Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Η Ελλάδα πάει στο 2030, δεν γυρίζει στο 2012

 Γιάννης Τσαπρούνης 

Υπάρχουν κόμματα, πολιτικοί, συμφέροντα, δημοσιολόγοι που θα ήθελαν να επιστρέψει η Ελλάδα στις ταραγμένες εποχές του 2012. Και δεν είναι μόνο ότι το θέλουν, αλλά κάνουν επίμονες προσπάθειες για να συμβεί. Τα παραδείγματα είναι αρκετά, κάποια από αυτά πρόσφατα.

ΚΑΠΟΙΟΙ, λοιπόν, διακινούσαν πως θα υπάρξουν εντάσεις και επεισόδια στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου. Πως η κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον σκληρών αντιδράσεων, που θα θύμιζαν παρόμοια γεγονότα που είχαν συμβεί την εποχή των Mνημονίων. Την εποχή που χρυσαυγίτες και ακροαριστεροί, εκμεταλλευόμενοι την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών για τα επώδυνα μέτρα της τρόικας, δημιουργούσαν μπάχαλα και κραύγαζαν «προδότες, κουφάλες, έρχονται κρεμάλες».

ΟΙ προχθεσινές παρελάσεις έγιναν χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο. Οσοι είχαν ποντάρει σε αναταραχές πήγαν στον… κουβά, που λένε και στο στοίχημα. Τώρα, κάποιοι διαρρέουν πως θα υπάρξουν αντιδράσεις το Πάσχα, όταν κυβερνητικά στελέχη θα βρεθούν στις περιφέρειές τους. Το πιθανότερο είναι πως και πάλι δεν θα επαληθευτούν τα σενάρια της αναμπουμπούλας.

ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που κόμματα πoντάρουν στην αναβίωση των αγανακτισμένων. Το ίδιο έκαναν και με τα lockdowns της πανδημίας, με τα εμβόλια, με τις πορείες υπέρ Κουφοντίνα ή το περιστατικό με τους αστυνομικούς στην πλατεία Νέας Σμύρνης. Και πάλι όμως, αν και υπήρξαν «σπίθες», δεν υπήρξε «φωτιά».

ΤΗΝ ίδια ώρα, με αφορμή την κυβερνητική φθορά στα γκάλοπ, κάποιοι ρίχνουν στη δημόσια συζήτηση κάτι απίθανα σενάρια συγκυβέρνησης. Πρώτος και καλύτερος, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τι είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Πως δεν θα δεχτεί να μπει σε συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αρχηγό που θα έχει κερδίσει στις εκλογές, αλλά θα προτείνει εκείνος έναν «άγνωστο X», τον οποίο όμως δεν μπορεί να μας τον αποκαλύψει τώρα.

ΑΥΤΟ δεν αποτελεί προεκλογική θέση κόμματος, αλλά παρωδία.

ΟΠΩΣ παρωδία είναι οι φήμες και τα δημοσιεύματα που φέρνουν ως πιθανό «προτεινόμενο» τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Δηλαδή, ο πολιτικός που έφτασε το ΠΑΣΟΚ μέχρι και στο 4% και ο οποίος «ξηλώθηκε» από τους ψηφοφόρους του ίδιου του κόμματός του, να επιστρέψει ως… πρωθυπουργός. Εχει χαθεί η λογική. Να αγνοηθεί ο πρόεδρος του κόμματος που θα έχει πάρει π.χ. 35%, για να γίνει πρωθυπουργός ο Βενιζέλος ή κάποιος σαν κι αυτόν. Μόνο να γελάσει μπορεί κανείς.

ΟΛΑ τα παραπάνω σενάρια περί αγανακτισμένων ή… Βενιζέλων αγνοούν την πραγματικότητα. Η Ελλάδα του 2023 δεν έχει σχέση με την εποχή των Μνημονίων. Η χώρα βαδίζει προς το 2030, δεν πρόκειται να γυρίσει στο 2012. Και δεν θα επιστρέψει εκεί, γιατί δεν το θέλουν οι πολίτες. Απέχουμε πολιτικούς «αιώνες» από το 2012. Δεν έχουμε γίνει χώρα-μοντέλο. Αλλά δεν έχουμε σχέση με το χρεοκοπημένο κράτος που προσπαθούσε να γλιτώσει την έξοδο από την ευρωζώνη.

ΟΙ πολίτες με την ψήφο τους θα συντρίψουν τις μπουρδολογίες και τα ευφάνταστα σενάρια εκτροπής. Θα δώσουν στη χώρα μία ισχυρή κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία. Τώρα, αν θα είναι μία αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. ή θα προκύψει από συνεργασία, θα κριθεί στις λεπτομέρειες των εκλογών της 2ας Ιουλίου.

ΠΗΓΗ eleftherostypos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου