Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουρανούπολη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την τοπική κοινότητα Ουρανούπολης του Δήμου Αριστοτέλη, κατόπιν σχετικού αιτήματος από τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργου, εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στο Άγιο Όρος.

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις τρεις χθες το μεσημέρι, σε δύσβατη περιοχή στη θέση Μονοξυλίτης του Αγίου Όρους και κατά τη διάρκεια της νύχτας επεκτάθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ουρανούπολης, απειλώντας τον οικισμό.



Με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιούν ρήψεις νερού 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, τα οποία προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις φλόγες προτού αυτές φτάσουν στον οικισμό της Ουρανούπολης. Η φωτιά ξέσπασε χθες γύρω τις 3 χθες το μεσημέρι, χωρίς όμως να κινδυνεύσουν μονές του Αγίου Όρους.

Η κινητοποίηση των Αρχών ήταν από την πρώτη στιγμή μεγάλη. Πυροσβεστικά οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία προωθήθηκαν με πλωτά μέσα στην Αθωνική Πολιτεία, ενώ στο έργο της κατάσβεσης μπήκαν υδροφόρα οχήματα διαφόρων Μονών του Αγίου Όρους.

Ανακοίνωση- έκκληση προς τους πολίτες εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής.

«Εξαιτίας πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί σε δασική περιοχή του Αγίου Όρους και κινείται με κατεύθυνση προς Ουρανούπολη Χαλκιδικής, προληπτικά παρακαλούνται οι πολίτες να μην κινούνται προς Ουρανούπολη και να μην ακινητοποιούν τα οχήματά τους παραπλεύρως της οδού, προκειμένου να μην παρακωλύεται η κίνηση και το έργο των οχημάτων της Πυροσβεστικής» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη το Συντονιστικό Περιφερειακό Κέντρο της Πυροσβεστικής (ΣΠΕΚ) για να αποφασίσει εάν χρειάζεται η περαιτέρω κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων.

Ήδη, στην Ουρανούπολη έχει σπεύσει κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο αρμόδιος εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας- ΠΣΕΑ Κωνσταντίνος Πάλλας προκειμένου να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια.

Παράλληλα, έχουν κινητοποιηθεί εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης από τη Θεσσαλονίκη που σπεύδουν στο σημείο της φωτιάς, ενώ έχει ήδη ζητηθεί η συνδρομή των Δήμων του νομού Χαλκιδικής, αλλά και των Δήμων των υπολοίπων Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΚΜ, που βρίσκονται σε ετοιμότητα για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη ανέφερε πως προληπτικά ηλικιωμένοι και παιδιά μεταφέρθηκαν στην παραλία της Ιερισσού.



Σε ύφεση τα μέτωπα στην Πελοπόννησο

Στο μεταξύ, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στην Αρκαδία, η οποία συνεχίζει για τρίτη ημέρα το καταστροφικό της έργο. Το σοβαρότερο μέτωπο εστιάζεται στην περιοχή Μαλωτά, Βίγλες και Παλαιόχουνη, μεταξύ παλαιάς και νέας εθνικής οδού, ενώ σε όλη την έκταση που έχει καεί, σημειώνονται σποραδικές αναζωπυρώσεις.

Από το πρώτο φως της ημέρας τέσσερα αεροσκάφη PZL, δύο Canadair και δύο ελικόπτερα Erickson κάνουν στοχευμένες ρίψεις νερού, συνδράμοντας το έργο των χερσαίων πυροσβεστικών δυνάμεων που αριθμούν τους 200 πυροσβέστες, δυνάμεις του στρατού και της αεροπορίας και εθελοντικών ομάδων, που επιχειρούν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, με δηλώσεις του σημείωσε ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην περάσει η φωτιά στην παλαιά εθνική οδό και επεκταθεί σε χωριά του δήμου Τρίπολης, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά τα μέτωπα της Φαλαισίας, τα οποία ελέγχονται.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά στην Αρκαδία έχει καταστρέψει περίπου 27.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης, με ελαιόδεντρα, μελίσσια και ζωικό κεφάλαιο. Σε ύφεση βρίσκεται και η φωτιά στο Σπαθοβούνι Κορινθίας, όπου δυνάμεις της πυροσβεστικής καταβάλουν προσπάθεια να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Εξάλλου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές και τα χωριά της Αρκαδίας που επλήγησαν από την πυρκαγιά, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από αίτημα των τοπικών αρχών και της περιφέρειας Πελοποννήσου ενώ με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου αναβάλλονται, λόγω των πυρκαγιών στην Αρκαδία και την Κορινθία, τα εγκαίνια που είχαν προγραμματιστεί για αύριο το πρωί στο νοσοκομείο Καλαμάτας.


ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου