Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Το γαλλικό ναυτικό θα δοκιμάσει νέο οπλικό σύστημα λέιζερ εναντίον drone στη θάλασσα(Βίντεο)

Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών της Γαλλίας (DGA), η εταιρεία CILAS και το Γαλλικό Ναυτικό (Marine Nationale) θα δοκιμάσουν το οπλικό σύστημα λέιζερ HELMA-P

Τα drone έχουν τα τελευταία χρόνια ενσωματωθεί για τα καλά στις ένοπλες δυνάμεις αρκετών χωρών και είναι γεγονός ότι αλλάζουν ουσιαστικά το «θέατρο επιχειρήσεων» σε μία ενδεχόμενη αναμέτρηση στο πεδίο της μάχης. 

Στη «γειτονιά» μας η Τουρκία διατυμπανίζει την πρόοδό της στο μέτωπο των μη επανδρωμένων αεροχημάτων που είτε χρησιμοποιούνται για περιπολίες, συλλογή πληροφοριών και επιτήρηση των συνόρων, είτε ακόμα και για να επιφέρουν πλήγματα σε  εχθρικούς στόχους. 

Ωστόσο, η αντιμετώπιση τους δεν απασχολεί μόνο της Ελλάδα. Χώρες τεχνολογικά προηγμένες όπως για παράδειγμα η Γαλλία αναζητούν τρόπο να αντιμετωπίσουν την ασύμμετρη απειλεί που συνιστούν για τις ένοπλες δυνάμεις τους drone «καμικάζι». 
Laser η απάντηση;

Η DGA (Γενική Διεύθυνση Γαλλικών Εξοπλισμών), σε συνεργασία με τη CILAS, επέδειξε την καταστροφή ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους από ένα οπλικό σύστημα λέιζερ στις 7 Ιουλίου 2021. Η επίδειξη αυτή πραγματοποιήθηκε στο κέντρο δοκιμών πυραύλων της DGA που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Γαλλία.

«Είμαι υπερήφανος που είδα σήμερα αυτή την αριστεία σε λειτουργία. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πείραμα. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μόλις καταστράφηκε από ένα υψηλής ισχύος λέιζερ, μόλις έγινε ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Χάρη σε εσάς, η Γαλλία αποδεικνύει σήμερα ότι είναι στο ύψος των περιστάσεων και ότι θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι των εχθρών της», δήλωσε με αφορμή την προαναφερθείσα δοκιμή η Γαλλίδα Υπ. Άμυνας, Φλοράνς Παρλί.

Η εξέλιξη αυτή έγινε σε ένα πλαίσιο όπου τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταλαμβάνουν ολοένα και σημαντικότερη θέση στο πεδίο της μάχης με τη χρήση από τρομοκρατικές οργανώσεις ή τη χρήση στρατιωτικών επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι που χρησιμοποιήθηκαν σε πρόσφατες συγκρούσεις.

Το σύστημα που δοκιμάστηκε ήταν το σύστημα λέιζερ HELMA-P (High Energy Laser for Multiple Applications - Power). Το σύστημα HELMA-P σχεδιάστηκε από μια κοινή σχέση μεταξύ της CILAS και της Ariane Group, η ανάπτυξη του οποίου πραγματοποιήθηκε από το 2017 έως το 2019. Το σύστημα αποτελείται από έναν πύργο 2 αξόνων με ένα σύνολο οπτικών αισθητήρων και το ίδιο το όπλο λέιζερ το οποίο έχει ισχύ 2 Kilowatts. Αυτός ο πύργος χειρίζεται από έναν μόνο χειριστή μέσω μιας διεπαφής ανθρώπου-μηχανής. Έχει τη δυνατότητα να προσεγγίζει στόχους σε απόσταση έως και 1 χιλιόμετρο, η οποία είναι 3 έως 4 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις ανταγωνιστικές τεχνολογίες καταπολέμησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος καινοτομίας της CILAS.

Η DGA ξεκίνησε τις δοκιμές το 2020. Καθώς τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, σύμφωνα με τον διευθυντή του τεχνικού έργου, ο στρατός ελπίζει να καταστήσει αυτό το πειραματικό σύστημα λειτουργικό έως το 2024 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.Το HELMA-P, μέχρι τώρα, δοκιμάστηκε μόνο από την ξηρά. Θα εγκατασταθεί όμως και σε οχήματα και πλοία ανακοίνωσε η Φλοράνς Παρλί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: «Η επιτυχία της επίδειξης είναι πολύ ελπιδοφόρα. Πιστεύω σε εσάς για την τελειοποίηση αυτής της τεχνολογίας με τις ομάδες CILAS. Όσον αφορά την ισχύ, την εμβέλεια και την κινητικότητα: όσο μικρότερα θα είναι τα συστήματα, τόσο πιο εύκολη θα είναι η ανάπτυξή τους. Στην πραγματικότητα, έχω ζητήσει να δοκιμαστούν αυτά τα όπλα λέιζερ σε πλοία του γαλλικού ναυτικού το πρώτο εξάμηνο του 2022», είπε.

Η ιστοσελίδα Naval News επικοινώνησε με την CILAS για να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις μελλοντικές δοκιμές λέιζερ του Γαλλικού Ναυτικού.

Ο πρωταρχικός στόχος είναι να δοκιμαστεί η «σταθερότητα και η ποιότητα της πυροδότησης με λέιζερ σε θαλάσσιο περιβάλλον», τόνισε η εταιρεία.
«Γνωρίζοντας ότι οι δοκιμές στις 7 Ιουλίου 2021 στο Biscarrosse πραγματοποιήθηκαν υπό δυνατή βροχή και με χαμηλή νεφοκάλυψη, αυτό είναι θετικό για το μέλλον σε αυτό το νέο περιβάλλον» ανέφερε εκπρόσωπος της CILAS.

Εκτός από τον πόλεμο κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στόχος είναι να προχωρήσει περαιτέρω και να δοκιμαστεί κατά ασύμμετρων απειλών, όπως πλωτά αντικείμενα στη θάλασσα, ταχύπλοα σκάφη επίθεσης στην ξηρά (FIAC) αλλά και για οπτική παρεμβολή ή ακόμη και καταστροφή κεραιών.

Το πλοίο στο οποίο θα δοκιμαστεί το σύστημα δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά στο μέλλον, ο τελικός στόχος είναι να εξοπλιστούν με το όπλο λέιζερ φρεγάτες (FREMM, FDI) ή περιπολικά σκάφη «που πλέουν σε επικίνδυνες ή παράκτιες περιοχές από τις οποίες μπορούν να εξαπολυθούν ασύμμετρες απειλές», δήλωσε η CILAS.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα πλοία παράγουν αρκετή ενέργεια και πόρους για να διατηρούν σε λειτουργία το σύστημα HELMA-P

ΠΗΓΗ ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου