Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

ΝΑΤΟ: Νέα συνομιλία Στόλτενμπεργκ – Ερντογάν – Τι συζήτησαν

 

Συζήτησαν για τις «θεμιτές» ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Eπικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο τουίτερ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρει:

«Εποικοδομητική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Συζητήσαμε τη σημασία της αντιμετώπισης των θεμιτών ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την επίτευξη προόδου στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία και τη Σουηδία».

Η Τουρκία αναμένει μια «γραπτή απάντηση» από τη Σουηδία και τη Φινλανδία προτού άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Διαβιβάσαμε τα γραπτά αιτήματά μας σε αυτές τις δύο χώρες (…) Αναμένουμε τώρα τη γραπτή απάντησή τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για αυτά τα αιτήματα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ διευκρίνισε πως δεν αφορούν μόνο «μια αλλαγή νόμων» των δύο σκανδιναβικών χωρών, σε μια αναφορά στη Σουηδία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει τη νομοθεσία της όσον αφορά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

«Η απάντηση αυτή μπορεί να είναι με τη μορφή ενός νόμου ή άλλη», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε επίσης σήμερα ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, του AKP, πως «σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, όσο η Σουηδία και η Φινλανδία δεν υιοθετούν απτά μέτρα για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, η θέση μας δεν θα αλλάξει».

ΠΗΓΗ https://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου