόσμιο οργανισμό για να αποτρέψει τέτοιες διελεύσεις.

Οι υπουργοί προέτρεψαν και πάλι την ΕΕ να υιοθετήσει μια πιο δίκαιη πολιτική μετεγκατάστασης μεταναστών, έτσι ώστε το βάρος να μην πέφτει κυρίως στις νότιες χώρες της ΕΕ.

«Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη θα είναι ανοιχτή. Η Ευρώπη θα έχει πάντα τις αξίες που μας χαρακτηρίζουν και παρέχουν ασφαλές καταφύγιο για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», είπε ο Μηταράκης. «Αλλά πρέπει να το κάνουμε με οργανωμένο, συντονισμένο και νόμιμο τρόπο και να μην επιτρέψουμε στους λαθρέμπορους να κάνουν αυτή την επιλογή για εμάς».

ΠΗΓΗ: Associated Press -EU nations: Migrant departures should be stopped abroad 

ΠΗΓΗ hellasjournal

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου