Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Τουρκία: Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση ο Ερντογάν – Οι δύο κινήσεις που σχεδιάζει

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται σχεδόν καθημερινά πλέον στην Ελλάδα. Τι πρωτοβουλίες έχει στο «συρτάρι» του.

Σε νέες απειλητικές δηλώσεις προχώρησε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κρατώντας ψηλά το επίπεδο της έντασης στα ελληνοτουρκικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «δεν αντιλαμβάνεται αυτό το παιχνίδι ή οικειοθελώς έχει αναλάβει τον ρόλο του κομπάρσου», εξυπηρετώντας τα συμφέροντα άλλων.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που βάζει απέναντί της την Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε στην Μικρασιατική Καταστροφή, απειλώντας ότι η Ελλάδα «θα πάθει ό,τι έπαθε στο παρελθόν».

«Βρεθήκαμε στη Σμύρνη και με αφορμή την άσκηση Efes 2022 και στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο σε αυτούς που πρέπει. Συναντήσαμε και τις τοπικές οργανώσεις μας στη Σμύρνη. Γνωρίζουμε και έχουμε αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζεται εναντίον της χώρας μας, μέσω της Ελλάδας που γίνεται κακομαθημένη και πάλι όπως και στο παρελθόν» δήλωσε ο Ερντογάν.

«Είμαστε αυτοί που αποδείξαμε ότι το να υπηρετούμε την Κωνσταντινούπολη είναι το ίδιο σημαντικό με το να την κατακτάς», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP


 

Υπερπτήση UAV πάνω από την Κανδελιούσσα

Την ίδια στιγμή, σήμερα Τετάρτη, στις 10:37, ένα μη επανδρωμένο τουρκικό αεροσκάφος UAV πραγματοποίησε υπερπτήση, πάνω από την νήσο Κανδελιούσσα στα 19.000 ποδιά, στην περιοχή της Νισύρου.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας

Στην Αθήνα φτάνουν πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή, δύο είναι οι πρωτοβουλίες της Τουρκίας που θα απασχολήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η πρώτη πρωτοβουλία που αναμένεται σε διπλωματικό επίπεδο είναι η χρήση των επίσημων διαύλων οι οποίοι υφίστανται στον ΟΗΕ προκειμένου η Τουρκία να κοινοποιήσει και σε διεθνές επίπεδο τη θέση της περί ύπαρξης νησιών «ακαθόριστης κυριαρχίας» στο Αιγαίο, τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες».

Είναι ακόμα ασαφές αν η Άγκυρα θα επιλέξει να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση κλιμάκωσης μέσω επιστολής του μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου, απαντώντας στην τελευταία που κατετέθη από τις ελληνικές αρχές στις 25 Μαΐου ή με κάποιον άλλο τρόπο.


Θα γίνει διακοίνωση;

Υφίσταται, πάντα και η δυνατότητα της διακοίνωσης. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα ήδη προετοιμάζεται προκειμένου να απαντήσει διπλωματικά. Ήδη, η τελευταία επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ, που απαντούσε στα καινοφανή επιχειρήματα περί σύνδεσης κυριαρχίας των νησιών με την αποστρατιωτικοποίησή τους, περιέχει μια τεχνογνωσία διαφορετική από το παρελθόν, καθώς έπειτα από οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια η διαδικασία συγγραφής περιλαμβάνει και τη συνεργασία με διεθνείς παράγοντες, κυρίως ακαδημαϊκούς, αναφέρεται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ.

Έρευνες ανάμεσα σε Ρόδο και Κρήτη;

Η δεύτερη πρωτοβουλία που συζητείται εντός της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες που καταφθάνουν στην Αθήνα, είναι η αδειοδότηση της κρατικής Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) για έρευνες ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη, δηλαδή στη περιοχή δυτικά του 28ου μεσημβρινού, ο οποίος τέμνει νοητά το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων.

Μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε ακραία κλιμάκωση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη σεναρίων ανάλογων με εκείνο της περιόδου Αυγούστου – Νοεμβρίου 2020, με μια κρίσιμη διαφορά: Στην περίπτωση ανατολικά του 28ου μεσημβρινού υπήρχε μόνο το Καστελόριζο, ενώ στα δυτικά υπάρχει μια συστάδα νήσων και νησίδων, την κυριαρχία των οποίων η Άγκυρα αμφισβητεί ανοιχτά.

Είναι φανερό ότι όσο ο Ερντογάν πιέζεται στο εσωτερικό θα επιχειρεί να βρει λύσεις από τις κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα. Οι εκλογές του 2023 είναι αυτό που βαραίνει τον Τούρκο πρόεδρο αφού η δημοσκοπική εικόνα του κόμματος του είναι άσχημη. Γι’ αυτό, η Αθήνα ετοιμάζεται και για σπασμωδικές κινήσεις και αποφάσεις που δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν.

ΠΗΓΗ https://www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου