Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, αλλά αρνούμενοι να απαντήσουν δημοσίως σε ένα «καυτό» ερώτημα:
Θα επιτρέψει η Ουάσινγκτον στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα δυτικής κατασκευής για να χτυπήσει εδάφη βαθιά στην επικράτεια της Ρωσίας;
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να σταθούν πλάι σας για να βοηθήσουν την Ουκρανία καθώς υπερασπίζεται την επίθεση της Ρωσίας», δήλωσε ο Μπάιντεν στον Στάρμερ κατά την έναρξη της συνάντησής τους, μεταδίδει το Σάββατο η Washington Post. «Είναι σαφές ότι ο [Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ] Πούτιν δεν θα επικρατήσει σε αυτόν τον πόλεμο. Ο λαός της Ουκρανίας θα επικρατήσει».
Από την πλευρά του, ο Στάρμερ δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας τα δύο συμμαχικά έθνη να συνεργαστούν από κοινού. «Νομίζω ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα μπορούσαν να είναι κρίσιμες, πολύ, πολύ σημαντικές, για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία σε αυτόν τον [...] πόλεμο για την ελευθερία», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ωστόσο, οι δύο ηγέτες είπαν ελάχιστα για τα μεγαλύτερα ερωτήματα που πλανώνται πάνω από τη συνάντησή τους: αν οι Αμερικανοί σύμμαχοι, όπως η Βρετανία, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της για να επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε εναντίον μιας τέτοιας κίνησης, αυξάνοντας το διακύβευμα γύρω από την απόφαση του Μπάιντεν να επιτρέψει κάποια στιγμή στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα αμερικανικής κατασκευής.
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο Πούτιν κατηγόρησε έξι Βρετανούς διπλωμάτες για κατασκοπεία και ανακοίνωσε την απέλασή του. Ο Πούτιν απείλησε επίσης ότι αν η Ουκρανία εκτοξεύσει δυτικούς πυραύλους στη Ρωσία, θα θεωρήσει την κίνηση αυτή επίθεση του ΝΑΤΟ και θα απαντήσει αναλόγως, μια στάση που μπορεί να κλιμακώσει τον πόλεμο.
«Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, δεν θα σημαίνει τίποτα άλλο από την άμεση εμπλοκή των κρατών του ΝΑΤΟ, των ευρωπαϊκών κρατών, στον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν σε τηλεοπτική συνέντευξη αργά την Πέμπτη.
Ο Βασίλι Νεμπένζια, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποίησε την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη χρήση δυτικών όπλων σε ρωσικά εδάφη. «Το ΝΑΤΟ θα είναι μέρος των εχθροπραξιών εναντίον μιας πυρηνικής δύναμης», δήλωσε ο Νεμπένζια. «Νομίζω ότι δεν πρέπει να το ξεχνάτε αυτό και να σκέφτεστε τις συνέπειες».
Από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, ο Μπάιντεν προσπάθησε να ισορροπήσει την υποστήριξή του προς την Ουκρανία με την επιθυμία του να αποτρέψει την εξέλιξη της σύγκρουσης σε μια ευρύτερη σύρραξη.
Μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον επιτρέπει στο Κίεβο να πλήττει ρωσικούς στόχους στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας και κάποιους στόχους που συνδέονται άμεσα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας σε μεθοριακές ρωσικές περιφέρειες.
Τέσσερις μήνες πριν από τη λήξη της θητείας, η λήψη αποφάσεων του Μπάιντεν σχετικά με τον πόλεμο θα καθορίσει την παρακαταθήκη του στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και στον χειρισμό του στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, σχολιάζει η WP.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, Άντονι Μπλίνκεν και Ντέιβιντ Λάμι, πραγματοποίησαν κοινή επίσκεψη στο Κίεβο την Τετάρτη. «Θα προσαρμοστούμε, αν είναι απαραίτητο, κυρίως σε ό,τι αφορά τα μέσα που διαθέτουμε στην Ουκρανία για να αμυνθεί αποτελεσματικά έναντι της ρωσικής επίθεσης», δήλωσε ο Μπλίνκεν από την Πολωνία.
Όμως ο Πούτιν προειδοποίησε ότι «αυτό θα αλλάξει την ίδια τη φύση της σύγκρουσης».
Οι απειλές Πούτιν
Πριν τη συνάντηση, ο Πούτιν προειδοποίησε τις δυτικές χώρες να μην αφήσουν την Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας και δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε «άμεση συμμετοχή» του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η απειλή του Πούτιν υπογραμμίζει την ανησυχία της Μόσχας για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η απόφαση να επιτραπεί στην Ουκρανία να επιτεθεί στη Ρωσία με δυτικά όπλα. «Το ζήτημα δεν είναι αν θα επιτραπεί στο ουκρανικό καθεστώς να χτυπήσει τη Ρωσία ή όχι», δήλωσε ο Πούτιν σε τηλεοπτική συνέντευξη, προσθέτοντας ότι αυτό θα σήμαινε την άμεση εμπλοκή των κρατών του NATO στον πόλεμο.
Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» στο Κίεβο, παρά τις απειλές του Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι διαμάχες ωφελούν μόνο τον Ρώσο πρόεδρο.
Ο Κερτ Βόλκερ, πρώην αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία, δήλωσε ότι τα σχόλια του Πούτιν έγιναν για να αποτρέψει τη Δύση από το αναλάβει μεγαλύτερη δράση.
«Ο λόγος που ο Πούτιν λέει αυτά τα πράγματα είναι για να πετύχει το αποτέλεσμα να μας αποτρέψει από το να κάνουμε πράγματα - όχι ότι έχει σχέση με το τι πραγματικά πρόκειται να κάνει ή τι πραγματικά σκέφτεται», δήλωσε στην εκπομπή Today.
Σχολιάζοντας τη συζήτηση για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, είπε ότι οι ΗΠΑ «υπερβάλλουν [...] ότι πρόκειται για μια νέα κόκκινη γραμμή, ότι αυτό θα ήταν τόσο προκλητικό για τη Ρωσία που θα δημιουργούσε κάποιου είδους νέα κλιμάκωση».
Παράλληλα, από τη Μόσχα, ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να καταστρέψει το Κίεβο με μη πυρηνικά όπλα, ως απάντηση στη χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία.
Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Μόσχα έχει ήδη τυπικά τους λόγους για να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μετά την εισβολή της Ουκρανίας στη ρωσική περιοχή Κουρσκ, αλλά μπορεί αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσει κάποιες από τις νέες τεχνολογίες όπλων της για να μετατρέψει το Κίεβο σε μια τεράστια, διαλυμένη περιοχή όταν εξαντληθεί η υπομονή της.
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα δηλώνει ότι «γνωρίζει ότι η Δύση έχει αποφασίσει» σχετικά με το αν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να επιτεθεί στη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και έχει ενημερώσει το Κίεβο, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Πηγή: Washington Post, Reuters, BBC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου