Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Γεωπολιτικό power game μέσω των επενδύσεων - Η κυβέρνηση κρατά «ζεστό» το ενδιαφέρον των αραβικών κρατών

Κώστας Παπαχλιμίντζος

Τον Ιούλιο ανακοινώνεται νέα επένδυση στην Ελλάδα από αμερικανική τεχνολογική εταιρεία – Επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, με πολλαπλά οφέλη

Μεγάλες οικονομικές και επενδυτικές συμφωνίες αλλάζουν το προφίλ της χώρας και καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό, τεχνoλογικό και διαμετακομιστικό κόμβο, ενισχύοντας έτσι τον στρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Μέσα από τη σοβαρή διεθνή ενεργειακή κρίση αναδεικνύεται για τη xώρα μας μια μεγάλη ευκαιρία για σημαντικές επενδύσεις που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη γεωπολιτική της αναβάθμιση, καθώς την καθιστούν περιφερειακό κόμβο «μεγάλων συμφερόντων».

Η δημιουργία πέντε νέων FSRU, δηλαδή πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (δύο στην Αλεξανδρούπολη, μία στη Θεσσαλονίκη, μία στον Βόλο και μία στους Αγίους Θεοδώρους), η κατασκευή δύο υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ (μέσω της Κύπρου) και από την Αίγυπτο, καθώς και τα σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα -σύντομα και υπεράκτια- προσελκύουν πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Παράλληλα, οι διεργασίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εξωτερικών για την προσέλκυση επενδύσεων είναι σε πλήρη εξέλιξη, και μάλιστα μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ανακοινωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μια σημαντική επένδυση στη χώρα μας από αμερικανική τεχνολογική εταιρεία. Στο ενδιάμεσο, η κυβέρνηση κρατά ζεστό το επενδυτικό ενδιαφέρον των μεγάλων αραβικών κρατών για την Ελλάδα, όπως αυτό εκφράστηκε στο πρόσφατο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στην Αθήνα και στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι.

Στις 22 Ιουνίου φτάνει στην Αθήνα πολυπληθής κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας και Εξωτερικών, Αντέλ αλ Τζαμπέρ, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται στην Ελλάδα και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Στις 23 Ιουνίου θα γίνει στην Αθήνα από το Enterprise Greece το συνέδριο «Hellenic International Business Angels Summit», με στόχο οι λεγόμενοι «επιχειρηματικοί άγγελοι» (ιδιώτες επενδυτές) να γνωρίσουν το ελληνικό οικοσύστημα, να επενδύσουν σε αυτό και να το αναδείξουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Το συνέδριο θα φέρει σε επαφή «επιχειρηματικούς αγγέλους» από όλο τον κόσμο με venture capital funds, επιταχυντές και, φυσικά, με τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, είκοσι εκ των οποίων θα κληθούν, έπειτα από αξιολόγηση, να παρουσιάσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, να δικτυωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις.

Το σύστημα που θα διευκολύνει σημαντικά το εμπόριο

Έπειτα, στις 7 Ιουλίου, θα γίνει στη Θεσσαλονίκη με ελληνική πρωτοβουλία η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Μεταφορών (και των αντίστοιχων Αρχών της ΑΑΔΕ) όλων των βαλκανικών κρατών, δηλαδή των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που παραμένουν στον προθάλαμο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, των πέντε κρατών-μελών της Ε.Ε. (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία και Ουγγαρία), καθώς και της Ιταλίας και της Μολδαβίας.

Η δημιουργία πέντε νέων FSRU προσελκύει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον


Στόχος είναι η βελτίωση της συνδεσιμότητας όλων των κρατών, όπως και η εφαρμογή ενός συστήματος που θα διευκολύνει σημαντικά το εμπόριο και θα οδηγήσει δυνητικά στην κατακόρυφη αύξησή του μεταξύ των χωρών αυτών. Η υιοθέτηση δηλαδή ενός συστήματος για τη γρήγορη μετακίνηση φορτηγών με συγκεκριμένα είδη εμπορευμάτων, στο πρότυπο των «πράσινων λωρίδων» (Galileo Green Lane), που εφαρμόστηκε μέσα στην πανδημία, για να διευκολύνει τη ροή της κυκλοφορίας μέσω των συνόρων της Ε.Ε.

Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι βαθιά η πεποίθηση ότι δύο είναι τα σκαλοπάτια που πρέπει να ανέβει η χώρα προκειμένου να ανακτήσει πλήρως το κύρος και την αξιοπιστία της στην παγκόσμια επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα και να προσελκύσει πολύ περισσότερα κεφάλαια: Η έξοδός της από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο, κάτι το οποίο ο κ. Μητσοτάκης αποκαλεί «εθνικό στόχο», και η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.

Η κυβέρνηση κρατά ζεστό το ενδιαφέρον των μεγάλων αραβικών κρατών – Στην Αθήνα πολυπληθής κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή από τα ΗΑΕ



Παράλληλα, η πολιτική σταθερότητα στη χώρα -που έχει σταθερή, αυτοδύναμη κυβέρνηση την τελευταία τριετία- εκτιμάται ότι αποτελεί ένα πλεονέκτημα για την προσέλκυση μεγάλων επενδυτών, όπως εσχάτως και η απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας, η οποία εκτιμάται ότι οδηγεί αρκετούς από όσους έχουν στο επενδυτικό ραντάρ τους την ευρύτερη περιοχή μας να στρέφουν τώρα περισσότερο το ενδιαφέρον τους στη χώρα μας.

ΠΗΓΗ parapolitika

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου