Τουρκία: Οι απτές αποδείξεις της τουρκικής φαιδρότητας, μέσα από αφηγήματα και πράξεις Τούρκων αξιωματούχων
Οι πολιτικές που ακολουθεί η Τουρκία πάντοτε χαρακτηρίζονταν από αναντιστοιχία λόγων και πράξεων, χαρακτηριστική ένδειξη φαιδρότητας της πολιτικής της σκηνής.
Μια εικόνα που με το πέρασμα του χρόνου και με την ισχυροποίηση του καθεστώτος σκοτεινιάζει όλο και περισσότερο, προκαλώντας σκεπτικισμό και ανησυχία ακόμα και στους μέχρι πρότινος υποστηρικτές και συμμάχους της, οι οποίοι αναγνωρίζουν μεν τη σημαντική γεωγραφική της θέση, πλην όμως οι πολιτικές της σχοινοβασίες κλονίζουν και τους πιο καλόπιστους συνομιλητές που της έχουν απομείνει.
Οι Τούρκοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, βουλευτές, υπουργοί μέχρι και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν μεταχειρίζονται διάφορα αφηγήματα για να εξωραΐσουν το προφίλ της χώρας στο εξωτερικό και να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της, αλλά η προσπάθεια καταλήγει σε γραφικότητες.
Μερικά από αυτά τα αφηγήματα είναι τα παρακάτω:
- Η Τουρκία στηρίζει την περιφερειακή σταθερότητα.
Οι πράξεις της δείχνουν βεβαίως το ακριβώς αντίθετο. Η εισβολή σε ξένα εδάφη με το πρόσχημα της προστασίας της εσωτερικής ασφάλειας της Τουρκίας είναι πλέον κοινός τόπος και μόνιμο επιχείρημα των τουρκικών αιτιάσεων.
Έτσι η εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία και αργότερα στο Βόρειο Ιράκ υποστηρίχθηκε ως προληπτικό μέτρο για την δήθεν προστασία του τουρκικού πληθυσμού από το PKK και το YPG, την φιλοκουρδική οργάνωση που υποστηρίζει την δημιουργία του αυτόνομου Κουρδιστάν.
Ακόμα όμως και όταν δεν συμμετέχει η ίδια στις πολεμικές επιχειρήσεις, φροντίζει να υποδαυλίζει τις εντάσεις της ευρύτερης περιοχής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο φρόντισε να εξοπλίσει προκειμένου να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Αρμενίας.
- Η Τουρκία εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα και εφαρμόζει τα ψηφίσματα των διεθνών οργανισμών.
Πολύ πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι η Τουρκία για πολλοστή φορά αρνήθηκε την επιθεώρηση σε πλοίο σημαίας της, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες κρίθηκε ύποπτο για τη μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη.
Πρόκειται για την έβδομη φορά που η Τουρκία «γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της» τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.
Και φυσικά η Τουρκία όχι μόνο δεν συναινεί σε τυπικούς ελέγχους και επιθεωρήσεις, ως όφειλε εφόσον δεν έχει να κρύψει κάτι ως χώρα, αλλά στο πρόσφατο παρελθόν επέδειξε και άκρως επιθετική συμπεριφορά αν θυμηθούμε το σοβαρό επεισόδιο της στοχοποίησης γαλλικού πολεμικού πλοίου που συμμετείχε στην Επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» από την τουρκική φρεγάτα που «συνόδευε» το ύποπτο εμπορικό πλοίο «CIRKIN», με σκοπό και πάλι να αποτρέψει τον έλεγχο για μεταφορά όπλων.
- Η Τουρκία διαπνέεται από σχέσεις καλής γειτονίας με τις όμορες χώρες.
Το «αποδεικνύουν» περίτρανα η πρόσφατη ρητορική μίσους τόσο του Προέδρου Ερντογάν με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Πόλης με τη δήλωσή του ότι «θα θάψουμε τους σύγχρονους Βυζαντινούς», όσο και λίγες ημέρες αργότερα του Υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου ότι «θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας Ελληνικών νησιών αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν», παρουσιάζοντας μάλιστα και σχετικούς χάρτες.
Την ίδια οπτική εφαρμόζει φυσικά και στην περίπτωση της Κύπρου, της οποίας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζει συστηματικά, στέλνοντας τα τουρκικά γεωτρύπανα να διεξάγουν υποθαλάσσιες έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.
«Τρικλοποδιές» όμως η Άγκυρα βάζει και στις περιπτώσεις δράσεων που αναλαμβάνονται για την προώθηση της ευημερίας των μεσογειακών χώρων όπως το Φόρουμ Φιλίας, που έσπευσε να το χαρακτηρίσει ως αντιτουρκική συμμαχία.
Στο στόχαστρό της έχει βάλει κατά καιρούς τόσο το Ισραήλ μέσα από ένα ντελίριο αντισημιτικών δηλώσεων, όσο και την Αίγυπτο την οποία επιθυμεί να αποσταθεροποιήσει με όχημα την Μουσουλμανική Αδελφότητα.
- Η Τουρκία υποστηρίζει την παγκόσμια σταθερότητα.
Η επιδίωξή της να αποκτήσει πρόσβαση σε πυρηνική τεχνολογία κάθε άλλο παρά την παγκόσμια σταθερότητα εξυπηρετεί.
Η «επιτήδεια ουδετερότητα» άλλωστε που τηρεί έναντι της Ρωσίας στη ρωσο-ουκρανική διένεξη, αποσκοπεί σε μετέπειτα εξαργύρωση μεταξύ άλλων και με την μεταβίβαση τεχνογνωσίας πυρηνικής τεχνολογίας στον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού.
- Η Τουρκία σέβεται την ελευθερία του Τύπου.
Η πρόσφατη επικύρωση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας της πενταετούς κάθειρξης της επικεφαλής του ρεπουμπλικανικού κόμματος Καφταντζίογλου για δήθεν προσβλητικά tweets εναντίον του Προέδρου Ερντογάν «αποκαλύπτει» το μέγεθος της ανελευθερίας και του ελλείμματος δημοκρατίας στη γείτονα.
Ακόμα όμως πιο τραγική ήταν η δικαιολογία του Υπουργού Δικαιοσύνης Bozdağ για ν’ αντικρούσει την κριτική που δέχεται η τουρκική κυβέρνηση για τον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης:
«Η δημοσίευση tweets είναι ελεύθερη. Εμείς εξετάζουμε μόνο το περιεχόμενό τους», παραπέμποντας στην Οργουελική ρήση «Όλοι είμαστε ίσοι αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους»!
Νομίζουμε ότι κάθε σχολιασμός περιττεύει ειδικά μάλιστα μετά τις παραληρηματικές δηλώσεις του Ερντογάν και των ακολούθων του τις τελευταίες ημέρες κατά της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού της.
Το μόνο που μπορούμε να διαπιστώσουμε είναι ότι η Τουρκία έχει επιλέξει να πορευτεί έναν πολύ ολισθηρό κατήφορο χωρίς ορατό τερματισμό.
Και όσο και αν ψάχνουμε, πραγματικά δυσκολευόμαστε να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα μπορούσε να κλείσει την πόρτα του τρελοκομείου και να επιστρέψει στον κόσμο των αρχών και της τάξης.
ΠΗΓΗ armyvoice
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου