Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Στα Σοβαρά

Του Κώστα Κόλμερ

Ο Τούρκος πρόεδρος εδήλωσε στην Πράγα, ότι η Ελλάς οφείλει να λαμβάνει σοβαρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, για το πώς θα ανταποκριθή αυτή στις αξιώσεις γειτονικών χωρών. «Επαναλαμβάνοντας την παράφορο ρητορική που χρησιμοποίησε τελευταίως ο Ερντογάν,  ανάγκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ζητήσουν από τις δύο χώρες του ΝΑΤΟ, να  καθίσουν στην τράπεζα διαπραγματεύσεων και να επικεντρώσουν την προσοχή στην απειλή που προξενεί η Ρωσσία», κατά το πρακτορείο Μπλούμπεργκ

Με την προσθήκη αλλού ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάϊντεν λαμβάνει σοβαρά κι αυτός την Ρωσσική απειλή για πυρηνικό πόλεμο.

-Κατόπιν όλων αυτών , απομένει να συρθή η Ελλάδα από την  Τουρκία να δεχθή τον αφοπλισμό των Ελληνικών νήσων του Αιγαίου, με την δικαιολογία ότι κι οι δύο χώρες απειλούνται από τον πυρηνικό Αρμαγεδώννα της Ρωσσίας;

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα όπως τα παρουσιάζει λίαν πονηρώς, το φιλότουρκο πρακτορείο ειδήσεων.

Πρώτον διότι ο ΄Ελλην πρωθυπουργός έδωσε ήδη την απάντηση στις προκλήσεις του Ερντογάν κατά το αποχαιρετιστήριο δείπνο των ηγετών της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας», ειπών ότι η Ελληνική κυριαρχία δεν αμφισβητείται από ουδένα μέλος (πλην της Τουρκίας) – αντίθετα  Γερμανία, Αμερική κι όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θεωρούν ότι τα νησιά είναι Ελληνικά και συνεπώς δεν τίθεται θέμα αφοπλισμού των .Διότι περί αυτού πρόκειται εν τελική αναλύσει. Θέμα κυριαρχίας!

Δεύτερον ότι κι αυτός ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, στην συνέντευξη Τύπου που επακολούθησε το αποχαιρετιστήριο γεύμα, είπε ότι «δεν έχομε τίποτε να πούμε με την Ελλάδα επί του παρόντος» και παρέμεινε στην γνωστή δήλωση του: «Μπορούμε να ενσκήψουμε αιφνιδίως ένα βράδυ» (στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, στη Ρόδο και στο Καστελλόριζο).

Αλλά γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγον η Ελλάς εξοπλίζει τα νησιά, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά τις απειλές Ερντογάν, έχοντας υπ’ όψιν την συμπεριφορά των Τούρκων την τελευταία εκατονταετία, μετά την Συνθήκη της Λωζάννης: Την παραβίαση της αυτονομίας των Ίμβρου και Τενέδου (που αν και Ελληνικές, παραχωρήθησαν στην Τουρκία κατ’ απαίτηση των πασάδων κι εκτουρκίσθησαν), τον εξοντωτικό φόρο «βαρλίκ» και το «πογκρόμ» του 1955 εις βάρος των Ελλήνων της Πόλης (που από 150.000 έμειναν σήμερα  3.000) και την εισβολή και κατοχή της Κύπρου (που έδιωξε 250.000 Ελληνοκυπρίους από τις πατρογονικές των εστίες).

Επιπροσθέτως η Τουρκία αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία στα ΄Ιμια από το 1996 και την Ελληνική ΑΟΖ από το 2019 με το παράτυπο Τουρκολυβικό συμβόλαιο.

Πώς λοιπόν να μην λαμβάνει κανείς σοβαρά υπ ‘οψιν τα «τετελεσμένα» του Ερντογάν; Όποτε η Ελλάς έδειξε διαλλακτικότητα για κάτι μικρό ή μεγάλο, το ’χασε. Άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν για τον Ελληνικό λαό και την ηγεσία του, οιαδήποτε κι αν είναι. Ενδοτική ή ανυποχώρητη.

Ευρισκόμεθα συνεπώς εν όψει νέου Ελληνοτουρκικού πολέμου; Όχι ακριβώς. Τέτοιος διενεργείται υβριδικώς από το 1974, όταν ανεκαλύφθη πετρέλαιον στο Αιγαίον αλλά δεν είναι απολύτως «θερμός πόλεμος», που η Τουρκία δεν θα τονάντεχε σήμερα ενώ η Ελλάς είναι έτοιμη να τον αποδεχθή με ό, τι συνεπάγεται.

Θυμίζει έτσι το δίλημμα του  Εντογάν «σοβαρά ή αστεία» τον διάλογο του Καραγκιόζη , με τον Σταύρακα τον βαρύμαγκα στο θέατρο Σκιών.

Σταύρακας: Τη σφαλιάρα, μού την έριξες στα σοβαρά ή γι’ αστείο;

Καραγκιόζης (φιλοπαίγμων): Στα  σοβαρά !…

Σταύρακας: Πάλι καλά, γιατί εγώ δεν σηκώνω απ’ αστεία.

ΠΗΓΗ energia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου