Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Στις αρχές του 2012 η αποκρατικοποίηση ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ




Από τη real
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αλλαγές στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο συνέδριο "Επενδύσεις στην Ενέργεια και Αειφόρος Ανάπτυξη", που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης και την Boussias Communications.

O υπουργός αναφερόμενος στις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ο νέος μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός ενεργειακής πολιτικής, ενώ σημείωσε την αισιοδοξία του ότι εντός τις εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση που υπάρχει με την ΕΕ για την πρόσβαση στους λιγνίτες χωρίς διακρίσεις, είτε με την πώληση μονάδων, είτε με την ανταλλαγή ισχύος, είτε μέσω της δημιουργίας μίας ''μικρής ΔΕΗ'', είτε με ένα συνδυασμό όλων των παραπάνω λύσεων. Επίσης σημείωσε ότι έως τις αρχές του 2012 θα έχει προχωρήσει η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ ενώ παράλληλα προωθείται και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.


Σχετικά με τη χρηματοδότηση, ο υπουργός σημείωσε ότι προωθείται η αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει παρουσιαστεί με το ΔΕΣΜΗΕ (μέσω της επιστροφής ΦΠΑ και με την προώθηση -νωρίτερα από το προγραμματισμένο- δημοπρασιών) ώστε μέσα στους επόμενους 3 μήνες να έχει περιοριστεί στο μισό το έλλειμμά του, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και διάλογος με όλους τους φορείς της αγοράς προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα μέχρι το 2013 οπότε και αναμένεται να υπάρχουν αυξημένοι πόροι προς το ΔΕΣΜΗΕ.

Ο σχετικός διάλογος, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναμένεται να ολοκληρωθεί τις ερχόμενες εβδομάδες και η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το τέλος ΑΠΕ και τις εγγυημένες τιμές συστήματος.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός σημείωσε τη σημασία προώθησης του επενδυτικού προγράμματος ''Ήλιος'', τονίζοντας ότι «πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν την πρωτοβουλία, αλλά η αναφορά του προγράμματος στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής σχετικά με τη συμβολή του στην αποπληρωμή του χρέους της χώρας μας είναι αδιαμφισβήτητη απόδειξη της σημασίας του προγράμματος».

Αναφερόμενος στο γενικότερο περιβάλλον που διαμορφώνεται για τη χώρα μας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η χώρα, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές -οι οποίες έχουν ξανασυμβεί, πάντα καταφέρνει να προχωρήσει όταν στον δημόσιο λόγο επικρατούσε η ψυχραιμία, η νηφαλιότητα, ο ορθός λόγος και το κοινό συμφέρον και όχι το μικροπολιτικό συμφέρον. «Εάν δεν προχωρήσουμε όλοι μαζί κινδυνεύουμε να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να έχουμε βρεθεί πολλά χρόνια πίσω. Μόνο μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο υπουργός και κατέληξε:

«Τις τελευταίες μέρες ακούγονται ακραίες φωνές που οδηγούν στην αμφισβήτηση του κράτους, ενώ ακούγονται και φωνές που θέλουν να χαϊδέψουν τ΄ αυτιά των πολιτών, λέγοντας ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και πιο ανώδυνα, αλλά τα περιθώρια βελτίωσης είναι συγκεκριμένα, υπάρχουν μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, και αυτό που συμβαίνει αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία και μια τεράστια δυνατότητα ν' αλλάξουν τα πράγματα στο βαθμό που θα τ' αλλάξουμε εμείς».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης σημείωσε τη σημασία της προώθησης των ρυθμίσεων που μειώνουν περαιτέρω τη γραφειοκρατία και ανέφερε ότι αναμένεται να ανακοινωθεί η πρωτοβουλία ''φιλική Ελλάδα'', που έχει αυτό το στόχο. Ιδιαίτερα για τις επενδύσεις στην ενέργεια σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει στενή συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ σε ό,τι αφορά στις περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

Ο βουλευτής Α' Θεσσλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε, από την πλευρά του, ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο η εξαγγελία στρατηγικών ξένων επενδύσεων, όπως το ''Ήλιος'', αλλά η επωφελής αξιοποίησή τους και στη λογική αυτή δεν αρκούν απλά τα έσοδα από την παραχώρηση εκτάσεων δημόσιας γης για την υλοποίηση των επενδύσεων. «Η χρήση των ενεργειακών μας πόρων από αλλοδαπές επιχειρήσεις θα πρέπει να συνοδεύεται και από ζωτικά, για την οικονομία μας, αντισταθμιστικά οφέλη», σημείωσε ο κ. καλαφάτης.

Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Ιωσήφ Ιωσήφ αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στο θέμα της ανάπτυξης ενεργειακών επενδύσεων και έκανε αναφορά στην εριστική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο λόγω της προώθησης των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε θαλάσσιο οικόπεδο δικαιοδοσίας της.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε ότι με την πολιτική που ακολουθείται χάνονται επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και η χώρα μας στερείται σημαντικά οφέλη για την ενεργειακή της επάρκεια, για την οικονομία, για το περιβάλλον και για την απασχόληση, ενώ οι επενδύσεις στην "πράσινη οικονομία" -όπως είπε- έχουν πέσει θύμα της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική οικονομία.

«Το πάγωμα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η έλλειψη ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, η παρατεταμένη ύφεση και τα αλλεπάλληλα φορολογικά μέτρα, καθιστούν τις συνθήκες για την ανάληψη νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών σχεδόν απαγορευτικές», είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Κατά τον κ. Μίχαλο, πολλά θα εξαρτηθούν στο επόμενο διάστημα από τις εξελίξεις στο θέμα του χρέους. Το ύψος του κουρέματος και η μορφή της στήριξης που θα παρασχεθεί στο τραπεζικό σύστημα, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το κλίμα και τις δυνατότητες νέων επενδύσεων, σε όλους τους κλάδους.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η Ελλάδα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική για την ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη, με ενθάρρυνση της πράσινης επιχειρηματικότητας, και να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα των διασυνοριακών ενεργειακών συνδέσεων στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, καθώς, βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 200 δισ. ευρώ, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου